USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

В Україні змінять порядок виплати декретних: кого це стосуватиметься

17 Серпня 2021 13:40
В Україні змінять порядок призначення допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Про це йдеться в проекті постанови Кабміну «Про внесення змін до Порядку призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми», оприлюдненому Міністерством соціальної політики, повідомляє УНІАН.

Йдеться про жінок, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Кого стосуватимуться зміни: військовослужбовців Збройних Сил; співробітниць СБУ; співробітниць Служби зовнішньої розвідки; співробітниць Держприкордонслужби; військовослужбовців інших військових формувань; співробітниць Держспецтрансслужби; співробітниць Держспецзв’язку; поліцейських; осіб начальницького і рядового складу органів і підрозділів служби цивільного захисту; співробітниць Державної кримінально-виконавчої служби; звільнених з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи та організації незалежно від форми власності за умови, що вагітну жінку було звільнено з роботи не раніше ніж за шість місяців до набуття права на отримання допомоги; зареєстрованих у центрі зайнятості як безробітні; аспіранток; докторанток; клінічних ординаторів; студенток закладів професійної (професійно-технічної), професійної та вищої освіти; непрацюючих жінок; жінок, зареєстрованих як суб’єкти підприємницької діяльності, які не беруть участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Що зміниться

Нарахування виплат відбуватиметься на підставі запису в реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я.

Із вересня для призначення допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами зазначеними жінками подається видана лікувально-профілактичним закладом довідка встановленого зразка

Із 1 вересня 2021 року зазначені жінки повинні будуть подати інформацію про номер запису щодо сформованого медичного висновку про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я.

Крім того, про номер запису потрібно буде повідомляти з 1 вересня для проведення донарахування зазначеної допомоги у разі ускладнених пологів.

Декретні виплати для чоловіків

6 травня 2021 року президент Володимир Зеленський підписав закон, що забезпечує рівні права матері та батька в отриманні відпустки по догляду за дитиною.

Закон вводить новий вид відпустки – одноразову відпустку при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, яка оплачується за рахунок роботодавця.

Така відпустка надаватиметься комусь одному: чоловікові, дружина якого народила дитину; батькові дитини, якщо він не одружений на матері дитини, але проживає спільно; бабусі чи дідові, або іншому повнолітньому родичу дитини, який фактично доглядає за нею.

7 липня 2021 року Кабінет міністрів затвердив порядок надання декретної відпустки чоловікам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Стосуватиметься клоу Показати IP 17 Серпня 2021 14:39
Коли повернеться з Америки. Якщо повернеться. Якщо полетить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus