USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У копію ікони Холмської Божої Матері «вживили» капсулу з частинкою оригіналу. ФОТО

21 Вересня 2009 15:14
У свято Різдва Пресвятої Богородиці відбулося традиційне щорічне паломництво до Холмської чудотворної ікони Богоматері, оригінал якої перебуває у Музеї волинської ікони. Про це 21 вересня повідомляє репортер «Волинських новин».
Як розповів прес-секретар Волинської єпархії Української православної церкви КП протоієрей Віталій Собко, за календарем саме сьогодні вшановується цей образ. Після Божественної Літургії в кафедральному соборі Святої Трійці, хресний хід рушив до музею Волинської ікони, де освятили копію холмського образу.
Працівники музею передали священнослужителям фрагментик оригіналу ікони Холмської Божої Матері, який повернули після проведених досліджень київські науковці. Результати цих досліджень засвідчують, що образ написаний у ХІ столітті й підтверджують його цінність як однієї з найдревніших українcьких святинь. Фрагмент оригіналу помістять у капсулу і завтра вставлять у копію образу.
У музеї відслужили акафіст, а всі присутні парафіяни могли прикластися до чудотворної ікони.
Після служіння хресний хід із копією образу вирушив до щойно спорудженої каплиці, яка збудована на честь цієї ікони у парку перед гімназією № 4.
Освячення ж самої каплички заплановане на 27 вересня. Незабаром тут спорудять церкву. Ініціаторами будівництва храму виступило товариство «Холмщина». Церква буде двоповерховою у традиціях української архітектури.
Довідково:
Вважається, що чудотворна ікона Холмської Богоматері була написана святим євангелістом Лукою і привезена на землі Київської Русі у часи князя Володимира.
Холмська ікона зображена на трьох з’єднаних кипарисових дошках. У 1261 році татари, грабуючи місто Холм, пошкодили і саму святиню. Лише через 100 років після зруйнування Холма святу ікону знайшли під час розкопок та поставили в оновленому Холмському соборі.
З переходом холмського єпископа Діонісія Збіруйського в 1596 році в унію холмський собор та ікона опинились у руках уніатів. В 1650 році, під час повстання козаків Богдана Хмельницького в Україні, уніати змушені були повернути її православному єпископу Діонісію Балабану за Зборівською угодою, але ікону приховали. Її знайшли тільки через певний час у підземеллі. У 1651 році ікона знову потрапила до рук поляків. За порадою Іакова Суші польський король Ян-Казимір взяв Холмську ікону із собою в похід, після якого вона її поставили у Варшаві в каплиці королівського палацу, де святиня залишалась до 1652 року. Перемогу над козаками Ян-Казимір пов’язував саме з покровительством Богоматері. У першій половині 19 століття Холмську ікону та собор повернули православній громаді. Святиню почесно встановили в іконостасі над царськими воротами.
У 1915 році під час трагічних подій Першої світової війни біженці забрали ікону на схід. Пізніше стало відомо, що священик Ганкевич привіз її до Москви, а в 1918 році образ потрапив до Києва. 1943 року ця реліквія повернулася до Холма. А у 2000 році ікону офіційно передали музею Волинської ікони.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus