USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку покажуть монодраму за повістю «Записки офіцера Червоної Армії»

8 Вересня 2021 14:17
9 вересня у Волинському обласному театрі ляльок (вул. Кривий вал, 18) презентують українське видання повісті Сергія Пясецького «Записки офіцера Червоної Армії».

Початок заходу о 17:30, вхід вільний.

Під час презентації покажуть монодраму за мотивами книги у виконанні польського актора Драматичного театру у Білостоці Кшиштофа Лавнічака. Проєкт реалізовано Генеральним консульством Республіки Польща в Луцьку.

Повість «Записки офіцера Червоної Армії» ілюструє так званий менталітет радянської людини та глибини комуністичної ідеології, гротескно розповідаючи історію про Михайла Зубова, червоноармійця, який окупував Вільнюс. Переклад роману на українську мову та сценарій монодрами здійснив визнаний перекладач польської літератури Андрій Бондар. І Кшиштоф Лавнічак, і Андрій Бондар братимуть участь у зустрічі та обговоренні з глядачами вистави після її закінчення. Після перегляду відвідувачів запрошують на солодке частування та келих вина.

Програма:

17:30 – вистава;

19:30 – фуршет;

20:00 – дискусія з актором Кшиштофом Лавнічаком та перекладачем Андрієм Бондарем.

Зі слів Генерального консула Республіки Польща в Луцьку Славоміра Місяка, «ідея презентувати українському читачеві книгу «Записки офіцера Червоної Армії» виникла під час відзначення минулого року 100-річчя союзу Пілсудський-Петлюра і, фактично, стала його логічним доповненням. Тоді багато було сказано про історію, битви, перемоги, союзи, поразки, їхні причини і значення, однак не у повній мірі прозвучала інформація про те, ким же насправді був той, з ким велася боротьба».
«Автор книги, Сергій Пясецький, використовуючи іронію, гротеск і гумор, змальовує психологічний портрет типового представника радянського менталітету на прикладі офіцера Червоної Армії Михайла Зубова. Цей персонаж не здатний самостійно мислити і розуміє світ через призму лише тієї правильної ідеології, яка була йому прищеплена. Інакше кажучи, автор детально показує читачеві розум підневільної людини, елемента, який створює небезпечну масу, і все це на фоні трагічних доль людей на окупованих територіях», - доповнив Генеральний консул.

Довідка

Сергій Пясецький був надзвичайно яскравою особистістю. Його насиченої подіями біографії з багатьма небезпечними перипетіями вистачило би на багатьох людей. Він, як небагато інших, знав радянський менталітет. Народився в Ляховичах, поблизу Барановичів. Ще молодим хлопцем був свідком революційних подій, боровся з радянською владою спочатку за незалежну Білорусь, а потім брав участь в обороні Варшави в 1920 році. Не залишався осторонь у період ІІ Світової війни, коли діяв, воюючи у лавах Армії Крайової. Радянську реальність він також відчув, працюючи у польській розвідці у міжвоєнний період на території СРСР чи теж будучи звичайним контрабандистом на польсько-радянському кордоні, який регулярно нелегально перетинав. Зрештою, саме комуністична ідеологія змусила його утікати і надовго емігрувати до Італії, а потім до Великобританії, де він помер у 1964 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
скептик Показати IP 8 Вересня 2021 14:55
а воші для того гапіцера де знайдуть ?
У Гордона до скептик Показати IP 8 Вересня 2021 17:21
Але не на голові.
Євросоюз Показати IP 8 Вересня 2021 16:25
Скільки вже можна лляти лай###о відрами на минуле? Такі всі високо освічені і культурні поставали? То чому безробіття, хамство, наркоманія, чому з країни люди їдуть до Польщі і Італії ду##и мити? Розумники знайшлися....
скептик до Євросоюз Показати IP 8 Вересня 2021 22:21
історію треба знати і робити з неї висновки, бо вона часто повторюється
Свіданута Показати IP 8 Вересня 2021 17:22
А чому це червона армія з Великої Літери?!! Санкцій захотілося?
До Євросоюза Показати IP 8 Вересня 2021 17:55
За Ковальчука А.Т. теж вічно писати не будуть бо по трохи народ почне розбиратись хто мав забезпечити глісаду,курс, зниження , та посадку Ил-76 мд номер 77777

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus