Яким був би луцький храм, або проект швейцарського архітектора

Яким був би луцький храм, або проект швейцарського архітектора

Сьогодні хочемо розповісти читачам «Хронік Любарта» про один нереалізований архітектурний проект, який би міг суттєво вплинути на вигляд одного із луцьких храмів.

Ідеться про «Проект перебудови гарнізонного костелу в Луцьку», який був розроблений у 1933 році. Зараз цей храм відомий лучанам як церква Великомученика Юрія Переможця УПЦ КП по вулиці Стрілецькій. З історії святині знаємо, що перша її назва полкова церква на честь Покрови Пресвятої Богородиці. Дозвіл на зведення храму був даний 12 червня 1897 року. Закладення храму 13 червня 1897 року здійснив Високопреосвященний Модест (Стрельбицький), архієпископ Волинський і Житомирський. Спорудження церкви тривало вісім місяців. Освятили храм 12 лютого 1898 року. В міжвоєнний час церква була перейменована на гарнізонний костел Матері Божої Королеви Корони Польської.

Автор проекту

З міжвоєнного часу походить цікавий архітектурний проект перебудови цього храму. Його автором є архітектор Едгар Александер Норверт (Edgar Aleksander Norwerth). З його біографії знаємо, що народився він 7 травня 1884 року у місті Женева. Освіту здобував у Імператорському інженерному училищі. У 1908—1910 роках працював помічником архітектора Олександра Гребенщикова. До 1913 року навчався екстерном в Інституті цивільних інженерів у Петербурзі. У 1917—1924 рр. викладач петербурзького Інституту цивільних інженерів. Брав участь у низці архітектурних конкурсів. У серпні 1924 року разом із дружиною виїхав на з'їзд архітекторів до Лондона, звідки до Радянського Союзу вже не повернувся, а перебрався до Варшави.

 

Архітектор Едгар Норверт

 

Однією з перших робіт був проект генплану Любліна, який здобув перше місце у 1925 році. У 1926—1930 рр. був професором Варшавської політехніки. Норверт використовував у своїх історичні стилі та функціоналізм. На початку 1930-х роках його проекти брали участь на виставках у Венеції і Лос-Анджелесі. Едгар Норверт співпрацював із варшавським часописом «Architektura i Budownictwo». Помер у Варшаві 19 вересня 1950 року. Похований на Повонзківському цвинтарі.

Серед відомих проектів архітектора «Вокзал Бендзін-място у Варшаві (1927—1931)», «Санаторій для офіцерів у Трускавці», «Перебудова Публічної бібліотеки у Варшаві», «Будинок Головного казначейства в Петербурзі», «Євангелістська жіноча лікарня в Петербурзі», «Чернігівська губернська земська управа», «Клуб у Тбілісі», «Торговий дім у Нижньому Новгороді», «Дім Вітебського дворянського зібрання», «Московський народний банк», «Міський театр у Саратові» та ін.

Проекти гарнізонного костелу в Луцьку

У 1930-х роках полкова церква перетворилась на костел 24 піхотного полку. Проте зовнішній вигляд не задовольняв тогочасну владу міста, тому вирішено було його змінити.

Кілька архітекторів запропонували свої проекти, відомо, що до таких належали Едгар Норверт та Стефан Галензовський.

Стефан Галензовський у 1884-1889 рр. навчався в Інституті цивільних інженерів у Санкт-Петербурзі, потім у Імператорській Академії мистецтв, де був двічі нагороджений золотими і срібними медалями.

 

Проект Стефана Галензовського

 

Проект інженера Стефана Галензовського не сподобався місцевим фахівцям і був розкритикований. Але не відкинутий.

Проект Едгара Норверта був представлений у Варшаві у 1933 році.

 

Варіанти вигляду з проекту Норверта

 

Як результат, ні один, ні другий проекти не були реалізовані.

Зробили інше. Вирішили зняти центральний автентичний купол та добудувати дві високі вежі. Їх і видно на повоєнних фото храму. Після війни у храмі був військовий клуб та Музей бойової слави. Відновили храм аж у 1992 році.

 

Фото радянського часу показує, якої саме форми вежі добудували - чотиригранні з проекту Галензовського

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі