USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Депутати Луцькради закликають колег з ВРУ схаменутися і не ухвалювати закон про наклеп

26 Вересня 2012 15:06
Обранці громади ухвалили Звернення до Верховної Ради України, у якому вимагали не допустити затвердження законопроекту, що передбачає кримінальну відповідальність «за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини», або іншими словами законопроекту про наклеп.

Сталося це під час 32 сесії міськради 26 вересня.

Автор Звернення до ВРУ – фракція ВО «Свобода» в Луцькій міській раді. Як пояснив у виступі перед колегами голова фракції Святослав Боруцький, ухвалення, так званого, закону про наклеп – шлях України до авторитаризму. Зауважив депутат про те, що з набуттям чинності цього закону журналісти більше не зможуть писати, наприклад, про корупцію в Україні, не наражаючись на небезпеку потрапити за ґрати. Тож, обранець громади закликав своїх колег підтримати проект Звернення до ВРУ, в такий спосіб виступивши на підтримку журналістів, «аби за правду їх не саджали до в’язниць».

Боруцький також наголосив, що про відкликання законопроекту знає, але переконаний, що процедура відкликання не пройшла, як належить. Тому документ нібито чинний.

Секретар Луцькради Григорій Пустовіт додав, що законопроект про наклеп – «це наступ на демократію та цінності українського народу», а депутат Олександр Пиза порівняв поправки до Кримінального Кодексу, якими передбачена кримінальна відповідальність за наклеп, із «Законом про три колосочки».

Тим часом голова фракції Партії регіонів у Луцькій міській раді Іван Смоленг переконував колег у тому, що законопроект підтриманий не буде, водночас заявив, що автори проекту написали звернення у зневажливій формі, навіть відзначив, що «самі грубі звернення від нашої міськради, до Президента завжди вони були самими образливими». «Я б порадив звертатися до Президента толерантно і дипломатично», ‒ резюмував Смоленг.

Луцький міський голова Микола Романюк погодився із текстом звернення лише у змістовій його частині. Він зауважив, що категорично проти кримінальної відповідальності журналістів, водночас зауважив, що проект рішення не підтримає, адже у тексті є чимало неприпустимих висловлювань на адресу центральної влади і Глави держави. «...Щоб рішення було толерантним, то я з цим теж згоден. Щоб ви знали, я буду утримуватися», ‒ попередив депутатів Романюк.

Зрештою, депутати ухвалили звернення до ВРУ у незмінному вигляді.

У тексті, зокрема, йдеться: «18 вересня 2012 року з подачі Партії регіонів та за підтримки її васалів – Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект, який відновлює кримінальну відповідальність за наклеп. Таким чином влада Януковича зробила ще один крок до утвердження авторитаризму і побудови в Україні поліцейської держави.

Проект закону, що сповнений духом сталінських репресій, зазнав нищівної критики як в Україні, так і за кордоном. (...)

Посадовці будь-яких рівнів нарешті зможуть спокійно красти і брати хабарі, не боячись, що про це дізнається народ. Адже незалежна журналістика може взагалі зникнути як явище. А ті, хто наважиться нести правду суспільству, опиняться у в’язниці й будуть позбавлені права займатися журналістською діяльністю, як це зазначено в одній із поправок до Кримінального Кодексу. Фактично вся ця журналістика буде поставлена в умови презумпції винуватості.

Журналістам, щоб уникнути ризику потрапити за грати, доведеться писати лише про надої корів, поголів`я великої та малої рогатої худоби, свиней, кількість знесених яєць, або ж про те, чи є життя на інших планетах...»

Врешті, обранці громади 26 голосами «за» підтримали Звернення до ВРУ щодо законопроекту про наклеп.

Нагадаємо, що 18 вересня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів відповідно до яких передбачається кримінальна відповідальність за наклеп – «умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію». Тим часом з офіційного сайту ВРУ текст законопроекту про наклеп зник, а центральні ЗМІ поширили інформацію про те, що автор документу, 25 вересня його відкликав.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Правдоруб Показати IP 26 Вересня 2012 15:15
Або я чогось недозрозумів або ми настільки схибились на цій політиці.... І журналісти туди ж Що у вас за заголовок Ви ж то точно уже знаєте - законопроект відкликали Хочемо чути і бачити тільки те що хочемо і квит....
Правдорубу до Правдоруб Показати IP 26 Вересня 2012 15:38
Для того, щоб законопроект був відкликаний, за це рішення має проголосувати щонайменше 226 депутатів про таке відкликання. Поки це голосування не відбулося, законопроект залишається внесеним до ВРУ і знаходиться на розгляді в комітетах до 1 читання.Що неясно??????
Чортяка Показати IP 26 Вересня 2012 15:32
ХА- ХА-ХА.... Уміляєт єта рада Головне оперативненько. Хлопці то ви так несерйозно ставитесь до своїх прямих обовязків....
Сором за таких депутатів Показати IP 26 Вересня 2012 15:42
Стид і срам. Так не можна. Мав би бути в тому залі здоровий глузд. Вчасно приймаємо звернення і реагуємо на події... Працюйте так далі. Ганьба!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Чеширский Кот Показати IP 26 Вересня 2012 15:54
С таким же успехом они могут просить Понтия Пилата отменить казнь Иисуса Христа.
Відьмак Показати IP 26 Вересня 2012 15:57
Пригадую, в дитинстві, коли розповідали анегдоти і хтось із запізненням реагував, то його жирафом називали. Може то скоро у Луцькому зоопарку поповнення чекати?:)
Де наша не пропадала Показати IP 26 Вересня 2012 15:59
Тяп-ляп аби реклама Гучно струснули повітря. Занонопроект відкликали. Слідкуйте за подіями

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus