USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Волинських журналістів вчили, як співпрацювати з судами. Суддів – як спілкуватися зі ЗМІ

19 Березня 2009 09:48
У Києві 17-18 березня у рамках Проекту «Україна: Верховенство права» українських журналістів навчали, як співпрацювати з судами та як суддям спілкуватися зі ЗМІ. Про це інформує репортер «Волинських Новин».
 
17 березня відбувся круглий стіл «Судова влада та засоби масової інформації», а 18 березня – навчальний семінар для журналістів. Участь у заходах брали судді, прес-секретарі судів, експерти зi зв’язків із громадськістю, адвокати та журналісти з різних куточків України, зокрема й з Волині.  
 
Із трьох гілок влади судова – найвразливіша, оскільки функціонує за законами парламенту та за кошти бюджету, які адмініструє уряд, – сказала заступник керівника Проекту «Україна: Верховенство права» Наталія Петрова.
 
Існує й проблема стосунків між журналістами та суддями, бо одні вважають, що суди є закритими, а інші сподіваються тільки на недоброзичливість та необ’єктивність подачі інформації, – розповів експерт Інституту прикладних гуманітарних досліджень (Харків)  Володимир Стешенко. Тому, за його словами, потрібно йти один одному назустріч. Окрім того, журналісти самі рідко цікавляться судовою тематикою та є некомпетентними. Найбільше ж справи судів (41%) розкриваються в Інтернет-виданнях, – зауважив пан Стешенко.
 
Адвокат, член Асоціації медіа-юристів Людмила Опришко коротко розповіла про базову правову інформацію, яку потрібно знати журналісту для висвітлення судової тематики.
 
Велике значення приділялося необхідності створення у кожній судовій установі прес-секретаря або людини, яка співпрацюватиме з медіа. Такі посади, які є в судах України можна перелічити на пальцях. Потрібні ж вони для конструктивного діалогу з журналістами, дотримання їх права на інформацію, а також для об’єктивного висвітлення судових засідань. «Журналісти – стихійне лихо, до якого краще підготуватися заздалегідь», – неодноразово звучало під час семінару.
 
У вузах суддів навчають чому завгодно, але майже нема питань, які присвячені розгляду етичних норм поведінки, – сказав суддя Апеляційного суду Київської області Станіслав Кравченко. Він розповів про кодекс суддівської етики в Україні, який налічує 12 статей. За його словами, виходячи із кодексу, суддя не має права давати коментарі ЗМІ стосовно справи, яка є у його впровадженні. Якщо ж рішення суду набуло законної сили, то тільки тоді має право говорити, – зазначив він. Проте пан Кравченко зауважив, що ніколи особисто не буває проти присутності журналіста на засіданні. Окреме питання – використання аудіовізуальних засобів, які часто заважають самому судді. Про їхнє використання журналіст повинен домовлятися заздалегідь.
 
Також бувають випадки, коли самі судді подають у суд на журналістів. Під час семінару наводилися приклади, коли вигравали одні, а коли інші. Але «ніколи не судись із тим, хто купує чорнила бочками», – висловився про подібні позови на журналістів експерт із зв’язків з громадськістю, радник Голови суду (США) Девід Ремондіні.
 
Журналіст повинен завжди мати при собі план «Б», коли інформацію про судове засідання він може отримати не тільки у судді, а скажімо, у адвокатів, – йшлося у ході розмови.
 
Окрім того, присутні представники ЗМІ могли ставити запитання виступаючим, ділитися досвідом як з українськими, так і з американськими колегами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus