USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

«Території А» – 25 років. Топ-25 кліпів з культового хіт-параду

23 Березня 2020 09:43
Днями мистецькій агенції «Територія А» виповнилося 25 років. Саме «Територія А» увійшла в історію української музики та українського телебачення як перший український телевізійний хіт-парад кліпів. Програма виходила в ефір на телеканалі ICTV з 1995 по 2000 роки.

«17 березня 1995 року на екранах України вперше з’явився Мистецький канал «Територія А» – програма про українське мистецтво із новинами, репортажами із найцікавіших арт-подій та особливими гостями, – йдеться на сторінці «Території А» у Facebook. – Тоді автор і ведуча Анжеліка Рудницька з режисером Ніною Рудік та креативним мозком «Території А» Олександром Бригинцем цілодобово були на роботі, шукаючи якісь цікаві форми і особливі теми. До появи першого в Україні щоденного хіт-параду «Територія А», який змінив життя багатьох людей, залишалося рівно півроку».

Це був перший в історії українського телебачення щоденний хіт-парад, де було спочатку 5, потім – 10, а пізніше – 20 місць. Щотижня два учасники залишали програму, натомість стартували нові кліпи. Хіт-парад виходив в ефір тричі на добу: зранку, вдень і увечері. «Територія А» стала своєрідним аналогом пізніших «фабрик зірок», бо народила цілу хвилю української популярної музики.

Голосування відбувалося шляхом надсилання листів за того чи того виконавця, музиканта чи гурт. Листи надходили мішками. Протягом однієї години на добу можна було проголосувати за телефонним номером, який розривався від перевантаження.
У ті часи були популярні Аква Віта, ВАН-ГОГ, Юрко Юрченко, Фантом 2, Степ, Green Grey, Made in Ukraine, Сестри Тельнюк, Оля Полякова, Ірина Білик, Олександр Пономарьов, Ані Лорак, Наталя Могилевська, EL Кравчук, Віктор Павлік, Марина Одольська, Жанна Боднарук, Брати Гадюкіни, Сестричка Віка, Воплі Відоплясова, Табула Раса, Актус, Ольга Юнакова, Чотири королі, Левко Дурко, Вячеслав Хурсенко, Оксана Білозір, Павло Зібров, Всяк випадок, Таїсія Повалій, Оксана Хожай, Михайло Поплавський, Скрябін, ТНМК, Конгрес, Шао? Бао!, Вхід у змінному взутті, Піккардійська терція, НеМо, Тартак, The вйо, Іграшки та інші виконавці. Також розпочали свою кар’єру такі виконавці, як Друга Ріка, Магія (експроєкт співачки Lama), Океан Ельзи, Камалія, Андрій Князь тощо.

За 5 років існування було створено понад 2000 випусків програми. «Територія А» за короткий термін стала найпопулярнішою і культовою музичною програмою кінця 1990-х років в Україні. Величезні фан-клуби програми були у всіх містах і містечках України. Концерти, організовані хіт-парадом, були бажаними у всіх регіонах країни і завжди відбувалися з аншлагами.

«Територія А» та її ведуча Анжеліка Рудницька були законодавцями молодіжної моди не лише на музику, а й на зачіски, одяг. Прихильники хіт-параду наслідували ведучу та найпопулярніших артистів хіт-параду. У школах і вишах під час вечірок влаштовували свою «Територію А», де шанувальники грали ролі артистів і ведучої хіт-параду.

Цікаво, що на момент запуску хіт-параду в запасі «Території А» кліпів було лише на два місяці. Колеги- телевізійники і музиканти вважали божевіллям ідею робити щоденний хіт-парад без великого багажу кліпів. Команда «Території А» ризикнула, розраховуючи на нову хвилю музики і кліпів, і зрештою перемогла. Щоправда, для того, щоб хіт-парад виходив безперебійно, доводилося іноді вмовляти артистів знімати кліпи. Допомагали ідеями, технікою, підказками локаціями, вибором пісні. Декому самі знімали кліпи і фінансували виробництво.

17 березня планувався великий ювілейний концерт зірок «Території А» у Києві, проте у зв’язку із карантином дійство довелося відтермінувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Євробидло Показати IP 23 Березня 2020 10:09
Подивився кліпи - і ніби переніссня в кінець 90 - их.... Ніколи не забуду як з 06.00 - до 12.00 був 1+1, потім з 12.00 - 16.00 вмикався УТ - 2, потім знову 1+1. Ця передача.... цей звук і відео низької якості, пісні які потім всі наспівували в дворі. До речі - після "Територія - А" - розпочинався серіал "Робін Гуд".
ностальжи Показати IP 23 Березня 2020 10:13
ото я на цілий день залипну в ютубчику, дякую ВН
реаліст Показати IP 23 Березня 2020 11:06
А гурт ШИФЕР СПАЛАХНУВ, чого неназвали?
777 Показати IP 23 Березня 2020 11:16
Левко дурко. дибани мене. купила мама коника. Так тут мировые хиты за последние 100 лет.
Фан Показати IP 23 Березня 2020 13:10
Всі хто співав відвертий примітив та ще й явно непрофесійно - пішли у небуття (Ван Гог, Фантом, Аква Віта !) Скрябін, Океан Ельзи - метри !
Анонім до Фан Показати IP 20 Квітня 2020 14:19
Ван Гог - потужна команда, яка й досі концертує містами України!
згадати все Показати IP 23 Березня 2020 23:42
Чистий кайф!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus