USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Жаль і розпач: як коментують пожежу у Соборі Паризької Богоматері волиняни

16 Квітня 2019 11:18
Пожежа у Соборі Паризької Богоматері, яка сталася 15 квітня, вразила мешканців усіх країн світу. Не тільки у Франції, але й у всьому світі руйнівну пожежу, яка сталася за тиждень до католицького Великодня, визнали справжньою катастрофою для культурної спадщини планети.

Волиняни, які свого часу відвідали визначну пам’ятку, разом з усім світом на своїх сторінках у Фейсбуці висловили солідарність та свій жаль з приводу історичної трагедії.

Відомий ді-джей з Луцька Макс Фраєрман написав, що відвідав Собор у 90-х і, дивлячись на фото з дронів, йому підступає клубок до горла.
«Ціла епоха, історія цілих століть, яка зникає прямо у нас на очах і ми не в силі щось змінити. Подорожуйте, адже хтозна, що буде завтра», – зазначив адвокат Олег Огородник.
Свій жаль висловив і режисер Сергій Шараєвський.
Відчуття радості і розчулення переповнювали депутата облради Михайла Імберовського, коли він можливість доторкнутися до світової історії, відвідавши з дружиною Оксаною Собор Паризької Богоматері.
«Можу з впевненістю сказати, що після катастрофічної пожежі Собору Паризької Богоматері, Франція втратила велику частину себе самої», – переконаний голова прес-служби Волинської єпархії УПЦ Олег Точинський.
«Велич цієї будівлі важко переоцінити. Але трагедія, що руйнує цей культурний, історичний шедевр, ще раз вчить, що нічого вічного не існує... Я хотів цього року знову відвідати це місто, але справи і справи... Вкотре переконуюсь, що ніколи не варто відкладати на потім», – поділився поет Віктор Грисюк.
Тим часом депутат облради Володимир Кучер помітив, що деякі з співвітчизників жартують та зловтішаються з приводу пожежі. Волинянин Олександр Дмитрук зазначив, що помирає один з останніх символів Європи.

Читати ще: «А МІГ ЗГОРІТИ І ЄЛИСЕЙСЬКИЙ ПАЛАЦ», – ЖУРНАЛІСТ ПОРОШЕНКА ВИСМІЯВ ПОЖЕЖУ У СОБОРІ ПАРИЗЬКОЇ БОГОМАТЕРІ
Собор Паризької Богоматері є пам’ятником всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У соборі розташовувалися багато картин. Серед них так звані «травневі», тобто картини, які у XVIII столітті майже щороку замовляла корпорація ювелірів Парижа до 1 травня. Кілька картин були передані до Лувру приблизно у 1860 році.

Останній раз собор Паризької Богоматері отримував серйозні пошкодження ще в епоху Французької революції, відносно добре переживши дві світових війни. І хоча стіни Нотр-Дама вдалося зберегти, його відновлення займе роки. Частину історії загублено безповоротно: окрім шпиля, за попередніми даними, зруйновано унікальні покрівельні конструкції будівлі, деревина яких датувалася XII століттям, а також знамениті «троянди»-вітражі XIII століття.

Французька прокуратура веде розслідування за статтею «заподіяння шкоди через необережність». Згідно з однією з версій, озвучених у французьких та світових ЗМІ, пожежа могла розпочатися з будівельного риштовання, яким було оточено собор – його масштабну реконструкцію розпочали зовсім нещодавно. Нагадаємо, французьким пожежникам вдалося взяти під контроль пожежу у Соборі Паризької Богоматері в Парижі, яка розпочалася у понеділок пізно ввечері. Пожежникам вдалося зберегти 850-річну головну кам’яну споруду готичної будівлі, включаючи дві її вежі, але шпиль і дах повністю згоріли і обвалилися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
хехъ Показати IP 16 Квітня 2019 11:40
раньше французы в качестве предупреждения делали макет Бастилии и жгли. Затем сделали макет Нотр Дама. И тоже жгли. Сегодня зажгли его натурально. Вот и все, ребята.
Реаліст Показати IP 16 Квітня 2019 12:12
Шкода......
МЗС Показати IP 16 Квітня 2019 13:02
Продовжуємо висловлювати "стурбованість та занепокоєння" - адже це так високоморально та культурно. Ображаємо ми своїм невіглаством їх почуття? А стурбованість та занепокоєння з приводу наших подій чи подій в Грузії нас повинні були втішити? Тим більше, за дуже великим рахунком, нічого особливого не сталося - богу дякувати жертв нема, майно застраховано, стару рухлядь на догоду туристам та джерело прибутку відновлять. "Влетять" тільки страховики. Особисто мене за живе бере кількість пластику та дизельного вихлопу по всій Україні - невже нікому з вас нема діла до цієї справді трагедії?
хехъ до МЗС Показати IP 16 Квітня 2019 13:39
Страховики не "влетят". Такова суть их заработка и финансового риска.
Ганьба Показати IP 16 Квітня 2019 14:07
На Харківщині в Люботині згоріла православна церква...але це не турбує тих , хто забув Божу заповідь -не сотвори собі кумира та возлюби ближнього свого...сіють-розсівають ненависть між людьми ті ,хто має любити народ більше ,ніж свої багайсьтва..коли не болить своє , плачуть за чужим та далеким

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus