Найкоротший день року. Що потрібно знати про зимове сонцестояння

Джерело: ТСН
  1. Новина відноситься до:

У давніх слов'ян цього дня вшановували божество Коляду. 22 грудня відзначається день зимового сонцестояння, тобто вже завтра світовий день буде поступово подовжуватись, йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1".

Зимове сонцестояння - чи не єдиний важливий день усіх часів і народів, про який відомо з давніх давен. У Китаї, наприклад, досі вірять, що 21 грудня піднімається чоловіча сила природи і починається новий цикл життя.

Цього дня, який у країні називається Дун-чжи, заведено шанувати пам'ять предків. Люди готують відварені тістечка з рисового борошна. Такі смаколики приносять щастя і добробут у кожну оселю. У давніх слов'ян цього дня вшановували божество Коляду. Наші пращури також частували одне одного паляницями у формі сонця. Також важливим день зимового сонцестояння був для дівчат.

Традиційно, проти ночі 22 грудня гадали на майбутнє. Тепер же цей день – це вдала нагода для медитацій та загадування бажань, а також позбавлення усього негативного, що накопилося за весь рік. Знавці радять записати все погане на аркуші, спалити його – таким чином ви позбудитесь усього негативного.

Та найголовніше, запевняють психологи, після зимового сонцестояння, поліпшується настрій. Адже відтепер світовий день буде поступово подовжуватись, а настання весни – наближуватись.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі