USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинські отрутохімікати насправді могли везти не на утилізацію, а у ліси та кар’єри

22 Березня 2009 14:14

Держекоінспекція на Волині проводить перевірки щодо використаних хімічних засобів захисту рослин. Про це розповів у коментарі «Волинським Новинам» начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олег Кіндер.
 
Начальник держекоінспекції на Волині шкодує, що у області практично немає структури, крім «Облдержродючості», яка би могла дослідити грунти на забрудненість отрутохімікатами.
 
«Сьогодні ми комплексно перевіряємо Рожищенський район»,– зазначив Олег Кіндер. За його словами, згідно з даними інвентаризації, проведеної наприкінці 2008 року, в районі зберігалися 2 тонни рідких і порошкоподібних отрутохімікатів. «Зараз при перевірці цього складу було виявлено тільки 4 бочки (загальною масою приблизно 1 тонна – «ВН»). Тоді ми говоримо – а де решта? Так можливий варіант, що вони були закопані, вивезені в ліс, кар’єр... » – сказав пан Кіндер. Він зазначив, що вже розпочато нову інвентаризацію хімзасобів захисту рослин, які є на Рожищенщині, оскільки минулоріч вона проводилась без представників екоінспекції.
 
Олег Кіндер наголосив, що, згідно з законодавством, будь-які роботи з використаними отрутохімікатами повинні проводити лише ліцензовані структури. «У нас на Волині таких немає. І, власне, як проводився сам факт затарювання, завантаження і транспортування тих отрутохімікатів, яких, як ми знаємо, у 2008 році достатньо велика кількість була утилізована і вивезена з Волині, ми не знаємо. А це є проблема. А чи ці отрутохімікати десь по лісах або в кар’єрах у нас не закопані? Оце, власне, те, що нас турбує», – зазначив пан Кіндер.
 
Під час однієї з всеукраїнських нарад заступник Міністра охорони навколишнього природного середовища України Сергій Тригубенко дав доручення начальникам державної екологічної інспекції у регіонах дослідити факти, пов'язані з транспортуванням та утилізацією отрутохімікатів. Таке рішення спричинене тим, що можливості підприємства «Елга» у Шостці на Сумщині – переробка приблизно 680 тонн використаних хімзасобів захисту рослин. Натомість «договорів на утилізацію і актів виконаних робіт було підписано на 960 тонн. Так сьогодні стоїть питання – а 300 тон різниці в цифрах поділися де?» – зазначив Олег Кіндер. Він розповів, що у деяких областях відкриті кримінальні справи, оскільки тонни отрутохімікатів, які згідно з договорами везлися на утилізацію, насправді виявлялися викинутими у кар’єрах, лісах тощо.
 
«Ми сьогодні практично перевіряємо всі райони і маємо завдання за два місяці все зробити», – проінформував пан Кіндер. Він зазначив, що спеціалісти екоінспекції вже дали відповідні запити в «Облдержродючість» та у головне управління агропромислового розвитку Волинської ОДА, які брали участь у програмі утилізації отрутохімікатів. Інформацію про можливі виявлені порушення Олег Кіндер відмовився надати до закінчення перевірок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus