USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.75 9.90

4 «перлини» з приватних колекцій: у Луцьку відкрилася виставка старовинних акварелей. Фото

29 Січня 2020 12:22
У Музеї історії Луцького братства презентували експозицію «Види волинських міст в оригінальних акварелях XIX ст.». На ній вперше представлено художні роботи з видами Луцька, Володимира-Волинського, Рівного та їх друковані версії.

Як розповіла завідувачка музею Олена Бірюліна, хронологічно представлені роботи охоплюють період від початку до середини ХІХ століття. Своєрідне «ядро» виставки формують автентичні акварелі, які вперше представлені широкому загалу. Можливість помилуватися, цими «чотирма перлинами», як їх називає Олена Бірюліна, стала реальністю завдяки співпраці музею з колекціонерами, адже вони знаходяться у приватних зібраннях.
На виставці був присутній один із колекціонерів – Віктор Літевчук. Він є власником 3 акварелей: «Вид на Луцьк, колишню столицю Волинського воєводства» (близько 1815 р.), «Луцьк. Замок Любарта» (1866 р.), «Володимир-Волинський. Руїни Успенського Мстиславського собору XII ст.» (1866 р.). Віктор Літевчук розповів, що одразу відгукнувся на пропозицію музею щодо експозиції і посприяв появі ще однієї роботи, яка зберігається у його колеги з Рівного.
Гості експозиції мали змогу почути історії написання акварелей. Без перебільшення, кожна з них нагадує епізод історичного роману. Варто хоча б зазначити, що зображення «Вид на Луцьк, колишню столицю Волинського воєводства» було створене під час подорожі 1814 року з Варшави до Туреччини через Волинь. Ініціатором мандрівки став польський меценат Едвард Рачинський. Він запросив художника Людвіка Фурмана, аби той робив ескізи, з яких і створювалися акварелі. З такої дорожньої «нотатки» Анна Потоцька і намалювала представлену роботу, яка, до того ж, є другим, за хронологією, зображенням старовинного Луцька.
Ще однією особливістю виставки є вперше представлена метрика до однієї із зображених на акварелі церков – Свято-Воскресенського кафедрального собору міста Рівне. Цей храм був знищений та повністю перебудований. Тобто, зображення «Рівне. Соборна церква» (1866 р.), за авторством Дмитра Струкова, дає унікальну можливість побачити церкву у первозданному вигляді.
Окрім акварелей, в експозиції представлена низка їх друкованих версій. Вони не лише розширюють її, але й дають змогу порівняти копії з оригіналами. Це становить надзвичайний інтерес як для простих відвідувачів, так і для фахівців, адже, переважно, глядачі бачили лише друковані версії. Доповнюють експозицію графічні роботи такого маловідомого широкому загалу волинського автора, як Антоній Чорпіта. У 30-х роках ХХ сторіччя він створив зображення, що увійшли до видання «Володимирщина» серії «Українські візерунки».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Игорь Показати IP 10 Лютого 2020 19:57
К осознанному коллекционированию мне явно далеко, так, покупаю картины на Виолити, если понравятся, но знатоком себя назвать не могу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus