USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Один із луцьких вишів не отримав вищого рівня акредитації, іншому зменшили ліцензійний обсяг

3 Червня 2009 09:21


Міністерство освіти й науки України перед початком вступної кампанії 2009 року відмовило в акредитації кільком десяткам вищих навчальних закладів або зменшило їм ліцензійні обсяги. Про це 3 червня інформують «Волинські Новини».
Про майбутнє скорочення кількості вузів і спеціальностей Міносвіти оголосило ще навесні. Чиновники планували залишити без державного фінансування ті виші, які минулого року не використали квоти на підготовку фахівців за державні гроші. Також урядовці обіцяли відмовити у фінансуванні навчальним закладам, які пропонують абітурієнтам спеціальності, що не стали популярними на ринку.
Крім того, пише видання «Від і до», МОН посилило умови ліцензування вузів. Тепер для отримання третього рівня акредитації навчальний заклад повинен ліцензувати не менше двох третин своїх напрямів для підготовки спеціалістів і магістрів, а 10% його викладачів має бути авторами навчальної літератури. Аби отримати четвертий рівень, 15% викладачів мають бути авторами книг і 25% – ученими.
Заявлені зміни українські вузи вже відчули на собі. Так, Запорізький медичний і Луцький гуманітарний університети не отримали четвертого рівня акредитації, а Львівський інститут менеджменту не отримав навіть третього. Міносвіти пояснило свої рішення відносно цих закладів невиконанням правил щодо наявності кваліфікованого викладацького складу. Деяким вузам вдалося продовжити акредитацію по певних спеціальностях лише умовно (без права набору абітурієнтів).
Змінам піддалися також ліцензовані об’єми підготовки фахівців у деяких вузах. Наприклад, Київський національний торговельно-економічний університет набиратиме 55 студентів заочників на спеціальності «Економіка і підприємництво» та «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» замість 65-ти. Національний університет біоресурсів і природокористування України не отримав квоти на напрям «Економічна кібернетика», Чернівецькому політехнічному коледжу скоротили ліцензійний обсяг за фахом «Програмування». Зменшили ліцензійний обсяг також Луцькому національному технічному університету і Нікопольському медучилищу.
В той же час представники вузів вважають, що скорочення обсягів ліцензування істотно не позначиться на їхній діяльності. Через демографічну кризу кількість людей, які вступають до вищих навчальних закладів, скорочується кожного року. Отже, вузи все одно не зможуть набрати потрібної кількості студентів.


У березні Міносвіти з ініціативи міністра Івана Вакарчука змінило принципи формування державного замовлення для вузів. Відтепер держзамовлення буде зосереджено в провідних вищих навчальних закладах України, а держава не буде платити за підготовку філологів у політехнічному або юристів у педагогічному ВНЗ, адже замовлення розподіляється у навчальних закладах відповідно до їхніх профілів. Крім того, увага при формуванні держзамовлення приділятиметься рівню професорсько-викладацького складу того чи іншого вузу.
 
Також навесні Міносвіти припинило діяльність 37-ми українських вузів. Головними причинами анулювання ліцензій стали заяви керівників навчальних закладів про припинення їхньої діяльності та перевірки, проведені МОН.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus