USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині у селян відібрали городи: розписали на атовців та віддали в приватні руки

23 Березня 2021 15:11
У селі Буркачі колишнього Горохівського району в людей відібрали 90 гектарів землі. На цих полях місцеві споконвіків садили городи. Приватизувати землю селянам не дозволяли, тож вона була в оренді.

Проте торік у Буркачі приїхали якісь люди й почали заміряти поля. Місцеві з заїжджими землемірами посварилися, але все марно. Городи за кілька тижнів розписали на 45 осіб. А згодом земля опинилася в одних руках. Власницею майже сотні гектарів стала така собі Катерина Смолка. Вона є бенефіціаркою аграрного підприємства «Патріот Агро», йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Це підприємство на Волині добре відоме, бо ж засвітилося у гучному криміналі. Саме з «Патріот Агро» рік тому невідомий чоловік під прицілом зброї та за підтримки групи молодиків випроваджував податківців з Рівного, які приїхали з обшуками. Тоді дісталося й журналістам: їх по-хамськи випровадили за ворота.

Засновниками «Патріот Агро» є Михайло Смолка, який був присутній під час штовханини та невдалих обшуків, та його мати Катерина Смолка.

У листі, що його телеканалу надіслала адвокатка підприємства Яна Кінах, вимагають спростувати інформацію про те, що власники «Патріот Агро» захопили землю на Горохівщині.

Але як же це спростовувати, якщо всі факти свідчать не на користь сина та матері?

Жителі села Буркачі звинувачують Катерину Смолку в тому, що вона шахрайським шляхом заволоділа їхніми городами. Земля була в людей в оренді і враз опинилася в одних руках.

Землю у людей відібрали за відомою схемою. Її розписали на невідомих осіб з різних областей, оголосили, що це атовці. Загалом було подано майже 50 заяв на виділення по півтора або по два гектари. І таким чином 90 гектарів, так би мовити, стали вже не селян, а Катерини Смолки.
Звісно, люди збунтувалися і навіть їздили до геокадастру сваритися.

Олена Ланевич, яка в 2019 році була заступницею голови Держгеокадастру Волині, переконувала селян, що ця ситуація нормальна, мовляв це право атовців – продавати чи ні свої землі. І це у той час, коли в Україні ще діяв мораторій на продаж землі.

Розголос афери не допоміг, а лише прискорив переоформлення документів. Буквально за кілька тижнів після візиту селян в геокадастр усі кадастрові номери земельних ділянок засвітилися за прізвищем Катерини Смолки.

Незважаючи на те, що городи вже не селян, а Смолчині, вони продовжують їх засіювати і кажуть, що Смолок та їхні трактори зустрічатимуть з вилами.

Під час розмови з людьми відкриваються ще цікавіші факти. Селяни впевнені, що окрім 90 гектарів городів, Катерина Смолка забрала 400 гектарів земель запасу.

Люди бідкаються, адже земля в селі – єдине джерело прибутку. Без городини жити неможливо.

«Люди мали плани, хотіли господарювати, покупляли трактори, а тепер куди їх – на металолом? – обурюються селяни. – Як жити в селі? Скрізь правлять гроші, а проста людина – ніхто».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 23 Березня 2021 15:31
І знову вклоніться героям майдану
Да до Анонім Показати IP 23 Березня 2021 16:22
Знову загострення? Просто не пропускай уколи, бідове!
*? до Анонім Показати IP 23 Березня 2021 16:22
Ти з бабмбасу чи з лугандонії, такий вумний?
Правдоруб Показати IP 23 Березня 2021 15:53
Це називається рейдерське захоплення , а прокуратура тим часом займається дурницями...
Тут НЕЧИСТО Показати IP 23 Березня 2021 17:18
Не інакше, що все робилося під прикриттям обласної прокуратури. Бо чого мочать, як в рот води набрали ці слуги Закону?
Поправка до Тут НЕЧИСТО Показати IP 23 Березня 2021 17:19
...мовчать...
Вася Показати IP 23 Березня 2021 17:53
Аферистку на нари, але "На цих полях місцеві споконвіків садили городи." не дає права власності, вже нічого не отримають, треба було дожимати приватизацію.
ОДІН. Показати IP 23 Березня 2021 19:10
Чому селяни їх не вбили.ЯКЕСЬ ПОВТОРЕННЯ 33-ТІХ РОКІВ.
Правда Показати IP 23 Березня 2021 21:08
Боярчук купить ще одну квартиру на Яровиці)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus