USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Лариса Матвієнко: Демографічна криза – спадок із радянських часів, коли учили: аборт – нормальне явище

7 Березня 2009 13:00
В останні роки Україна перебуває у глибокій демографічній кризі, яка викликана багатьма факторами, серед яких – і висока смертність, бідність, екологічні катаклізми. Але серед багатьох причин варто було б виділити дві з них: аборти і пропаганда «безпечного сексу». За роки незалежності в Україні було офіційно зроблено близько 32 мільйонів абортів, що значно більше від кількості народжених. Отож, аби глибше зрозуміти і причини, і наслідки цих явищ, нинішнім співрозмовником «Волинських Новин» буде лікар-гінеколог Луцької районної лікарні Лариса Матвієнко.
 
– Ларисо Олександрівно, за останні роки кількість населення в Україні скоротилася приблизно на 5 мільйонів. У чому причина такої важкої демографічної кризи?
 
– Причин є багато. Це і соціальні, й економічні фактори. Соціальні причини полягають, у першу чергу, в моральному стані населення, ну а економічні пов’язані, звичайно ж, із низьким рівнем життя. Наслідком цих явищ є хвороби, аборти і контрацепція. Це наш спадок із радянських часів, коли було дозволено жінкам планувати свою сім’ю в неприродний спосіб. У той час не пропагувалися християнські цінності, а пропагувалося те, що треба працювати для забезпечення лише матеріальних благ.
 
На жаль, в медичних інститутах теж учили, що аборт – це нормальне явище. З часом для заспокоєння совісті медиків сказали, що лікар, який робить аборт, гріха не має, а має той, хто замовляє.  Але ж чомусь коли вбивають людину, то шукають кілера і замовника. Всі кажуть, що їх треба засудити, то значить, це ж стосується і лікарів.
 
– Зараз уже розроблені природні методи планування сім’ї. У чому вони полягають і що повинна знати про них жінка?
 
– Є дні плідності і неплідності. Звичайно, контроль цих днів вимагає певних зусиль і часу, але не така вже це велика праця, аби заради збереження життя дитини не приділити собі уваги протягом 4-6 місяців вимірюванням температури, вирахуванням, коли відбувається овуляція, і в ті дні не жити статевим життям.
 
– Зараз масово пропагується контрацепція. З чим це пов’язано?
 
– У їхній пропаганді зацікавлені концерни, фармацевтичні фірми, які заробляють на цьому великі статки. Вони мусять мати ринок збуту, і, відповідно, йде розповсюдження цих контрацептивів під будь-якими приводами. Часто виробники не попереджають про згубну дію їхніх виробів на організм дівчат і жінок.
Зрештою, це є порушення природних законів, адже ми не знаємо, кого ми вбиваємо, і не знаємо, кого ми лишаємо живим. Природа сама вибирає, кому жити, а кому ні. Ці природні закони розповсюджуються не лише на людей, а й на всю природу.
 
– Як альтернативу гормональним контрацептивам, часто пропонують презерватив, мотивуючи це тим, що він безпечний і надійний. Чи можна вірити цій рекламі?
 
– Вже зараз є достовірні наукові дані, що презерватив не захищає на сто відсотків від вірусу герпесу, цитомігал-вірусу. І, напевно, скоро будуть такі дані й щодо СНІДУ. Далі виникає питання роздачі презервативів молоді у День боротьби зі СНІДом. Мовляв, вам все дозволено, от вам презерватив, і ведіть той спосіб життя, який ви собі обрали. Тому і нема чого дивуватися таким темпам зростання кількості хвороб, що передаються статевим шляхом.
 
Коли я ще вчилась в інституті, то вже тоді існувала думка серед тих лікарів, які вивчилися одразу після війни, що така контрацепція викликає багато проблем зі здоров’ям. Уже тоді ставилося питання, що рак шийки матки виникає внаслідок частої зміни статевих партнерів. На одному із занять викладач запитав у студентів: «Яку кількість статевих партнерів ви вважаєте великою?» Студенти називали різні цифри, які вважали правильними, після чого викладач сказав: «Два – це вже багато». Тобто, він повинен бути один на все життя.
 
– Деякі лікарі радять переривати вагітність, коли виявляють якусь патологію в розвитку дитини. Як Ви до цього ставитесь?
 
– Існує така думка, що якщо ми будемо зарання робити всім УЗІ і виявляти, що ця дитина неспроможна буде самостійно існувати без матері, то цю дитину треба вбити. Але всі ми знаємо, що є певна кількість мимовільних викиднів, тобто коли вагітність переривається сама. Тому без нас вирішується, кому народитися і жити далі, а кому ні.
 
Батькам у свідомість вносять таке, що ніби ця дитина буде завдавати їм клопоту, водночас забуваючи, що в наших лікарнях є відділення реанімації, які є дуже затратними. І коли людина потрапляє у критичний стан, її везуть туди, рятують, лікують, бо всі ту людину бачили. Виходить, одних ми лікуємо, а іншим навіть не даємо з’явитися на світ.
 
– Сьогодні існує думка що дитина повинна бути бажаною, і цим виправдовуються ті, хто робить аборт. Як Ви вважаєте, чи правда, що, здійснивши його, жінка ніколи не буде мати абсолютно здорових дітей, вади яких можуть бути не лише фізичними, а й душевними?
 
– Дійсно, під час аборту вся інформація, викликана емоціями і страхом, які переживає дитина, залишається у тканинах матки. Наш організм практично на 80% складається з води, яка є потужним інформаційним носієм. Вона вбирає в себе цю інформацію і довго її зберігає. Як доказ цього можна привести свячену воду.
 
Я в таких випадках намагаюсь жінкам навести приклад: «Чи хотіли б ви дев’ять  місяців прожити в темній кімнаті, де вбили людину?» Відповідь завжди одна: «Ні». «То чому ви прирікаєте свою дитину дев’ять місяців сидіти там, де вбили брата її або сестру?» Крім того, абортовані діти не мають своїх могилок, адже їх викидають або у смітник, або в каналізацію, і мати тим самим лишає себе можливості піти й покаятися перед могилою сина або дочки.
 
– Науковці стверджують, що жінка, яка зробила аборт, із часом переживає певний психологічний стрес, а часто і проблеми зі здоров’ям. Чи багато у Вашій практиці було таких випадків?
 
– Ті жінки, з якими я спілкуюся, звичайно ж, переживають певний стрес. Це може бути не відразу, а в період вікової кризи, у 30-40 років, коли людина починає набагато більше відчувати наслідки тих вчинків, які були зроблені в молодості.
 
Буває, що пацієнтка приходить і з порогу заявляє: «Мені погано зробили аборт, у мене мажеться, в мене температура і т.д.» Я кажу їй: радій! Стоїть і дивиться: чому? Тому що ти вже зараз платиш за те, що зробила, а не потім, коли забудеш, а воно тобі вилізе боком і буде важко згадати, за що розплачуєшся.
 
– Коли до вас приходять пацієнтки, щоб здійснити штучне переривання вагітності, то ви як лікар проводите роз’яснювальну роботу, де попереджаєте про всі негативні наслідки. Скажіть, чи багато жінок змінюють своє рішення після цього?
 
– Є такі. Шкода, що я з самого початку не почала вести статистику таких випадків. Можу сказати, що жодна з них не шкодує про те, що народила.
 
– Одній жінці лікар порадив робити аборт, бо дитина мала фізичні вади, але ця жінка, будучи віруючою людиною, віддалася на волю Божу й у підсумку народила абсолютно здорову дитину. То чи можна довіряти на сто відсотків поставленому діагнозу?
 
– Правильно зробила! УЗІ не є досконалий метод дослідження, ми вже не раз в цьому переконувались. УЗІ добре показує, чи нема загрози для виношування дитини, допомагає підкоригувати хід вагітності. Зараз існують нові апарати, які допомагають побачити дитину в кольорі. Тут є психологічний момент, що матір може побачити дитину такою, якою вона є, а коли вона її побачить, то потім дуже важко від неї відмовитися.
 
– Деякі борці за права жінок стверджують, що аборт на ранніх стадіях не є вбивством. Що Ви як лікар на це скажете?
 
– Усі знають ще зі школи, що в генах закладено все від «А» до «Я»: колір волосся, колір очей, зріст, вага, таланти, які буде мати ця дитина, все закладено. Всі добре знають: якщо винищити ікру – риби не буде. Знищувати яйцеклітини такими способами, як спіралі, контрацепція, аборти в 2-3 тижні вагітності, є небезпечним. До того ж, корекція менструального циклу (аборт на ранніх стадіях) не завжди призводить до знищення плоду. Буває, що жінка приходить і заявляє: я робила аборт, але місячних немає. Її беруть на крісло, а там вагітність терміном у 12 тижнів.
 
– А серед лікарів багато поділяють Ваші переконання?
 
– Там, де я працюю, є шестеро лікарів, троє з яких абортів не роблять, серед яких і я. На жаль, інколи виникають ситуації, коли лікар змушений робити аборт через те, що це його обов’язок, і багато хто так робить, аби допрацювати до пенсії. Одного разу до нас була направлена жінка, яка звернулася у приватний кабінет, де встановили, що вона вагітна. Зробили необхідні дослідження і написали заключення. Вона з тим заключенням приходить у приймальне відділення, і лікар із цього відділення не може їй відмовити. Лікаря, який на даний момент перебуває на зміні, ставлять перед фактом, що він маєте обслужити цю пацієнтку, бо вона це хоче, і якщо він не виконуєте своїх функцій і обов’язків, то на нього напишують рапорт, що він не відповідаєте займаній посаді, і просто звільнять з роботи.
 
– Психологи стверджують, що діти, народженні у багатодітних сім’ях, є менш егоїстичними, ніж у тих сім’ях, де є одна дитина. Як це можна пояснити?
 
– Вони допомагають одне одному, старші наглядають за меншими. Ці  діти намагаються допомагати батькам по господарству, аби ті могли приділити їм більше уваги.  Діти мають позитивний приклад батьків, адже вони бачать, як батько чи матір трудяться на благо сім’ї, і собі перебирають цей досвід.
 
– Зараз в світі вирує фінансова криза, і деякі батьки, втративши роботу, бояться народжувати. Як бути в такій ситуації?
 
– Багато хто починає зараз казати: така криза, як же народжувати тих дітей? Але ж у війну народжували, і в голод народжували і вигодовували. Нещодавно дивилася телепрограму, в якій розповідалось про чоловіка, який мав 87 дітей від двох законних дружин. Вижило 84 дитини. Народжувались у нього лише двійні і трійні, і ніхто цих дітей не вбивав в утробі.
 
– Як зменшити, а то й взагалі викорінити всі ці негативні явища, про які ми говорили?
 
– Треба починати роботу з дітей, закладати їм моральні цінності, щоби в дитячих садочках і школах викладалася християнська етика, адже ми є християнською державою.
 
Одного разу під час виступу перед студентами одного з луцьких університетів мене запитали, чим відрізняється перший статевий акт до шлюбу від того, що відбувається в  шлюбі. Справа в тому, що коли люди взяли шлюб, значить, вони кохають одне одного, це буде усвідомлене і відповідальне дійство, ніж коли б це було зроблено до шлюбу.
 
Мені надзвичайно сподобався виступ одного лікаря акушер-гінеколога на конференції щодо питання, як готувати жінку до вагітності і пологів. Він сказав: «Жінку до вагітності треба готувати з утроби матері». Мамині і татові думки, їхня поведінка під час вагітності і народження безпосередньо впливають на стан дитини.
– Зараз початок весни, що б Bи хотіли побажати нашим жінкам з нагоди 8-го Березня?
 
– У першу чергу здоров’я, щастя, успіхів, як у сімейних справах, так і в повсякденному житті, а саме найперше – не забувати, що всі ми є Божі створіння.
Розмовляв Андрій КОГУТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лада Показати IP 10 Березня 2009 11:32
[вирізано - цензура] В радянські часи кількість населення зростала! Основною причиною цього була впевненість батьків, що вони зможуть виростити дитину, дати їй освіту, а держава забезпечить роботою інженера, лікаря, робітника, селянина. Причина нинішньої демографічної кризи не в "спадку", а в тім, що матері не хочуть предрікати своїх дітей на рабське виживання, чим займається зараз більша частина населення країни.
Анонім Показати IP 14 Березня 2009 10:46
Лада, советские женщины были лидерами в мире по числу абортов за жизнь - в среднем 8! Ну, пара-тройка детей проскакивала в рулетке, а остальные? Тем, кто рождались, было не намного лучше, потому что тело женщины хранит память о совершенном в нем убийстве всю жизнь, и это передается ещё и оставленным детям. Экономика еще ничего не решает: парадокс, но в России единственный год, когда число абортов сократилось, а рождаемость выросла, (на 14 % - где-то на полмиллиона) - 1994. Самый муторный и ненадежный год. А детей оставляли. Законы природы не подчиняются баблу, как ни крути - после перетрясок особенно активно тянет к продлению рода. Психологи считают, что причина отвращения женщин к материнству - их собственная забитость, недолюбленность (со стороны родителей прежде всего) и привитая в детстве асексуальность. Любящая себя и свое тело женщина никогда не пойдет на аборт. В нашем поколении убили материнский инстинкт, а теперь пытаются замазать это денежными подачками: ну, возьмет такая баба деньги, пропьет их, а ребёнка изуродует так же, как изуродовали её. А если её собственная мать на первый аборт её и затащила, то дальнейшие подвиги на этой ниве - в порядке вещей. Доктор все верно сказала.
Анонім Показати IP 18 Березня 2009 13:18
Аборт, контрацепція, і тд. - це дійсно велике зло, плоди якого вже зараз починають призводити до страшних наслідків. В Україні скоро пенсіонерів буде більш ніж працездатного населення!!! Одумайтесь, шановні! Корисне посилання: http://ruh-za-zhyttia.org.ua/
Strike Показати IP 28 Березня 2009 12:00
"висока смертність, бідність, екологічні катаклізми" Расмотрим эти 3 компонента: 1. Высокая смертность обусловлена качеством мед обслуживая, которое в нашей платно-бесплатной медицине отсутсвует как таковое. БЫЛО ИСТРЕБЛЕНО В СССР и перспектив появления в упор не видно. 2. Бедность - это бедность. 3. Екологічні катаклізми - тоже от бедности, т.к. чем развитее страна, тем больше денег тратится на инновационные экол безопастные технологии. Медики утверждают, что медицина влияет, лишь на 5% здоровья населения. Демографический кризис никак абсолютно не связан с количеством абортов и рекламой контрацепции. ИТОГ: я бы сказал, так, что вывод один - все от бедности... "Бідні бо дурні, дурні бо бідні". И не так страшна материальная бедность, как моральная и интелектуальная убогость нашей полит элиты. Они за все время так и не научились ничего, как паразитировать на шее у людей и вести их к пропасти... Посмотрите вокруг, ведь Вост Европа была в худшем состоянии на момент обретения независимости. Китай с нищеты поднялся... Юго-Вост Азия растет, только Украина исповедует афро-латиноамериканский путь развития. Спасибо вам в кепку, наше руководство за вашу несосотятельность и бездарность. Наша власть твердо стоит наровне с Тат-Мон игом, Польским гнетом, Московским рабством...
Iryna Показати IP 1 Квітня 2009 19:34
стаття цікава.. проте є багато але... так аборти це гріх, проте є різні обставини. Що робити тим жінкам, яким виносити дитину не реально за станом здоров`я, а вдома сидять двоє старших, яких треба нагодувати, виростити, виховати, які більше нікому не потрібні.. тому питання важко говорити односторонню. пропоную розділити, хоча б схематично тих, хто робить аборти.. на молодих, не досвідчених дівчат, які навіть не розуміють які наслідки можуть бути... і на тих кому справді це варта зробити... з кількістю партнерів та ставлення молоді до сексу цілком згідна.. і думаю, що проблема саме в тому. Секс перестали в основному сприймати як щось особливе, як продовження кохання.. Але від того ніде не дінешся, таке життя.. і так підозрюю, що це тільки початок.. А виправити ситуацію можемо тільки ми - батьки, з малечку закладаючи всі ці цінності. А ще не варта забувати про ту велечезну проблему, що зараз виникла - безпліддя... як важко жінки йдуть поті м до цієї бажаної вагітності.. як жалкують.. Ех... важка це проблема, важке питання...
Олег Показати IP 6 Квітня 2009 17:24
Дітей наклепати не проблема. Проблема - їх виховати в умовах соціальної нерівності і відсутності моральності починаючи з полового будинку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus