USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Україна має намір заборонити використання ГМО-продуктів

15 Жовтня 2009 09:47
Мінагрополітики України має намір заборонити використання генетично модифікованих організмів для відгодівлі тварин, – інформують «Волинські новини».
Україна планує посилити контроль над вмістом генетично модифікованих організмів (ГМО) в імпортній тваринницькій продукції. Мінагрополітики готує постанови, які ускладнять ввезення в країну популярних в українських тваринних комбікормів на основі ГМО. Такі дії зустрінуть сильний опір бізнес-лобі. Але політична ситуація в країні може зіграти на руку супротивникам ГМО, зазначають експерти. Як пише видання «КоммерсантЪ-Украина», Мінагрополітики розробляє постанову про контроль над вмістом генетично модифікованих організмів у продукції тваринництва, що ввозиться в Україну, повідомив учора глава міністерства Юрій Мельник на прес-конференції за підсумками засідання Кабміну. «Мова йде про контроль ГМО в продукції тваринництва при її ввезенні, апробації та обігу. Ця постанова доопрацьовується в міністерствах і відомствах, і найближчим часом її буде винесено на розгляд уряду», – заявив пан Мельник. Як пояснив голова Держкомітету ветеринарної медицини Петро Вербицький, в міністерстві триває підготовка одразу декількох постанов. «На рівні ветмедицини готуються дві постанови. Перша – «Про порядок ввезення продукції на базі ГМО та видачі дозволів на ввезення. Друга стосується правил реєстрації та апробації такої продукції. У першу чергу на контролі будуть корми, кормові добавки та ветеринарні препарати, – повідомив пан Вербицький. – Генетично модифікованих тварин практично не буває, проблема існує на рівні кормів. Готуються аналогічні постанови щодо насіння». За словами Юрія Мельника, в структурі Мінагрополітики вже є кілька сертифікованих лабораторій, які можуть здійснювати контроль над вмістом ГМО в продукції тваринництва. Генетично модифіковані продукти створюються штучним способом: шляхом переносу генів одних організмів у клітини інших, будь то рослини, мікроорганізми або людина. Часто це робиться для додання продукту деяких корисних властивостей. Наприклад, у рослини можна ввести гени, відповідальні за стійкість до шкідників, гербіцидів або несприятливих для зростання умов. Найбільш поширені в світі генетично модифіковані соя, кукурудза, рис, помідори і цукровий буряк. Учасники ринку офіційно не визнають, що використовують у виробництві корми та ветпрепарати, які містять ГМО. «Серйозної проблеми з ГМО в Україні немає. Ініціатива уряду викликана необхідністю зробити робочим прийнятий ще в 2007 році закон. Ми годуємо птицю українським зерном, використання імпортної продукції незначне», - зазначає голова асоціації Спілка птахівників України Олександра Бакуменко.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus