USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Голова Волиньради зайняв оборонну позицію у «політичних розборках» під час сесії

25 Липня 2009 12:00
Голова Волинської обласної ради Анатолій Грицюк мусив виправдовуватися перед депутатами за свій лист до Юлії Тимошенко щодо розподілу коштів Стабілізаційного фонду. Однак голова Волинської ОДА Микола Романюк вважає, що написання такого листа спричинене політичними мотивами. Про це йшлося під час сесії Волиньради, – повідомляє репортер «Волинських Новин».
 
На початку сесії голова фракції «Наша Україна» Сергій Слабенко звернувся з депутатським запитанням до голови Волинської облради Анатолія Грицюка. На думку депутата, той не мав права одноособово посилати такого листа до Прем\'єра, крім того, акцентуючи увагу на власній партійній приналежності. Пан Грицюк пообіцяв пояснити свій лист при розгляді питання «Різне», на що депутати погодилися.
 
Пан Грицюк зазначив, що він, як голова обласної ради має право звертатися у будь-яку інстанцію. «І я у своєму листі не писав, що це думка депутатів Волині», – зазначив Анатолій Грицюк. Він cтвердив, що при формуванні переліку об\'єктів, що фінансуватимуться зі Стабілізаційного фонду, умовою було, що об\'єкт має мати високу ступінь готовності і бути зданим у 2009-2010 роках. Голова Волиньради розповів, що перелік об’єктів формувався головами районних рад та «виключно усіма народними депутатами від БЮТ» із Волині. Анатолій Грицюк зазначив, що «попросив Миколу Ярославовича – одне, щоб нам допомагав Кривицький». У листі він «піддав сумніву декілька об’єктів – Любомльська центральна районна лікарня, Іваничівська лікарня і школа у селі Ростань Шацького району»,– сказав пан Грицюк. Він повторив власну аргументацію про недопустимість «розпилення» бюджетних коштів. «Питання стоїть раціональності, доцільності використання коштів»,– каже керівник Волиньради.
 
«Добавлять Красноволі, добавлять іншим об’єктам... не будуть трогати Любомльську лікарню», – зазначив Анатолій Грицюк, оскільки вийде додаткове розпорядження уряду. «Сьогодні бідні будівельники у тяжкій ситуації. І те, що з них смокчуть чиновники откати, заставляють їх робити порушення, це ж знає кожен із вас... Любого будівельника – 5 вікон ставлять, так на четвертому вікні візьмуть 100 доларів... Це ж система в нашій області і державі», – бідкається пан Грицюк. «Я мав право заявляти, як голова ради і як голова партії, тому що за БЮТ на Волині проголосувало 58% населення... І я несу перед людьми відповідальність. Я розумію, що малі партії, які мають меншу питому вагу виборців, можуть мене звинувачувати», – пояснював Анатолій Грицюк.
 
Пана Слабенка така відповідь не задовольнила. За його словами, якщо Анатолій Грицюк бачить якісь зловживання чи неподобства, то варто, щоб він зініціював розгляд проблеми на сесії. «Чому ви це зробили одноособово, без поради з обласною радою і при цьому мотивували свою позицію голови обласної ради для користі політичної партії «Батьківщина»?» – спитав він. Натомість голова облради зазначив, що на нього лідер фракції «Наша Україна» може подати в суд. Позицію Сергія Слабенка підтримав його колега по фракції Іван Карпомиз.
 
Після цього взяв слово голова Волинської облдержадміністрації Микола Романюк: «Ми всі прекрасно розуміємо, про що йде мова. Мова йде про політичну боротьбу. Давайте називати речі своїми іменами. Всі об’єкти були подані за підписами двох голів (облради й ОДА – «ВН»)... Я був двічі у міністра Куйбіди... Якби я двічі там не був, то не було би жодного об’єкта. Були би ті об\'єкти, які Євген Іванович Кирильчук туди пропонував, які Потапчук пропонував (народні депутати від БЮТ – «ВН»). І ви бачили, яка постанова, як він роздробив кошти по 10 об\'єктах свого виборчого округу, на об\'єкти, де немає жодної документації, половина з яких нездаточні. Але розпорядження Кабміну прийняте, бо Прем\'єром сьогодні є Тимошенко... Я доказував за Іваничі... Що стосується школи у Ростані, то дійсно, її не треба було починати, а треба було автобус і дорогу зробити і возити. Але діти вчились у конюшні, яка цього року завалилася, і вже не знають сьогодні на 1 вересня, де будуть вчитися... Мені було заявлено там, у міністра, прізвище депутата від БЮТ: «всі інші мене не цікавлять. Тому що нам Юлія Володимирівна сказала – вибирайте об\'єкти і тільки ваші об\'єкти, які депутати від БЮТ... всі пройдуть по списку». Я ж кажу – так, а підписались депутати Карпук, Ващук, Смітюх... – «Це не ті депутати». Микола Романюк подякував Євгену Кирильчуку, оскільки «він єдиний із народних депутатів поступив порядно», «вибивши» додатково для Волині 2 мільйони бюджетних коштів з Стабфонду.
 
Натомість Анатолій Грицюк вважає, що політизує ситуацію сам губернатор – «Допускаємо, що я не прав. То ви могли би взяти цього листа, запросити мене і сказати: Анатолі  Петрович, от ти не прав. І до хрипу в горлі один одному доказати. Ви пішли шляхом – написали кожному голові держадміністрації резолюцію – розглянути і там почали творити мітинги, сесії, от Грицюк – ворог народу. Не треба так ставити питання... Я не кажу, що я проти будь-якої школи, проти будь-якого закладу медицини, культури...».
 
Микола Романюк пояснив, що розіслав лист пана Грицюка згідно з резолюцією першого віце-прем\'єра Турчинова. «Я нічого від себе не робив», – сказав губернатор.
 
Голова фракції Партії регіонів Петро Пронь звернувся до очільників області. «Ви голова ради, а він голова адміністрації. Робіть спільну справу, а про партії – ні слова», – попросив він.
 
Врешті-решт, дискусії з цього питання до конструктиву не привели і Анатолій Грицюк закрив сесійне засідання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus