USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку відбулося святкове архієрейське богослужіння з нагоди неділі Торжества Православ’я. ФОТО

9 Березня 2009 10:00
У неділю, 8 березня, у Свято-Покровському кафедральному храмі Луцька керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Ніфонт очолив Божественну Літургію святителя Василя Великого, – інформують «Волинські Новини».
 
Владиці співслужили благочинний Луцької округи протоієрей Никанор Шимко, протоієрей Валентин Негода та ієромонах Аліпій (Сапіга). Богослужіння співали архієрейський хор під керівництвом Володимира Гнатюка та хор студентів Волинської Духовної семінарії.
 
За повідомленням прес-служби Волинської єпархії УПЦ (МП), після читання Євангелія з благословіння владики проповідь виголосив протоієрей Никанор. «Досить відомою та розповсюдженою єрессю всієї історії християнства є іконоборство, тобто нешанування ікон Ісуса Христа, Божої Матері і святих. Єретики називали святі ікони ідолами. Православні християни вшановують Господа нашого Ісуса Христа, Його Пречисту Матір і святих, зображених на іконах, а не дошки і фарби. Ми поклоняємося через шанування ікон істинному Богу, Господу нашому Ісусу Христу, а не ідолу. Для нас Христос Спаситель – істинний Бог, а не ідол. Святкуючи перемогу над древніми іконоборцями, Церква відстояла своє право поклоніння іконам Христа Спасителя, Матері Божої і святих, і цим самим вона захистила істину Боговтілення», – зауважив батюшка.
 
Після Божественної Літургії, згідно з церковним Уставом, митрополит Ніфонт очолив особливий молебень неділі Торжества Православ’я. Під час молебня урочисто був проспіваний «Символ віри». Владика прочитав особливі молитви, основною думкою яких є прохання до Господа навернути всіх, хто відпав від Православної віри через єресі та розколи. Протодиякон Ростислав Петров виголосив «Вічну пам’ять» благовірним грецьким царям і царицям, великим князям і гетьманам Київської Русі та усім захисникам Православ’я. Також було виголошено «Многоліття» Предстоятелям Православних Церков, митрополитам, архієпископам та єпископам, усьому священичому та дияконському чину, ченцям і всім православним християнам.
 
Після урочистостей владика Ніфонт привітав усіх зі святом Торжества Православ’я і першою неділею Великого посту. «Упершу неділю Великого посту свята Церква згадує перемогу Православ’я над єресями, тому цей день називається «Неділею Торжества Православ’я». Це свято було установлене у 842 році при візантійському імператорі Михаїлі і його матері Феодорі, коли Константинопольським Патріархом був святитель Мефодій. Свято було встановлене після перемоги над іконоборчою єрессю. Але оскільки перемогою над цією єрессю Свята Церква остаточно розкрила православне християнське віровчення і сформулювала його у постановах семи Вселенських Соборів, то подія ця називається не торжеством іконошанування, а Торжеством Православ’я. Це не означає, що після середини IX століття більше не з’являлося єресей, це значить, що всі наступні єресі, якими б вони не були численними і різноманітними, осуджуються постановами семи Вселенських Соборів», – наголосив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus