USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Протистояння за землю між конфесіями у Луцьку немає. Є непорозуміння з владою

1 Квітня 2009 16:02
У Луцьку немає протистояння за земельну ділянку під будівництво храму між релігійними громадами Української православної церкви і Української православної церкви Київського патріархату. На цьому 1 квітня під час прес-конференції наголосив керуючий Волинською єпархією  УПЦ митрополит Ніфонт, – інформує репортер «Волинських Новин».
У Луцьку ще 2001-го зареєстрували громаду на честь Благовіщення Божої Матері (УПЦ) «з тою метою, щоб десь виділили клаптик землі, аби звести храм, молитися й очищати свої душі», – розповів про події, що передували нинішнім негараздам, керуючий Волинською єпархією УПЦ митрополит Ніфонт.
Владика наголосив: ніхто не давав вказівки, де точно виділити місце. У 2002 році сам митрополит Ніфонт, за його словами, написав лист тодішньому міському голові Антону Кривицькому, і тоді ж вірянам вказали на землю по вулиці Конякіна.
А 2005-го у Луцьку зареєструвалася ще одна православна громада – щоправда, УПЦ КП. Вона теж просила про землю для будівництво храму. І їм влада також запланувала вивільнити ділянку на вулиці Конякіна, за кілька десятків метрів від місця під храм УПЦ. За це ніхто не сварився, непорозумінь не було, – стверджує владика.
Однак роки йшли, а храм із певних причин так і не побудувався.
«На жаль, міська влада увесь час відхиляє наші прохання і клопотання про виділення землі», – констатував владика. Документи, стверджує архіпастир, ретельно збирають, однак вони через затягування увесь час втрачають юридичну силу.
Митрополит Ніфонт зазначив, що і він персонально, й інші священики бували у міського голови Богдана Шиби та просили віднайти землю під будівництво. «Він неодноразово гарнесенько обіцяв, що сприятиме. Однак нічого з цього не виходило і донині», – додав владика.
«Тепер же я читаю у пресі, що голова міськради переводить питання у політичну площину. Однак в Україні держава відділена від церкви, а церква від держави», – наголосив.
Владика каже, що його обурюють повідомлення у ЗМІ, буцімто у Луцьку виникають міжконфесійні непорозуміння. Їх немає,  – стверджує він.
«Київський патріархат не претендує на нашу ділянку. То неправда, що дві конфесії хочуть одну землю. Якщо й виділяти – то їм окремо і нам окремо», –  озвучив позицію очолюваної ним єпархії владика Ніфонт.
Окрім того, владика не погоджується з позицією міськради, що не можна давати поряд місця на храми різних конфесій . Він каже: на території Старого міста без жодних непорозумінь мирно співіснують і Покровський храм (УПЦ), і Воздвиженська церква (УПЦ КП), і німецька кірха, і католицький костел.
Щодо власне ж храму на вулиці Конякіна, то проблеми виникли, на переконанням владики, через те, що питання УПЦ однобоко вирішуються у міськраді. Ця ділянка під будівництво церкви є у навіть у генплані Луцька. Питання уже двічі виносилося на розгляд сесії і не набирало необхідної кількості голосів. А створення тимчасової депутатської комісії для вирішення конфліктної ситуації, вважає митрополит Ніфонт, – лише привід чергового відтермінування питання виділення землі.
До речі, у телефонному коментарі «ВН» прес-секретар Волинської єпархії УПЦ КП Віталій Собко підтвердив, що єпархія справді не претендує на спірну ділянку, а лишень просить владу надати їм землю під будівництво свого храму.
Яка позиція депутатів Луцькради з цього питання, стане відомо після засідання новоствореної комісії, що має відбутися найближчим часом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 1 Квітня 2009 16:10
Как всегда, наша власть в какашках

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus