USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Новоприйняті нормативні акти Кабміну полегшать діяльність малого й середнього бізнесу в Україні?

25 Травня 2009 16:40
На розширеному засіданні Кабінету Міністрів України з питань розгляду та затвердження антикризових заходів, спрямованих на підтримку і розвиток підприємництва, що відбулося днями, прийняли низку постанов, які мають за мету полегшити діяльність малого й середнього бізнесу в Україні. Про це розповів заступник міського голови Петро Гоцалюк, який брав участь у засіданні уряду, – 25 травня повідомляють «Волинські Новини».
Як інформує сайт Луцької міської ради, Уряд України одноголосно схвалив єдиним пакетом 27 нормативних актів (3 законопроекти та 24 постанови). Документи  врегульовують питання реєстрації, ліцензування, дозвільної системи, соціальної та регуляторної політики.
Петро Гоцалюк наголосив на трьох постановах уряду, які, на його думку, мають велике практичне значення для допомоги підприємцям і допоможуть бізнесу «протриматися» у скрутні часи фінансово-економічної кризи. До таких рішень заступник міського голови відніс Постанову «Про упорядкування видачі документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», Постанову «Про тимчасові обмеження щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на період до 31 грудня 2010 року», а також Постанову «Про внесення змін до переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності».
«Ці постанови, одна з яких серйозно обмежує перевірки, інша скорочує кількість документів, а третя зобов’язує видавати дозвільні документи виключно через Дозвільні центри, зачіпають найгостріші проблеми українського бізнесу. Під час засідань Луцького Антикризового комітету підприємці згадували про ці перепони, зокрема наголошували на надмірності перевірок з боку контролюючих органів. Не можу не згадати також про діяльність нашого Дозвільного центру: не перший рік ми робимо усе можливе, щоб дозвільні документи видавалися у Луцьку лише у форматі єдиного дозвільного центру, але не завжди мали порозуміння з деякими контролюючими органами, які продовжували видавати документи у себе. Маю надію, що прийнята 21 травня урядова постанова щодо впорядкування видачі документів полегшить взаєморозуміння дозвільних органів у місті Луцьку, а відтак – і діяльність луцьких підприємців», – зазначив Петро Гоцалюк.
Заступник голови також відзначив атмосферу конструктивності та демократичності, у якій відбулося засідання Кабміну. «Кожен з присутніх мав можливість виступити, звернувшись безпосередньо до прем’єра. Пані Тимошенко, до речі продемонструвала чітке розуміння сьогоднішніх проблем підприємців», – зазначив він.У розширеному засіданні Кабміну брали участь й інші представники нашого регіону, в тому числі учасники Антикризового комітету міста Луцька: виконавчий директор Волинської обласної спілки промисловців і підприємців Юрій Анцух та голова представництва Держкомпідприємництва на Волині Валентина Білецька. Довідково:
1) У постанові «Про упорядкування видачі документів дозвільного характеру…» затверджено перелік документів, які повинні видаватися підприємцям виключно через Дозвільні центри. Цей перелік включає 69 документів, що видаються органами пожежного нагляду, органами екологічної та санітарно-епідеміологічної безпеки, органами охорони праці та іншими контролюючими органами. Постанова регламентує й інші умови видачі дозвільних документів, які сприятимуть швидшому й чіткішому обслуговуванню підприємців місцевими дозвільними органами. Детально дізнатися про роботу Дозвільного центру міста Луцька та ознайомитися з документами, що її регламентують підприємці можуть на офіційному сайті Луцької міської ради http://www.lutsk.ua  (закладка «Дозвільний центр» у списку ліворуч).2) У Постанові Кабміну «Про тимчасові обмеження щодо здійснення заходів державного нагляду (контрою) у сфері господарської діяльності на період до 31 грудня 2010 року» йдеться про те, що органи державного нагляду (контролю) до 31.12.2010  повинні призупинити проведення планових та обмежити проведення позапланових перевірок суб’єктів господарювання. Проте у новоприйнятій постанові обумовлені винятки. Щодо планових перевірок , винятки такі: «крім перевірок суб’єктів господарювання, які… віднесені до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику» та «крім здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати обов’язкових платежів».Щодо позапланових перевірок, то винятками є перевірки, що проводяться за зверненнями фізичних і юридичних осіб про порушення вимог законодавства …та за поданням суб’єктом господарювання письмової заяви про здійснення перевірки за його бажанням.За інформацією голови Держкомітету України х питань регуляторної політики і підприємництва Олександри Кужіль, яку цитує Урядовий портал , «дія постанови, яка призупиняє перевірки 63 контролюючих органів, не поширюється на податкові адміністрації, тому що держава не має права зупиняти перевірку сплати податків. Але зараз готується меморандум з Податковою адміністрацією про мінімізацію перевірок. Крім того, буде створена експертно-апеляційна рада, яка розглядатиме скарги підприємців на дії податківців».3) Постанова Кабміну про внесення змін до переліку документів, які подаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності  вносить, за інформацією голови Держкомітету України х питань регуляторної політики і підприємництва Олександри Кужіль, скоротив в середньому до 25 % документів, що подаються для отримання ліцензії».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus