USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лічильники води і тепла: хто повинен платити за повірку

16 Грудня 2021 18:07

Нещодавно вступив в дію «Закон про комерційний блок», в зв’язку з чим дещо змінились правила обслуговування лічильників тепла та води. Основна суть змін полягає в тому, що відтепер витрати на ремонт, обслуговування і періодичну повірку лічильників відтепер лягають на плечі не суб’єктів господарювання (умовно, місцевого водоканалу), а власників квартир чи будинків. Проте, це правило має і винятки.

Про це йдеться в публікації ТСН.ua.

Як часто роблять повірку

Закон передбачає, що повірка лічильника відбувається раз на 4 роки, і якщо цю процедуру ігнорувати, то значні суми в платіжках можуть вас шокувати. Тому, перш за все, можна переглянути лічильники води заздалегідь. А що стосується повірки лічильників, то якщо цього не зробити, водоканали мають право здійснювати нарахування на «втрачену» воду. Цим правилом і послуговуються шахраї, схема яких дуже проста: представившись працівником водоканалу вони пропонують замінити старий лічильник на новий за гроші. У випадку відмови починають грозити відключенням подачі води.

За чий рахунок

Ще донедавна за повірку приладів обліку електроенергії, води і тепла платили надавачі відповідних послуг. Для прикладу це могли бути місцеві комунальні підприємства, так звані водоканали. Відповідно, власники вузлів були переконані, що повірка лічильників теплової енергії та води відбувається безоплатно. Нині ж «Закон про комерційний блок» передбачає, що не тільки ремонт, але й будь-яке сервісне обслуговування відбувається за рахунок власника вузла. Виключення становлять тільки випадки, прописані договором попередньо.

Повірка лічильника може обійтись в різну суму – все залежить від параметрів. Для прикладу, повірка на місці є дешевшою, адже в цьому випадку немає необхідності його демонтувати. А що стосується лічильників тепла, то їх повірка можлива лише в лабораторії. Також існує низка чинників, які впливають на кінцеву вартість послуги.

  • • Місце монтажу. Насправді ціна повірки для квартири чи приватного будинку буде приблизно однаковою. Проте, якщо лічильник знаходиться у підвалі чи на дні колодязя, то в залежності від складності доступу ціна може бути суттєво більшою.
  • • Терміновість. Середня тривалість виконання робіт становить 30 днів, проте якщо в силу певних обставин вам треба зробити це швидше (за три робочих дні), то така послуга вартуватиме вам суттєво дорожче.
  • • Різновиди приладів обліку води і тепла. В цьому випадку до уваги береться габаритний розмір лічильника (наприклад DN 150, DN15), прохідний перетин і тип приладу.
  • • Місто, де проводять роботу. Цей параметр не є ключовим, проте повірка лічильника по Україні залежно від міста може відрізнятись через розбіжності, пов’язані з матеріальними та часовими витратами.

 

Де замовити в Луцьку

Здійснювати повірку лічильників на воду може як місцеве комунальне підприємство, так і будь-яка інша приватна організація, яка має ліцензію на проведення такого роду робіт. Для того, щоб замовити таку послугу в КП «Луцькводоканал» слід звернутись за телефоном 0332255002, або ж особисто за адресою вулиця Січова, 16.

Також ви можете замовити послугу в приватної фірми, але в цьому випадку слід заздалегідь узгодити з «Луцькводоканалом» дату роз пломбування лічильника, здійснити повірку і після цього викликати контролера узгодивши з ним дату пломбування лічильника.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
влад Показати IP 17 Грудня 2021 10:30
да у нас никогда водоканал не проверял на дому водомеры люди сами снимали и носили в водоканал и платили за поверку за пломбы Сейчас нас на донбассе травят водой которую нельзя употреблять а деньги берут как за артизианскую
Анонім Показати IP 17 Грудня 2021 12:37
Мені повіряли вдоа
Анонім Показати IP 17 Грудня 2021 15:45
Всегда поверяли дома, но и платила всегда я. Водоконал никогда не платил за поверку!
Мазохіст Показати IP 18 Грудня 2021 12:01
Зеленський, приймай більше таких законів. Мені вони подобаються!
Ігор Показати IP 24 Грудня 2021 04:34
Що тут взагалі пишуть? Повірки завжди платили користувачі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus