USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У 5% випадків влада стягує гроші за виконання своїх прямих обов’язків, назвавши це «платними послугами», – Ющенко

30 Червня 2009 15:59
У Вінниці відбулася нарада під головуванням Президента України Віктора Ющенка з питань реформування системи надання адміністративних послуг. Участь у обговоренні питань порядку денного брав і голова Волинської ОДА Микола Романюк. Про це повідомляють «Волинські Новини».
Віктор Ющенко констатував, що на сьогодні є дві ключові проблеми у зазначеній сфері: безсистемність надання «платних державних послуг» та складність і непрозорість процедури надання адміністративних послуг. Так, нині в Україні налічується понад 600 «платних державних послуг». 76% із них є комерційними. Їх можна отримати не лише від державних, але і від приватних установ.
Лише приблизно 6% платних послуг є адміністративними (які можуть надаватися лише органами влади). 8% платних послуг – це звичайні процедурні дії, штучно виділені в окремі послуги. 5% «державних платних послуг» – це надання інформації і роз’яснень. 5% є стягненням плати за виконання органами влади своїх прямих функціональних обов’язків, які вони визначили як «послуги».
Ющенко також відзначив такі проблеми, як складність та непрозорість процедур надання адміністративних послуг: строки надання окремих послуг безпідставно затягнуті, часто відсутня або недоступна інформація щодо процедури надання адміністративної послуги.
Глава держави запропонував на розгляд учасників наради проект указу «Про Концепцію розвитку системи надання адміністративних послуг». Документ зокрема передбачає розробку і прийняття до 1 вересня 2009 року постанови Кабінету Міністрів про єдиний перелік послуг, які надаються органами влади та бюджетними установами, з визначенням видів послуг, суб’єктів та вартості надання послуг.
Проектом указу передбачено недопущення встановлення плати за такі послуги, якщо вони, відповідно до законодавства, мають надаватися безоплатно. Президент наголосив, що держава має гарантувати безоплатність надання окремих адміністративних послуг, особливо це стосується послуг соціального характеру.
Проект указу також передбачає, що до 1 вересня буде забезпечено здійснення плати за надання бюджетними установами адміністративних та інших платних послуг виключно через Державне казначейство.
Віктор Ющенко звернувся з проханням до Генеральної прокуратури у такий самий термін перевірити дотримання законодавства органами влади під час надання послуг населенню, – пише сайт Волинської ОДА. 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus