USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

До президентських виборів і формування конституційної більшості у ВР реформа місцевого самоврядування не буде здійснена, – кажуть у мерії Луцька

3 Серпня 2009 16:24

Концепцію реформи місцевого самоврядування затвердив Кабінет Міністрів України на черговому засіданні в середу 29 липня. Міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда висловився, що «існуюча в Україні система місцевого самоврядування сьогодні не відповідає потребам суспільства». Свою думку щодо реформи, стан «моральної готовності» Луцька до неї висловив 3 серпня у коментарі «Волинським Новинам» заступник Луцького міського голови та, водночас, очільник Волинського представництва Асоціації міст України Микола Іванюк.

 
«Без сумніву, це необхідно робити для того, щоб надалі посилювати органи місцевого самоврядування. Скажімо, якщо ми сьогодні візьмемо органи місцевого самоврядування в системі гілок влади, то, на мій погляд, це за повноваженнями та відповідальністю – найбільш наближена до людей влада, але, у той же час, у певних повноваженнях і по ресурсах – вона найменш забезпечена. Це стосується і бюджетного забезпечення. Ви знаєте, що левова частка податків надходить до державного бюджету, а потім розподіляється в органи місцевого самоврядування. Власне, так і повноваження у сфері, наприклад, соціальних послуг – це сьогодні делеговані державою повноваження. І це потребує узгодження і чіткого визначення, де повноваження органів місцевого самоврядування, а де – органів державної влади. Ці повноваження, скажемо так, сьогодні інколи дублюються», – висловився Микола Іванюк.
 
«Органи державної влади часто, на мій погляд, часто сьогодні необґрунтовано, особливо на вищому рівні, звинувачують у всіх проблемах, які відбуваються у державі, органи місцевого самоврядування. Яскравий приклад – підготовка до опалювального сезону минулого року, коли за зрив опалювального сезону в містах НАК «Нафтогаз» поклав на мерів міст. Я вважаю, що це взагалі позиція була руйнівна, власне, у повноваженнях теплозабезпечення, газозабезпечення сьогодні ключову роль відіграє держава і вона повинна за це відповідати», – вважає заступник мера.
 
Тому реформа місцевого самоврядування сьогодні назріла. «Єдине, я вважаю, що до президентських виборів, до формування конституційної більшості у ВР, діючій чи майбутній переобраній, ця реформа не буде здійснена. Оскільки ви розумієте, що сьогодні, коли йдеться про місцеве самоврядування і адміністративно-територіальний устрій, йдеться про об’єднання адміністративних одиниць. Наприклад, будуть, за новою концепцією, своєрідні громади, тобто буде зменшений певний управлінський апарат, відбудеться децентралізація у сфері бюджетного забезпечення і тому, звичайно, багатьом керівникам певних районів, які були штучно створені за Радянського Союзу, це не вигідно», – розповів чиновник.
 
Тому до президентських виборів нічого не буде, – вважає Микола Іванюк. «Ну, і звичайно, мало того, що треба ще волю президента новообраного, треба мати ще і більшість у ВР, щоб реалізувати цю концепцію, що потребуватиме внесення змін до Конституції, можливо, навіть буде прийнята нова Конституція», - додав він.
 
«Кабмін України сьогодні повернувся до проблем місцевих громад і Асоціація міст України активно залучена до цього. Виконавчий директор Асоціації Мирослав Піцик постійно присутній на засіданнях Уряду, має можливість від Асоціації міст, міських голів вносити зміни до певних повноважень і це вже крок назустріч. Власне, так само Асоціація міст України допомагала у створенні Асоціації сільських та селищних голів», – розповів представник АМУ.
 
На запитання, чи Луцьк уже готовий до впровадження реформи у життя, Микола Іванюк відповів, що звичайно. «Місто Луцьк завжди було інноваційним. Сьогодні, наприклад, місто затвердило Генплан розвитку, що передбачає у перспективі розширення меж міста. А це – одна із ключових тез у реформі. Тобто, що навколишні села будуть об’єднані в луцьку громаду. Тому сьогодні Генплан передбачає об’єднання навколишніх сіл, створення відповідних, можливо, якихось районних адміністрацій, але в той же час у цьому Генплані передбачено створення соціальної інфраструктури. Вже сьогодні про це треба думати, а не так, що деякі сільські голови розпайовують ці землі, віддають, не думаючи, наприклад, куди діти цього села ходитимуть у школу чи садочок – там, згідно їхніх розподілів, це не передбачено. В нашому Генплані це все є», – розповів він.
 
«Окрім того, ми потребуємо чіткого плану і бачення у плані надання муніципальних позик, певного прозорого плану таких ініціатив, як добудова тих об’єктів, які сьогодні не збудовані. Тобто, багато ідей задекларованих, дуже хороших ідей, як будівництво доступного житла, але вони сьогодні не впроваджуються. Органи місцевого самоврядування, підприємства, які працюють в місті Луцьку, вже готові впроваджувати ці ініціативи, долучитися до співфінансування. Проте ці ініціативи залишаються лише на папері», – констатував Микола Іванюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus