USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Транскордонна безпека та проект «Електронний регіон» – галузі першочергової співпраці Волині й Польщі

24 Червня 2009 15:42
Голова облдержадміністрації Микола Романюк, голова Волинської обласної ради Анатолій Грицюк та заступник волинського губернатора Василь Байцим сьогодні, 24 червня, зустрілися із представниками Центру Промоції Підляшшя та Державної пожежної служби Люблінського і Підляського воєводств. Про це повідомляє репортер «Волинських Новин».
На Волинь із робочим візитом прибули представники Центру Промоції Підляшшя та Державної пожежної служби Люблінського і Підляського воєводств. Пріоритетною метою їхнього візиту став обмін досвідом та обговорення можливостей співпраці у рамках Програми прикордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна» 2007-2013.
Окрім того, до розмови в присутності ЗМІ долучилися представники головного управління МНС у Волинській області, управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції ОДА.
Анатолій Грицюк висловив сподівання, що співпраця буде й активною, і результативною, а допомога сусідів сприятиме її хорошому результату. Він додав, що ВОР уже прийняла концепцію щодо проекту «Електронний регіон».
Микола Романюк наголосив: ті напрацювання, досвід, які є в Польщі, і їхня співпраця і допомога, яку хочуть надати партнери Волині, для нашої області є важливими, а проекти, що сьогодні будуть обговорюватися, – життєво необхідними як для України, так і для держав-учасників проекту та країн ЄС.
У відповідь на це гості теж висловили зацікавленість у співпраці. Наразі, за словами Василя Байцима, її пріоритетами стануть створення у прикордонних регіонах  України, Польщі та Білорусі служби  транскордонної безпеки (так званої служби 112, що «діятиме від Білостока до Львова») та розбудова мультисервісної телекомунікаційної інфраструктури області «Електронний регіон». Представники польської делегації, зупинившись на моментах втілення  проектів у РП, висловили переконання, спільні зусилля приведуть до успіху, а власне сьогоднішня зустріч – початок реальної дієвої співпраці.
Заступник начальника ГУ МНС в області Василь Ромко додав, що Євро-2012 – це спонукання до активніших дій, аби гарантувати безпеку усім охочим стати учасниками грандіозного свята спорту, господарями якого виступлять Україна і Польща.
Стосовно ж питання проекту розбудови мультисервісної телекомунікаційної інфраструктури області «Електронний регіон» начальник відділу з питань бюджету, економічної політики та моніторингу виконавчого апарату обласної ради Алла Яценюк розповіла, що, розуміючи всю його важливість для розвитку Волині і навіть запланувавши співфінансування на рівні 10% його вартості, в області не можуть належним чином сформувати кошторис проекту.  Тож і тут знадобиться допомога партнерів, що вже мають досвід подібних проектів.
Василь Байцим, у свою чергу, зазначив, що наразі варто якнайшвидше підготувати угоду про співпрацю із Підляським воєводством. А ретельніше стосовно кожного моменту, що прозвучали на зустрічі, сторони поспілкувалися вже без присутності представників ЗМІ.
Довідково:
Комісія обласної ради з питань бюджету, фінансів, цінової політики та використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області під час свого засідання 25 травня вирішила схвалити концепцію проекту розбудови мультисервісної телекомунікаційної інфраструктури області «Електронний регіон». 
 
Доповідала про проекту «Електронний регіон» начальник відділу з питань бюджету, економічної політики та моніторингу виконавчого апарату обласної ради Алла Яценюк.
 
Пані Яценюк розповіла, що розвиток інформаційного суспільства вимагає доступу до глобальної мережі Інтернет. За даними національного дослідження, яке проводила компанія «Ін Мінд», аудиторія зареєстрованих користувачів Інтернету у віці від 15 до 75 років становить 10 мільйонів осіб, або 27% населення України. Станом на 1 січня у Волинській області нараховувалося 29,1 тисячі користувачів мережі Інтернет, а комп’ютерний зв’язок становить лише 3,7% у структурі реалізованих послуг зв’язку.
 
На жаль, ми не можемо похвалитися значними досягненнями у сфері розповсюдження сучасних телекомунікаційних рішень, – сказала вона.
 
Саме тому, постає завдання побудови мережі «електронних шляхів» широкосмугового доступу, котрі з’єднають між собою всі органи місцевого самоврядування, виконавчої влади, комунальні підприємства, комерційні підприємства та населення області.
 
На Волині уже використовуються мережі швидкісного передавання даних, переважно в містах та деяких селах. Проте, за словами пані Яценюк, існує потреба у прокладанні приблизно 7500 кілометрів з’єднувальних мереж широкосмугового доступу між центральними садибами сільських (селищних рад), що безпосередньо вплине на покращення якості життя в сільській місцевості.
 
Фінансування проекту передбачатиме залучення до 90% коштів за Програмою прикордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна», однією з умов якої є забезпечення частки співфінансування партнерами проекту у розмірі 10% його вартості. Загальна вартість проекту наразі уточнюється.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus