USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Поляки не бачили всього і не діляться інформацією – Годлевський про ексгумацію в’язнів Луцької тюрми

27 Жовтня 2009 10:48
Директор департаменту культури та збереження історичної спадщини Луцькради Сергій Годлевський вважає, що заяви поляків про негативні наслідки ексгумаційних робіт на території луцької тюрми не відповідають дійсності. Про це 26 жовтня інформує репортер «Волинських новин».
Нагадаємо, що, як інформувало «Польське радіо», генеральний секретар польської Ради Охорони Пам’яті і Страждання Анджей Пшевозьнік заявив, що  внаслідок недостатньої підготовки до ексгумаційних робіт українській стороні не вдалося знайти останки в‘язнів, убитих 1941 року.
Пан Годлевський розповів, що пан Пшевозьнік бачив хід ексгумаційних робіт у той час, коли розпочалися роботи із виявлення ями на західному подвір’ї тюрми. Чиновник Луцькради зауважив, що навіть надав польському посадовцю пакет документів, котрий містив свідчення очевидців, фотофокусування, місцезнаходження могил, фотознімки, малюнки.
За словами пана Годлевського, пан Пшевозьнік зауважив, що в нього знаходяться деякі матеріали, мовляв, там загинули і поляки. Чиновник Луцькради розповів, що він попросив їх надати, йому відповіли, що їх люб’язно нададуть. Проте дотепер пан Годлевський ніяких матеріалів не отримав. «Отака то є польська співпраця», – прокоментував він.
«Ні матеріалів, ні детальних думок, що свідчило б про «польський слід», в них немає. Є просто заяви», – додав директор департаменту культури та збереження історичної спадщини Луцькради. Він додав, що вплутувати до цієї справи нефахівців не можна.
Пан Годлевський зауважив, що до завершення ексгумаційних робіт  ще далеко. «Всього-на-всього розкопана могила на східному подвір’ї, вона виявилася пуста, але ще навіть не зроблено заключення, яких розмірів ями, чим вибиралися кості», – зазначив він.
Пан Годлевський наголосив на тому, що зараз триває робота судмедекспретів над кістами, що були виявлені. Зокрема, встановлюється вік та стать загиблих, причина їх смерті та ушкоджень. Наразі виявлено рештки 278 в’язнів Луцької тюрми.
Слід зауважити, що ексгумація тісно пов’язана із погодніми умовами. Так, за словами пана Годлевського, яма біля «стіни плачу» Луцької тюрми не буде, напевне, засипатися на зиму.
Наразі роботи тимчасово припинені через дощі.
Довідково:
Генеральний Секретар Ради Анджей Пшевозьнік внаслідок недостатньої підготовки до ексгумаційних робіт українській стороні не вдалося знайти останки в‘язнів, убитих 1941 року. Про це інформувало «Польське радіо».
«Такого роду роботи вимагають дуже серйозного аналізу матеріалів, інформації, які ми маємо, потім треба це порівняти з різними документами. І лише потім треба здійснювати роботи на місці.  У даному випадку, на мою думку, ці роботи почалися дещо зарано, без ретельного аналізу матеріалів, документів, свідчень», – сказав пан Пшевозьнік.
Анджей Пшевозьнік нагадав, що Польща висловлює професіональну і технічну готовність підтримки. Однак він стверджував, що з українського боку отримана згода на участь польських експертів лише в якості спостерігачів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus