Скелет динозавра, крісло Хокінга і каміння з Місяця: 13 незвичайних аукціонних лотів у 2018

Джерело: Новое время

Спостерігати за аукціонними продажами не тільки пізнавально, але й захопливо. За кількістю незвичайних продажів 2018 рік у багато разів перевершив попередні роки.

Видання CNN обрало 13 найбільш незвичайних лотів, що пішли з молотка на аукціонах у 2018 році.

Найбільша прісноводна перлина

Найбільша в світі прісноводна перлина, яка називається Сплячий лев, пішла з молотка за $374 млн на аукціонному домі Venduehuis, Нідерланди. Перлина, розміром 6,8 см завдовжки і вагою 110 г, як вважають, сформувалася в 1700-х роках під час правління династії Цинь. За більш ніж 300-річну історію Сплячий лев переходив з рук у руки – ним володіли і купці, і знамениті ювеліри, і європейські королівські будинки, зокрема й імператриця Катерина Велика.

Фото: EPA

Камені з Місяця

Три крихітних камінця з Місяця, привезені на Землю під час місії радянського корабля Luna-16 у 1970 році, було продано за $855 тис. на аукціоні Sotheby's в Нью-Йорку. Це єдині камені, які офіційно перебувають у приватних руках. Їх подарували Ніні Іванівні Корольовій, вдові генерального конструктора СРСР Сергія Павловича Корольова. У 1993 році Ніна Корольова продала камені на Sotheby's, і це була перша публічна поява каменів з Місяця.

Фото: Sotheby's

Крісло Стівена Хокінга

Одне з найперших збережених крісел Стівена Хокінга пішло з молотка на онлайн-аукціоні Christie's у листопаді за $393 тис., а одержані гроші було спрямовано до Фонду Стівена Хокінга. Видатний вчений, окрім усього іншого, був знаменитий тим, що любив поганяти у своєму кріслі, і в 1977 році навіть віддавив ногу принцу Чарльзу. Цікаво, що у своїй біографії він зазначив, що дуже шкодував, що не наїхав на ногу ще й Маргарет Тетчер. Крісло, продане з аукціону, Стівен Хокінг використовував у 1960-х – на початку 1990-х, але потім він уже не міг сам керувати ним. Томас Веннінг, керівник лондонського підрозділу книг і манускриптів у Christie's зауважив, що це в прямому і переносному сенсі крісло, яке найактивніше подорожувало в історії.

Фото: Christie's

Кільце з цільного діаманта

Кільце з цільного діаманта, створене главою відділу дизайну Apple Джонатаном Айвом і промисловим дизайнером Марком Ньюсоном, пішло з молотка за $256 тис. у грудні. У кільці від 2000 до 3000 граней. За словами представників Sotheby's, такої кількості граней ще не було в жодному виробі з діаманта. Кошти, одержані від продажу кільця, було спрямовано в (RED), благодійний фонд співака Боно і активіста Боббі Шрайвера, який бореться з поширенням СНІДу в Африці.

Фото: Sotheby's

Ассірійська скульптура віком 3000 років

Рідкісна 3000-річна скульптура, яку продали в жовтні за $31 млн. на аукціоні Christie's у Нью-Йорку, побила світовий рекорд для ассірійського мистецтва і втричі перевершила стартову вартість. На солідній гіпсовій плиті, розкопаній у XIX столітті на території сучасного Іраку, зображено божество, дуже схоже на короля Ашшурнацірапала II.

Фото: Christie's images LTD 2018

Смарагд у 5,655 карат

Кристал смарагду масою 5,656 карат, знайдений у Замбії в жовтні, був проданий на аукціоні в Сінгапурі за $28,4 млн. Смарагд вагою понад 1,1 кг, який отримав назву Лев, відрізняється «прозорістю і ідеально збалансованим золотисто-зеленим відтінком», за словами його власника Gemfields. Але це ще не найбільший смарагд, знайдений у Замбії. У 2010 році там викопали ще один гігантський камінь масою 6,225 карат, названий слоном.

Фото: Gemfields

Віскі за $1,1 млн.

Рідкісна пляшка віскі, продана в жовтні за $1,1 доларів на аукціоні Bonhams в Единбурзі, Шотландія. Macallan Valerio Adami 60-річної витримки 1926 року стало найдорожчою пляшкою віскі, проданою з аукціону. Це пляшка, випущена обмеженою партією, і досі невідомо, скільки загалом таких пляшок залишилося, принаймні про це повідомляють представники Bonhams. Ця пляшка побила рекорд продажу майже такої самої пляшки, яка пішла з молотка за $1 млн у Гонконзі.

Фото: Bonhams

Картина, написана штучним інтелектом

Портрет Едмона де Беламі увійшов в історію як перший твір мистецтва, створений штучним інтелектом. Портрет було продано в жовтні на аукціоні Christie's у Нью-Йорку за $432 тис., водночас його стартова ціна була $10 тис.

Фото: Obvious

Оригінальна карта Вінні Пуха

Оригінальний малюнок карти Вінні Пуха продано майже за $600 тис. на аукціоні Sotheby's в липні, і це новий рекорд для книжкових ілюстрацій. Карта Ліси в 100 акрів створена Ернестом Шепардом у 1926 році.

Фото: Sotheby's

Скелет динозавра

Скелет віком 150 млн років було продано в Парижі за $2,36 млн. Заввишки 2,6 м і майже 9 м завдовжки, скелет динозавра невідомої породи вчені віднесли до сімейства алозаврів. Скелет зберігся майже на 70%, що є рідкістю.

Фото: ЕРА

Шматок сходів з Ейфелевої вежі

Фрагмент сходів Ейфелевої вежі продано за $169 тис. на торгах аукціонного дому Artcurial. Гвинтові сходи заввишки 4,3 метра з 25 сходинками, які з'єднували другий і третій рівень вежі до ліфта, який було встановлено в 1983 році. Це не перший сходовий проліт з Ейфелевої вежі, проданий з аукціону. У 2013 році фрагмент заввишки 3,5 м було продано за $248 тис., а в 2016 році ще одну частину сходів – за $590,5 тис. Фрагменти сходів тепер є в Японії, Нью-Йорку і Швейцарії.

Фото: Artcurial

Роллс-ройс королеви Єлизавети

Роллс-ройс королеви Єлизавети II було продано трохи більше ніж за $1 млн на аукціоні в Лондоні у вересні. Це модель Rolls-Royce Phantom IV State Landaulette 1953 року випуску. Автомобіль, на якому королева виїжджала у державних справах, обслуговував королівську сім'ю понад 40 років. Точно така ж модель везла герцогиню Сассекську Меган Маркл у день весілля в травні. «Загалом було створено 18 автомобілів моделі Phantom IV, - зазначив представник аукціонного дому Bonhams. - Жоден з автомобілів не повторював одне одного, всі були створені за спеціальним замовленням».

Фото: ЕРА

Самознищена картина Бенксі

Картину Бенксі Дівчинка з кулькою було знищено за допомогою шредера, вмонтованого в рамку, за мить після того, як її було продано з аукціону Sotheby's за $1,4 млн. Одразу ж після цього Бенксі на своїй сторінці в інстаграм написав «Зникає, зникає, зникла», поки всі стояли і заворожено дивилися, як з-під рамки падають обрізки роботи. Пізніше Sotheby's повідомив, що робота отримала нову назву – Любов у сміттєвому кошику. Покупець завершив купівлю знищеної роботи, припустивши, що її цінність в результаті такого перформансу тільки зросте.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Going, going, gone...

Допис, поширений Banksy (@banksy)

embed.js">

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі