USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Таке враження, що торгують маршрутами». Як управління, яким керує луцький сепаратист-невдаха, пускає автобуси в обхід закону

21 Грудня 2021 11:53
Замінити на сучасний весь пасажирський транспорт, який курсує територією Луцької міської громади, запланували в Луцькій міській раді. Однак, поки місто, реалізовуючи таку мету, посилює конкурсні вимоги, управління транспорту ОДА під керівництвом сепаратиста-невдахи Назара Романюка вводить застарілі приміські маршрути, які дублюють міські, й дозволяє їздити ними автобусам, яких місто прагне позбутися. Як стверджують джерела, ціна питання отримання такого маршруту – кілька тисяч доларів хабара Назару Романюку та його управлінню.

Приміські маршрути має погоджувати виконком, але до міста не звертаються

Тривалий час Волинська обласна державна адміністрація не дотримується чинного законодавства і власних зобов’язань щодо врегулювання руху приміських та міжміських маршрутів територією Луцька. Таким чином, наміри міської ради розвантажити рух вулицями міста й покращити перевезення пасажирів та екологію годі втілити повною мірою.

Наприклад, наприкінці 2021 року у Волинській ОДА відновили маршрут №251, який практично повністю дублює нинішній маршрут №30 з єдиною відмінністю: автобус №251 вирушає з Підгайців і курсує до вулиці Володимирської та села Забороль, а №30 їде до села Богушівка, яке увійшло до Луцької громади від межі міста в районі Дубнівської.

І це ще не все – в управлінні транспорту вирішили ввести маршрут №150, який їде з Підгайців до Завокзального ринку. Більш того, в місті вже не перший рік говорять про те, що приміські маршрутки не можуть курсувати центральними вулицями, їхати через все місто, збирати пасажирів на зупинках, ухвалюють відповідні рішення, проте результату так і немає, оскільки представники Волинської ОДА усіляко ігнорують усі звернення міської влади.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2021 року стало відомо, що конкурс на посаду директора департаменту інфраструктури Волинської ОДА виграв Назар Романюк – послідовник руху кума Путіна Медведчука «Український вибір», який за час військової агресії Росії вибудував собі кар’єру в облдержадміністрації і з літа перебуває на посаді начальника управління транспорту ОДА. А якраз-таки це управління створює передумови до судового позову. І є всі підстави вважати, що з призначенням Романюка ситуація тільки погіршиться, адже кілька років тому він уже влип у корупційну історію з перевізниками. Через лобіювання за гроші їхніх інтересів Назара Романюка виключили зі складу конкурсного комітету з транспортних перевезень у Луцьку. За відповідну петицію проголосувало більш як 300 лучан, а тодішній заступник міського голови назвав Романюка лобістом-невдахою.

Читати ще: Департамент Волинської ОДА готується очолити сепаратист-невдаха

Відповідно до чинного законодавства, у сфері транспорту і пасажирських перевезень є певні правила щодо курсування приміських і міжміських маршруток територією обласних та районних центрів, розповідає начальник управління транспорту та зв’язку Луцької міської ради Віктор Главічка.

«Згідно з постановою уряду №176 про затвердження правил надання послуг автомобільного транспорту, відкриття внутрішньообласних маршрутів (приміських і міжміських), які пролягають через територію обласних центрів, можливе лише за погодженням виконавчих органів міських рад цих міст. Проте жоден із маршрутів на погодження виконавчому комітету Луцької міської ради не надавали», – зауважує він.

Крім того, в Законі України «Про автомобільний транспорт» вказано, що відправлення та прибуття приміського й міжміського транспорту відбувається тільки з АС, а в разі їх відсутності – з зупинок, провадить посадовець і додає: «У нас є дві автостанції, і виходить, що маршрутки, які курсують за ківерцівським напрямком, їдуть, оминаючи автостанцію №1 на вулиці Конякіна, через все місто на автостанцію №2. Натомість усі автобуси з боку Горохова прямують у зворотному напрямку: минаючи автостанцію №2, їдуть на автостанцію №1».

Низка проблем для міста

Більшість приміських маршрутів, зауважує головний транспортник міста, на 80-90% дублюють чинні міські маршрути, і тут виникає чимало проблем.

По-перше, це створює незручності міським перевізникам, у тому числі й ЛПЕ, на зупинках.

«Сьогодні у нас є проблема із зупинками. Наші зупинки розраховані на міський транспорт. Рішенням виконкому визначено 48 зупинок, крім автостанцій, на яких може зупинятися приміський та міжміський автомобільний пасажирський транспорт для висадки пасажирів. Ці зупинки визначені так, щоб вони не створювали аварійних ситуацій і не перевантажували рух у місті. Адже приміський транспорт, згідно з рішенням виконкому, не має права їздити центральними проспектами Луцька: Василя Мойсея, Перемоги, Соборності, Волі, вулицями Богдана Хмельницького, Парковою, Винниченка. Але, наприклад, ківерцівські маршрутки якраз цими вулицями їдуть. І ми бачимо, що в пікові години утворюються затори, є проблеми на зупинках, бо тролейбуси і великі автобуси не мають місця зупинитися, пасажири виходять в другому ряду, що є небезпечно. Так само міські маршрутки збиваються через це з графіків», – пояснює Віктор Главічка.

Варто зазначити: Луцьк очікує на прибуття ще 17 нових тролейбусів. У такому разі є можливість введення додаткового маршруту, приміром, на вулицю Володимирську, проте, якщо цією вулицею курсуватиме 251-й маршрут, це буде невигідно.

«Є й інші проблеми: автобус №150 від’їжджає від зупинки на Завокзальному ринку, де вони зробили собі місце відстою, без будь-яких погоджень. Там автобус стоїть по 10-15 хвилин, тоді як міський транспорт не може в цьому місці зупинитися», – додає посадовець.

Є й питання щодо перевезення пасажирів пільгових категорій, адже цей маршрут жодним чином не погоджували з виконкомом. А відшкодування пільгових перевезень покладено якраз-таки на місцеві бюджети. Та й питання щодо доцільності таких маршрутів теж виникає.

Меморандум, який адміністрація не виконує

У лютому 2020 року між Луцькою міською радою та Волинською ОДА було підписано меморандум про співпрацю з питань курсування приміських і міжміських маршрутів. Луцька міська рада мала відмовитися від позову до облдержадміністрації, а ОДА мала виконати низку умов, система приміського пасажирського транспорту має відповідати законодавству та рішенням виконкому.

«Першою умовою цього меморандуму була зміна схеми руху маршруту №251 після закінчення терміну дії договору. Сьогодні нам цей маршрут не актуальний, бо він фактично на більш як 90% дублює міський 30-й маршрут. Крім того, №30 курсує до села Богушівка, яке понад рік тому увійшло до складу Луцької громади. Автобус №251 не доїжджає до Богушівки. На сьогодні в нашій громаді маршрут, який рухається проспектом Волі і їде в Забороль, не потрібен. Ми готові самі забезпечити перевезення мешканців нашої громади комфортабельними автобусами», – резюмує начальник управління транспорту.

Фактично, жодного пункту цього меморандуму так і не було виконано. Натомість облдержадміністрація призначила на 28 грудня конкурс з визначення перевізника на низку приміських маршрутів, серед них – №№ 150 та 251.

«Ми зустрічалися з представниками обласного управління транспорту, проводили наради, але на сьогодні конструктиву немає, і питання про приведення мережі приміських маршруток до вимог чинного законодавства досі не розв'язано. У нас автоматизована система обліку пасажирів, введено безготівкову систему оплати за проїзд, а цього всього на цих маршрутах немає. Жителі громади часто скаржаться в міськраду на перевізників за цими маршрутами, але ми не маємо на них жодного впливу. Є випадки, що перевізники, з якими місто розірвало угоди на перевезення, намагаються вийти на ці приміські маршрути, які дублюють міські. Причому варто розуміти, що в ОДА немає такої вимоги, як поставила Луцька міська рада – не нижче за стандарт Євро 5. Ці маршрутки морально і фізично застаріли. Натомість на всі наші запитання, аргументи зрозумілих і чітких пояснень досі немає», – каже чиновник.

Він зауважує: міська рада не просто заборонила приміському та міжміському пасажирському транспорту рух центральними вулицями міста. Виконком визначив альтернативу, якими маршрутами можуть рухатися автобуси в межах Луцька й де можуть зупинятися. Проте ОДА не лише не погоджує жоден із маршрутів, а й в паспортах маршруту дуже часто вказані якраз-таки ці вулиці. Наприклад, автобусам, які рухаються в напрямку Ковеля, перша зупинка після автостанції в межах Луцької громади визначена у селі Княгининок, тож їм начебто і немає потреби їхати біля «Променя». Натомість автобуси їдуть проспектом Перемоги, зупиняються на зупинці перед кільцем, набирають пасажирів і їдуть на Набережну.

Заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, своєю чергою, також зауважує: управління транспорту облдержадміністрації ігнорує не лише колег-транспортників з міської ради, а й керівництво громади.

«Облдержадміністрація оголосила конкурс на 251-й маршрут, попри обіцянки, що цього робити не будуть. У документації чорним по білому зазначено, що він має сполучати Підгайці і Забороль. Коли я запитувала, навіщо нам ваша маршрутка, адже на 95% – це наша громада і нас треба спитати, чи ми її потребуємо, мені сказали: «Ми так не планували, такого не має бути». Але ж вони є. Конкретних відповідей на наші запити немає.

На наради приходить працівник відідлу, який не уповноважений дати відповідь, на останню зустріч, яка мала стати ключовою, керівник відділу транспорту просто не прийшов», – зауважує вона.

«Міська рада судилася з ОДА, і в судовому процесі було укладено мирову угоду в формі меморандуму. Проте цей меморандум сьогодні в ОДА не сприймають як серйозний документ. Хай скільки ми зустрічалися, хай скільки в нас було усних перемовин, питання не зрушилося з мертвої точки. Ми кілька разів давали свої напрацювання, пропозиції, яким чином можна внести корективи у маршрути. Але з’являються тільки з-під поли нові маршрути: 251-й, 150-й, який було призупинено. Зняти 251-й маршрут – це було першим пунктом меморандуму, адже він дублює міський. Ми просили забрати їх з центральних вулиць, адже в нас позиція замінити транспорт на екологічний, щоб мінімізувати забруднення навколишнього середовища. Нічого не вирішено. Ми пояснювали, що на зупинках, де зупиняються ці маршрутки, незручно ставати тепер нашим тролейбусам і великим автобусам – реакції жодної», – каже Ірина Чебелюк.

Було рішення міської ради про те, що ці маршрути мають заходити на автостанцію. Але керівник відділу транспорту прямо сказав, що вони прописують маршрути так, щоб перевізники могли заробити на міських пасажирах.

«Керівник відділу транспорту ОДА мені повідомив наступне: «Перевізники зацікавлені в тому, щоб надавати послуги, а нам треба закрити питання з селами і вивезти людей з сіл. Тож вони мусять рухатися містом, щоб щось заробити. Таким способом почали ліпити номери 103 і 107 на трафарети автобусів з усіх сіл. Ми якось порахували: близько 40 автобусів з цього напрямку щодня курсують до Луцька і проїжджають все місто», – зауважує вона.

Урешті, зазначає заступниця міського голови, міська рада вирішила позиватися до облдержадміністрації, адже якщо ОДА не виконує умов меморандуму і не робить жодних кроків до розв'язання проблеми, іншого виходу не залишається.

«Ми поставили за мету до кінця року запропонувати жителям комплексну схему руху транспорту (приміського і міського) в межах нашої громади. Це має бути комплексне рішення», – резюмує вона.

Урешті, зазначають і Віктор Главічка, і Ірина Чебелюк, у Луцьку цілком реально за два-три місяці повністю замінити увесь рухомий склад пасажирського транспорту, який курсує містом. Адже має побільшати нових тролейбусів, і перевізники, які виграють конкурси, випускають на маршрути автобуси стандарту Євро-5. Але дії ОДА усі ці наміри нівелюють.

Що кажуть міські перевізники

Така ситуація впливає й на роботу міських перевізників. Засновник ТзОВ «Преміум-Сервіс ЛТД», яке віднедавна почало працювати на міських маршрутах, Микола Господарик зауважує: якщо приміський транспорт дублюватиме міський, тоді вся ініціатива оновити автобусний парк буде похована.

«Наприклад, у шість автобусів, які виїхали на 30-й маршрут, ми інвестували 210 тисяч доларів, щоб придбати комфортні автобуси, які відповідали б усім вимогам. І цю інвестицію розраховували за кількістю пасажирів. Якщо в цей транспорт не вкладати, то він перетвориться на той же дірявий і брудний «Богдан». Для чого запускати маршрут, який відверто конфліктує з міським, де перевізник не працює прозоро? Вони перебивають меншою ціною, бо зараз возять по сім гривень, беруть готівку. А за кермом – водії незрозуміло які, бо їздять підприємці за документами інших фірм або фізосіб, які виграли маршрути. У нас же є база, станція техобслуговування, лікарі, механіки, водії. Місто виставило умову, щоб автобуси були з низькою підлогою, з екологічним стандартом Євро-5, з підігрівом салону, кондиціонуванням, і ми ці умови виконали й виграли. Натомість в ОДА зовсім не такі вимоги», – зауважує він.

Разом з тим, є питання й до самого проведення конкурсів на визначення переможців.

«Ми воюємо з адміністрацією, мабуть, пів року, і самі подали документи на цей же 251-й маршрут. Як кажуть, клин клином вибивають. Має бути конкурс, побачимо, чи його виграємо. Бо в травні, коли управління очолювала Наталія Остапкович, яку спіймали на хабарі, ми програли підприємцеві з одним автобусом. От і судіть самі, чесний чи нечесний був конкурс. Ми програли через те, що два однакові документи лежали в конверті №1, а не №2. Востаннє, коли ми подавали документи, то знімали на відео, як їх пакуємо і передаємо», – додає Микола Господарик.

Своєю чергою, директор ТзОВ «Бест Ленад Груп» Юрій Романюк взагалі вважає роботу конкурсного комітету управління транспорту Волинської ОДА непрозорою.

«Створюється враження, що вони там торгують маршрутами. Автобуси, які випускають, самі бачите в якому стані. Вони фактично списані, перевозити пасажирів ними неможливо. Незрозуміло, навіщо це. Найімовірніше, щоб зашкодити змінам пасажирських перевезень у Луцьку. Місто оновлює автопарк, залучає інвесторів. Натомість вулицями їздять незрозумілі маршрутки, які незрозуміло де взялися. Не проводять жодних конкурсів, за певні кошти їх продають перевізникам», – вважає він.

Більш того, ці маршрутки часто створюють аварійні ситуації.

«Вони працюють, як колишні перевізники: влаштовують гонки, швидко їздять, щоб забрати свого пасажира, не звертають уваги на знаки, їм не важливо, як почуваються пасажири, яких вони везуть, головне – забрати їх у міських маршруток. За це вони везуть на гривню дешевше. Але це – нечесна конкуренція. Адже ці автобуси не мають права рухатися містом, а мають їхати на автостанцію», – резюмує він.

Зрештою, у Луцькій міській раді все-таки сподіваються залагодити цей конфлікт і не втягуватися в судовий процес. Та для цього треба, щоб меморандум, підписаний ще у лютому 2020 року, таки запрацював. Однак якщо врегулювати конфлікт не вдасться, міська рада вже готує позовну заяву, щоб оскаржити дії облдержадміністрації.

Мар'яна ТАРАСЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
123 Показати IP 21 Грудня 2021 12:23
Є суд, є обласна рада і є нардепи від Луцька та Волинської області
Прокурор Показати IP 21 Грудня 2021 12:41
Так в чому проблема? Забули дорогу до суду??
Ого Показати IP 21 Грудня 2021 13:21
Автобус 107 , перевізник Преміум, ночує в дворі водія в Боратині, хоча перевізник має базу та стоянку. Так можна???
562 до Ого Показати IP 21 Грудня 2021 14:03
Стукач?
??? до 562 Показати IP 21 Грудня 2021 16:54
Водії перед виходом в рейс повинні проходити медичний огляд а автобус- технічний. А то потім маємо епіприпадки за кермом і дтп.
Невже до ??? Показати IP 21 Грудня 2021 20:19
Ви можете при випуску на лінію визначити і попередити епіприпадок який може виникнути за 4 години? Може в вас є знайомі які можуть? Яким чином, вангуєте? А можеливо ви можете взнати що на Ківерцівській, для прикладу, автобус потрапить в яму і в нього щось трапиться з підвіскою, може з рульовим?
Того до Ого Показати IP 21 Грудня 2021 16:16
А що, якась жаба душить, з якого приводу, власне Вам це заважає? Водій ставить у свому дворі, відповідно він може довше поспати і відразу виїхати на маршрут що позитивно впливає на безпеку руху та пасажирів. Що саме не так? Якщо що, то я до перевізників взагалі някого відношення не маю.
До Того до Того Показати IP 21 Грудня 2021 16:48
Якраз негативно впливає. Ніхто не перевіряє як технічний стан автобуса, так і медичний стан водія. Потім локті кусають, а вже пізно1
Того до До Того Показати IP 21 Грудня 2021 20:26
Власне Ви можете показати де я як проходить огляд транспорт та медогляд водіїв, не сказати, а хоча б влаштувати спектакль щоб люди могли побачити як це треба робити? Ви хочете сказати що якщо, припустимо, в водія буде підвищений тиск його не випустять на лінію і рейс не відбудеться? Сам директор за кермо сяде? Я теж за порядок, а може й більше за Вас хочу цього, але ви не з того кінця почали, ой не з того. Самому не смішно? Крізь сльози...
Василь Показати IP 21 Грудня 2021 13:45
Якщо місцеве самоврядування-то цю ОДА замінити на виконком обл.ради.Для центральної влади є прокурор і поліція.
Цікаво Показати IP 21 Грудня 2021 16:22
З однієї сторони хто заважає використовувати законні методи догляду за дотриманням вимог законодавства? З іншої перевізник жаліється що готівку вони беруть - так почніть законно через обладнання брати готівку, придусайте автомати на кожній зупинці з довгограючими квитками щоб кожен за готівку міг заїхати куди хоче і усі у виграші! Ну всеодно ж до цього прийде, адже своєю недолугою впертістю відганяєте третину пасажирів точно. І порядок з наявністю автобусів на лінії, графіком та кількістю наведіть - без цього ніяк.
Так так Показати IP 21 Грудня 2021 18:12
Часто користуюсь послугами перевізника Преміум по маршруту 103 . Водій проживає в Ківерцях. Автобус ставить також біля свого будинку.На 1-й рейс водій збирає по дорозі сусідів і їде в рейс. Нам, звичайно,, дуже зручно, але це не правильно, водій не проходить медичний огляд. Хіба не можна зобов’язати? Це ж наша безпека!
Дуже уважна Показати IP 21 Грудня 2021 20:08
А чому це не закрито коментарі, бо в заголовку слово на букву "сеп"?
Анатолій Показати IP 21 Грудня 2021 22:57
Нехай спочатку дадуть раду своїм міським маршруткам! Маршрути 25 і 29 як хочуть, так і їздять!!! Після 21.00 ЖОДНОГО НЕМАЄ! Як добиратися додому? Скарги не ніякого ефекту не дають!!!
федь Показати IP 21 Грудня 2021 23:07
Чому вчепились до маршруту 251 ?Єдиний маршрут,який ходить,як годинник(часто).Хто їздить (маршрут)до Дубенського кільця-навіть невідаю і не бачив(їзджу з Ковельської)?Нічого немаю проти маршрутів пр місту,але цікавить їх частота.Екологічні автобуси і валідатори-1раз на годину,-не цікаві!Якщо,будуть ходити що 15хв.-ЗА!
пето Показати IP 23 Грудня 2021 11:54
До відома Лучан. В Львові до цього часу не ввели електронні квитки.З кожного електронного квитка ТОВ Сіті карт-отримує до 1,5грн,що спричинило підвищення тарифу на проїзд.Насторожує той факт, що Сіті Карт був зареєстрований в Луцьку 17,07.2019 року з статутним фонд 103 тис грн.і як з"явились такі величезні кошти на виготовлення квитків, на оренду дорогого приміщення в Луцьку встановлення терміналів для поповнення квитка-залишається поза увагою і правоохоронних органів і мешканців міста.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus