USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Українцям готують збільшення цін майже на всі продукти харчування

29 Вересня 2013 08:01
У жовтні різко підскочать ціни на м'ясо, яйця, сири і овочі.

В Україні затяжні осінні дощі знищують ще не зібраний врожай. Овочі гниють і в овочесховищах, які не захищають від вологи, інформують Вести.

Фермери з кожним днем втрачають гроші, а щоб якось окупити витрати, змушені збільшувати ціни. Здорожчає в ціні і м'ясо - через збільшення його вартості в Європі, а також ще більше подорожчає твердий сир - через торгову війну з Росією.

«Ми прогнозуємо мінімум до 10% втрат урожаю, який гниє в овочесховищах і на полях: ні техніка, ні люди не можуть виходити на збирання», - говорить експерт асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Ігор Остапчук.

Інші фактори, які, зі слів експертів, провокують підвищення цін - у цьому році були скорочені посівні площі для коренеплодів. «Згідно з прогнозами представників Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, у жовтні-листопаді поточного року вартість картоплі може збільшитися на 30% мінімум», - розповів директор аналітичного департаменту компанії Pro-Consulting Олександр Соколов.

Дощі вплинули не тільки на борщовий набір, але і на інші овочі, які, до того ж, починають відходити. «Помідори й огірки будуть активно дорожчати - підвищення ціни мінімум на 15%-20%», - говорить Олександр Соколов. Коли ж імпортні овочі замінять вітчизняні огірки і помідори, ціни збільшаться на 50-80%.

Через невміння зберігати в овочесховищах продукти пропадають вітчизняні кабачки, баклажани і перець. Дефіцит на ринках і в магазинах задовольняється імпортом. Тому ціни на них піднімуться, впевнені експерти. Незважаючи на те, що ситуація з кормами стабільна, виробники вітчизняного м'яса можуть підняти ціни на яловичину та свинину. Пов'язано це, на думку голови правління Нацасоціації «Укрм'ясо» Володимира Попова, з тим, що ціна на м'ясо в Європі останнім часом збільшилася і Україна почала скорочувати імпорт, на що вітчизняні виробники м'яса в жовтні, можливо, відреагують підвищенням цін.

«Сирна війна» з боку Росії зіграла негативну роль: зменшився імпорт наших сирів до РФ, виробляти стали менше, і сири зросли в ціні . Наприклад, «Російський» одного з українських виробників тиждень тому коштував 69 гривень, сьогодні - 73. Яйця, зі слів начальника відділу збуту однієї з найбільших птахофабрик В'ячеслава Єременко, можуть збільшитися в ціні ще на 20 копійок за десяток.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
гиии Показати IP 29 Вересня 2013 09:30
результат, не купують росіяни - компенсуємо прибуток підвищенням цін для своїх. вже не смішно.
Лучанин Показати IP 29 Вересня 2013 15:17
Дуже хороша стаття. Накормити б автора тими всіма продуктами щоб луснув. Експертам треба показати що вони бодай хоч щось роблять, а люди після цього ідуть на ринки та купляють все втридорога, бо прочитавши такі статті наші добрі продавці відразу підвищують ціни. Картоплі є дофіга, а ціну завдяки пресі та телебаченню підняли вже аж за вінця. Яйця в супермаркеті, де завжди було дешевше, коштують вже більше за шоколадні. Ще залишилося написати що на днях іде дуже сильна злива з смерчем, який вибірково буде нищити лище магазини та ринки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus