USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

КПК писали ті, хто в кріслі судді чи слідчого жодного разу не сидів

23 Березня 2013 11:23
Кримінальний процесуальний кодекс писали ті, хто ніколи не працював ані слідчим, ані суддею, - власне, так вважає голова Камінь-Каширського районного суду Віктор Гордійчук.

Так, «слідчий суддя» — юридична новинка кримінального процесу, породжена законотворчими ініціативами депутатів сезону весна–осінь 2012 року. У Кримінальному процесуальному кодексі зазначено, що до повноважень слідчого судді належить здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, - інформує Волинь нова.

Тож, чи знаходять своє практичне застосування норми КПК та які проблеми доводиться вирішувати слідчим суддям, розповів незмінний протягом 30 років голова Камінь-Каширського районного суду Віктор Гордійчук.

Ступили на європейський шлях босими ногами

- Вікторе Миколайовичу, ви здійснюєте керівництво судом, слухаєте справи по суті, а тепер на вас поклали ще й обов’язки слідчого судді. Як вдається справлятись з таким обсягом роботи?

- Звичайно, я міг відмовитись від цієї посади, бо завжди важко починати з нуля. У слідчого судді багато повноважень, а, отже, він несе величезну відповідальність за прийняте рішення. Я свідомо пішов на цю посаду, тому що потрібно багато в чому ще розібратись. На жаль, новий КПК не дає відповіді на всі питання, молодим суддям важко зорієнтуватись в усіх змінах кримінального процесу. Тому, як то кажуть, використовуючи свій досвід, я випробую нове законодавство на собі, налагоджу роботу, а тоді передам молодим суддям. Це ж не пожиттєве призначення.

- Ви згадали про чинний Кримінальний процесуальний кодекс. Як оцінюєте його зміст та чи легко застосовувати нові норми на практиці?

- Враження від кодексу двояке. Той, хто його писав, мабуть, ніколи не працював ні суддею, ні слідчим. У ньому з'явились прогресивні норми, що сприяють захисту прав людини, але багато статей «мертвих», які не можна застосовувати. На цей час суддями підготовлено понад 500 поправок, які можуть його удосконалити. До нового КПК вже видали чотири науково-практичних коментарі, але вони писались теоретиками, які ніколи не сиділи в суддівському кріслі. Я вивчаю новий кодекс сам, раджусь із колегами. А молоді судді у виборі коментаря стоять на роздоріжжі. Звичайно, старий КПК (1961 року) своє відпрацював, але треба було вводити норми «нового» кодексу поступово. А ми вирішили ступити на європейський шлях босими ногами, з брудними п'ятами.

- Кажуть, що слідчий за новим кодексом перетворюється на «писарчука», який просто виконує волю прокурора. Чи поділяєте ви цю думку?

- Слідчі залишаються головними процесуальними фігурами в кримінальному процесі, а слідчий суддя є «фільтром» їхньої роботи, тобто здійснює контроль за законністю процесуальних дій. Є інша проблема — слідчі приходять зараз за дозволами з приводу подій, які відбувались у грудні 2012 — січні 2013 року. Новим кодексом не передбачено строків перевірки заяв про злочини. Спочатку реєструється кримінальне провадження та розпочинається досудова перевірка. Так триває до тих пір, поки особі не буде оголошено про підозру. Це великий недолік діючого кодексу. У старому КПК в десятиденний строк потрібно було або відкрити кримінальну справу, або відмовити в її порушенні.

Із судового процесу не варто робити телешоу

- Раніше обвинуваченого або брали під варту, або відпускали, відібравши підписку про невиїзд. Які запобіжні заходи зараз найчастіше застосовуєте?


— Застосовую всі запобіжні заходи, в тому числі домашній арешт, особисту поруку, заставу.
Ось недавно сестра і брат поручились за брата, якому вручена підозра у вчиненні тяжкого злочину. Хай він буде на волі, хай родичі стережуть його і годують, навіщо йому проїдати в сізо державні кошти. Якщо вони не виконають умови поруки, то заплатять штраф від 10 до 20 мінімальних заробітних плат (від 11 184 до 22 368 гривень). Загалом, новий КПК надає судді великий вибір стосовно прийняття рішення про застосування запобіжного заходу, але дозволю собі зробити припущення, що згодом це призведе до росту злочинності в країні. Не готові наші люди до європейських стандартів.

- В яких випадках слідчий суддя допитує свідків у суді? Телебачення показувало допити по справі про вбивство Щербаня. Хіба такі процесуальні дії повинні бути публічними?

- Вважаю, що допит свідка необхідно проводити за зачиненими дверима. В залі повинні бути присутні лише учасники процесу. Слухачам, а тим більше телебаченню там робити немає чого. Відповідно до статті 225 КПК України у виняткових випадках, наприклад, коли існує небезпека життю свідка чи постраждалого або вони тяжко хворі, або є інші обставини, що можуть унеможливити їх допит у суді слідчий, прокурор може звернутись з клопотанням про допит. Ці покази згодом матимуть силу доказу при розгляді справи по суті. Ви ж бачите, що обставини, за яких можливий допит свідка слідчим суддею, є надзвичайно поважними, а тому допит повинен проводитись з максимальною таємничістю, а не публічно.

- Які труднощі у вас, Вікторе Миколайовичу, виникають при виконанні обов’язків слідчого судді?


- Труднощів немає, є недоліки нового процесуального кодексу, які, сподіваюсь, будуть виправлені. Наприклад, стаття 206 КПК України наділяє слідчого суддю наглядовими функціями щодо захисту прав людини, яка тримається під вартою. Але ж є багато таємних документів, а я, слідчий суддя, не маю доступу до них. То яким чином мені виконувати функції по нагляду за правами людини? Ця стаття надає мені повноваження прийти до прокурора і спитати, що відбувається по конкретній справі, де особа перебуває під вартою, а він мені відповість, що не може показати документів, бо на них стоїть гриф «таємно», а допуску до них у вас, пане слідчий суддя, немає. Це неправильно.

Взагалі вважаю, що новий Кримінальний процесуальний кодекс покаже свій позитив через років три, звичайно ж, при мудрому застосуванні та внесенні потрібних змін.

Слідчий суддя володіє величезними повноваженнями, що може призвести до зловживань та помилок, наслідки завжди будуть дуже тяжкими. Саме від слідчого судді залежить перспектива справи, а тому основним критерієм будь-якого служителя феміди повинна бути добропорядність.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Юрист Показати IP 23 Березня 2013 20:34
Знімаю перед Вами капелюха. За правду і принциповість. Праві на всі 100% нажаль нас ніхто не почує. Кодекс приймвся вночі. Як прийняли, так воно і діє. Дякую,що не боїтеся правди. Є надія що колись все зміниться не тільки в КПК.
Богдан Показати IP 23 Березня 2013 22:01
А скільки оправдальних вироків виніс пан Гордійчук? Думаю це найважливіше. Справи жахливі, натянуті, судді покривають цю безалаберність, а люди страдають... Там де слід оправдати - засуджують... Огидно!
Богдану до Богдан Показати IP 3 Червня 2014 14:29
Козіку, ти, певно, слідкуєш за Гордійчуком?
андрій Показати IP 25 Березня 2013 13:22
богдан ти або клоун або плакса, яку засудили за злочин, за який не вийшло відмазатись

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus