USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Замість корупційного ДАБІ на Волині буде управління ДІАМ. Що змінилося?

17 Вересня 2021 15:07
Уряд затвердив створення територіальних органів Державної інспекції архітектури і містобудування. На Волині діятиме управління ДІАМ у Волинській області. А попередньо Кабмін ліквідував Державну архітектурно-будівельну інспекцію.

ДАБІ-ДІАМ. Що змінилося, крім абревіатури

Ліквідувати ДАБІ уряд вирішив майже півтора року тому. Нинішній прем’єр Денис Шмигаль, ще перебуваючи на посаді міністра розвитку громад і територій, в одному з інтерв’ю заявив, що ДАБІ – це кліщ на здоровому тілі будівельного ринку, який заражав його корупцією, і є основним генератором цієї корупції. Замість ДАБІ збиралися утворити три органи, розділивши і розширивши функції, проте згодом від цієї ідеї відмовилися. Натомість вирішили створити один орган – Державну інспекцію архітектури і містобудування (ДІАМ), ввести на ринок нових гравців і дати повноваження органам місцевого самоврядування.

Читати ще: Замість ДАБІ – ДІАМ. Як в Україні будуть ліквідовувати Держархбудінспекцію

Заступниця Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська на шпальтах видання Lb.ua пояснювала: одним з аспектів діяльності нового органу стане цифровізація завдяки впровадженню електронної системи для будівельної галузі. Через сервіс Дія можна буде увійти у Єдину електронну систему в сфері будівництва. Заплановано посилити функцію проведення експертизи проєктної документації – будуть перевіряти не тільки відповідність проєкту ДБНам, але й вимогам чинного законодавства. За наявності необхідних документів видавання дозволів відбуватиметься автоматично.

Повноваження отримають і органи місцевого самоврядування. Після реформи вони будуть зобов’язані контролювати всі будівельні процеси на територіях своїх громад.

«Їхнє головне завдання – виявлення об'єктів самочинної забудови. Водночас ОМС повинні будуть застосовувати усі законні засоби для виправлення ситуації на об'єктах, аж до рішення щодо знесення «нахалбуду». Також ОМС будуть зобов'язані вжити усіх законних заходів для відповідного покарання усіх учасників незаконних процесів – йдеться навіть про позбавлення права на професію», – повідомляла вона.

Крім того, реформа ДАБІ-ДІАМ передбачає введення персональної відповідальності архітекторів, представників технічного нагляду, інженерів та держслужбовців на всіх етапах будівельної діяльності.

Старт роботи – 15 вересня

Під час засідання уряду 15 вересня функції державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду було передано Державній інспекції архітектури та містобудування. Це і стало моментом ліквідації ДАБІ.

Водночас того ж дня було ухвалено розпорядження про створення територіальних органів у регіонах – обласних управлінь ДІАМ. Наразі на сайті https://career.gov.ua/ відбувається набір на посади спеціалістів у регіональні управління, в тому числі й Волинське.

У пояснювальній записці до розпорядження уряду про передання функцій архбудконтролю ДІАМ йдеться, що на початок вересня в штаті інспекції уже є 198 співробітників, а це 30% вакансій, що було однією з умов старту нового держоргану. Очільником ДІАМ раніше було призначено Семена Кривоноса.

Як повідомив на своїй фейсбук-сторінці Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов, два перші етапи реформування вже пройдено, попереду останній – це максимальна цифровізація та посилення відповідальності (адміністративної та кримінальної). Вона передбачена у трьох ключових законопроєктах – 5877, 5655 та 5656, які розглянуть найближчим часом.

Реформи чекали не лише урядовці

Через розпочату реформу Держархбудінспекції у багатьох місцевих радах виникло чимало проблем і з отриманням дозвільних документів, і з контролем за незаконним будівництвом.

Приміром, в органах місцевого самоврядування було введено посади працівників відділів чи управлінь архбудконтролю, проте була вимога їх атестації, а органу, який цих працівників атестував би, не було. У результаті фахівці понад рік не мали повноважень. Так само були величезні затримки з дозвільними документами.

Читати ще: Як вплинула незавершена реформа ДАБІ на громади і забудовників Волині

Невдоволені ситуацією з затягненою реформою ДАБІ були й забудовники. Приміром, торік у багатьох з них ліцензії закінчилися, а через процес реформування ДАБІ ліцензування було заблоковане, тож забудовники не могли працювати. Ситуація з невизначеністю (на додачу до карантину) призвела до того, що торік багато хто не зміг розпочати будівництво або ж ввести збудовані об’єкти в експлуатацію. І це стало однією з причин, що рівень капітальних інвестицій у будівництво суттєво знизився. Зокрема, згідно з даними Держстату, у 2020 році на Волині обсяг капітальних інвестицій і в житловому, і в нежитловому будівництві сягнув рівня 2018 року й був значно нижчим, аніж у 2019-му.

Крім того, для розгляду ситуації навколо ДАБІ торік у парламенті створили тимчасову слідчу комісію. Повноваження комісії також закінчилися 15 вересня, повідомила на своїй сторінці народна депутатка Олена Шуляк.

«Чи досягли ми блискучих результатів за цей час? Ні. Але ми адекватно розуміли, що це було неможливо (не ті повноваження). Але можливим було інше, не менш важливе.

То що ми маємо? На сьогодні: зібрали 600+ кейсів зі всієї України, передали купу справ правоохоронцям, на постійній основі працюємо з поліцією, НАБУ та прокуратурою.

Останнє найважливіше. Бо за довгий час ми привернули увагу до реальних порушень і дізналися багато імен корупціонерів. Сподіваюся, все це недаремно і відповідні органи продовжать нашу роботу та розгорнуть свою, масштабну і дієву. Інформацію та важелі для цього вони мають», – інформує нардепка.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анонім Показати IP 17 Вересня 2021 15:20
І кого туди наберуть?
Філософ Показати IP 17 Вересня 2021 15:39
Ті самі, вибачте, яйця, тільки в профіль
лучани Показати IP 17 Вересня 2021 15:53
наберуть тих самих або бувших торгових чи офіціянтів.
факт Показати IP 17 Вересня 2021 16:18
У штаті вже є 198 працівників!!!! Де вони відразу взяли нових працівників???????? Це ті,що були в ДАБІ!!!! І тому, від перестановки доданків________корупціонери залишились, а корупція і далі буде прцвітати.Щей на обласному рівні. Рехворми в розквіті!!!
скептик Показати IP 17 Вересня 2021 17:05
замість корупційноЇ ДАБІ буде корупційна ДІАМ
Категорія А Показати IP 17 Вересня 2021 18:32
Створили ілюзію реформи ! Ви не з наслідками боріться, а викорінюйте причини ! Замовників будівництва, будівельників, проектантів, які є сторою корупційних діять, та реформа аж ніяк не зачепила А вони стоять збоку, дулі в кишенях крутять і готові вже почати купляти новосворену інспекцію.
Ну Показати IP 17 Вересня 2021 19:01
Кого б туди не набрали, нічого не зміниться. В українців в крові кричати геть корупціонерів,а як тільки самі приходять на ті ж посади , починають робити те ж саме, гребти під себе. Тому, що у нас би не реформували, то толку не буде, такі самі змінюють таких самих.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus