USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Унікальний човен, знайдений на Волині, вивезли до Польщі, - ЗМІ

4 Травня 2017 16:31

​Стародавній човен-довбанка, знайдений два роки тому в річці Стирі на Волині, як виявилося, далеко не єдиний. У цій же річці знайшли ще один – такий самий. Щоправда, до жодного музею він так і не потрапив, а місцеві правоохоронці визнавати, що він взагалі існує, відмовляються, пишуть Надзвичайні новини.

В Україні викрали унікальну реліквію (відео)

Однак знайдені беззаперечні докази того, що другу реліквію таки знайшли і, ймовірно, вона вже осіла в чиїйсь приватній колекції. Скільки на цьому могли заробити ділки та чому поліція не шукає крадіїв коштовного артефакту?

Перша унікальна знахідка простоює в цеху

У районному центрі Маневичі на Волині у приватному цеху вже півтора року як реставрують знайдений у річці Стирі старовинний човен-довбанку. Довжина – 12 метрів, вік – понад 700 років. Його пасажирами, розповідають знавці, могли бути навіть древні галицько-волинські князі.

«Це, скажімо, польсько-литовська доба, тому десь орієнтовно в той період був виготовлений цей човен-довбанка», - розповів керівник відділу культури Маневицької районної адміністрації Ігор Дердюк.

Цей човен, розповідають історики – унікальний, і в Європі таких досі не знаходили. Його ще називають моноскилом, адже виготовляли з цілого дерева. Серцевину просто вирізали – звідси й інша назва – довбанка. Одразу після вражаючої знахідки місцева влада пообіцяла збудувати в Маневичах музей, аби човен-сенсацію змогли побачити всі охочі. Втім, чиновники... вкотре збрехали.

«Він тут, тому що його тут на даний час консервують і я не можу дати вам відповідь, коли він буде знаходитися в музеї одного експонату», - пояснила співробітник Маневицького краєзнавчого музею Людмила Піддубна.

Поки унікальна довбанка продовжує простоювати в цеху, в тій же річці Стирі знайшли ще один такий човен.

Другу унікальну знахідку вкрали

Ці кадри досі не оприлюднювали. В серпні 2016-го група краєзнавців під час сплаву на плотах випадково натрапила на рідкісний човен. Олександр Москалюк був керівником експедиції і в деталях пам'ятає вражаючу знахідку.

«Це був 11 метрів і 20 сантиметрів. Те, що збереглося, бо та корма, яка була під землею, в попередні роки зрізало – чи льодохід, чи ще щось – корми загостреної не було. По факту раніше він був довший», - зазначив мандрівник-краєзнавець Олександр Москалець.

За кілька тижнів після завершення експедиції краєзнавці повернулися на берег Стиря, щоб витяги човен. Але довбанки і слід прохолов. Натомість, на березі була величезна купа піску, а на землі – сліди важкої техніки. Сумнівів не було – унікальний екземпляр хтось привласнив.

Аби витягнути човен на поверхню, спершу всю цю ділянку звільнили від прибережних кущів. Щоб сюди змогла заїхати спецтехніка – екскаватор, автокран та вантажівка.

Куди забрали реліквію? Місцевий краєзнавець Василь Шавук вирішив звернутися до поліції. Але відповідь копів його шокувала. «Я, своєю чергою, звернувся з заявою, точніше, намагався звернутися із заявою в Маневицький відділ поліції, вони два рази відмовляли мені, мотивуючи це тим, що то немає кому прийняти, то вони були зайняті сильно», - розповідає він.

Вже коли чоловік зателефонував 102, справу передали поліцейському Михайлові Климчуку. Він запевняє, що одразу тоді вирушив на берег Стиру – шукати сліди стародавнього човна.

«Сам особисто пройшовся, так само з працівниками. Був посушливий рік, дуже було добре видно дно. Дерева, кущі. Береги зсунуті валунами, такого, щоб схожого, я дійсно не бачив. Може, десь я не дійшов, але не бачив. Так, було видно, що десь худоба ходить берег обвалює, але такого, щоб техніка працювала…», - заявив черговий поліції Маневицького району Михайло Климчук.

Навіть зараз на березі залишається величезна купа піску, яку міг залишити лиш екскаватор. Та ні її, ні інших слідів роботи спецтехніки поліцейські очі не помітили. Михайло Климчук справу про зникнення, а фактично – викрадення рідкісного човна, закрив. Краєзнавець Василь Шавук сумнівається, що реліквія досі в Україні.

«Те, що мені стало відомо, що його вивезли за кордон, швидше за все, до Польщі, продали за 180 тисяч євро, зі слів одного з працівників поліції, і вивозили його доволі великою вантажною машиною, тому при великому бажанні можна його відслідкувати і з'ясувати його подальшу долю», - резюмує він.

Та чи захоче поліція шукати унікальну довбанку? 

 

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Иван Показати IP 4 Травня 2017 17:10
В какой музей? Государству нет дела до истории. Люди потратили деньги на поискценности. Может за границей оценят полноценно эту находку. Правильно сделали что вывезли. Таможня спит когда спит там где нужно
Ростов Показати IP 4 Травня 2017 17:23
Уникальная находка.
Церера Показати IP 4 Травня 2017 18:17
Волиняни уміють тільки бурштин та контрабасік тягать
Читав Показати IP 4 Травня 2017 20:30
Читав в неті, що в Стиру в Маневицькому районі знайшли другий човен, але про нього більше ніякої згадки. Може це він і є!?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus