USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Вибір-2010: влада українська або окупаційна, шанс на зміни чи консервація корумпованого ладу

18 Липня 2009 00:00
«Круглий стіл» під назвою «Управління кризою чи криза управління: Україна напередодні п’ятої президентської компанії» 17 липня відбувся в обласному центрі Волині. «Український центр глобальних та регіональних стратегій» спільно з «Всеукраїнською асоціацією політичних наук», «Київською школою політичного сценування» та Фондом «Українська перспектива» проводять ці так звані «мозкові атаки» в регіонах України за участі провідних українських політологів, незалежних медійних аналітиків та експертів. Учасники круглого столу стверджують: мають на меті дати системний аналіз політичних процесів у нашій державі, об’єктивну оцінку діяльності партій та їхніх лідерів, скласти прогноз подальшого розвитку України. Було підкреслено: захід винятково науковий і не пропагує жодної політичної сили.
Модератор цієї аналітично-експертної полеміки, президент «Українського центру глобальних та регіональних стратегій» Василь Базів зазначив, що політичний клас в Україні є неадекватним, не здатним на об’єктивні оцінки дійсності. Позиція владної верхівки заангажована, вона не веде до істини. Так звана правляча еліта пояснює і коментує все із власної політичної дзвіниці, – переконаний він.  Отож, об’єктивна оцінка реалій повинна бути. І вона, за словами пана Базіва, нагально необхідна саме  зараз, коли розпочалася нова передвиборча кампанія. А дати її зможуть лише люди й інституції, які перебувають поза межами нинішнього політичного класу.
Найперше серед політичної боротьби і конкуренції, спроб маніпуляцій та зомбування українців, коли існуючий режим на чолі з нинішнім главою держави Віктором Ющенком у стані агонії сходить з політичної арени, українцям належить дати відповідь на запитання, якою буде Україна після нього.
Голова Всеукраїнської асоціації політичних наук, проректор Міжнародного університету «Україна» професор Валерій Бебик вважає, що політичний клас України слабкий і не здатний відповісти на виклики сьогодення, а державотворчі чинники у нас не спрацьовують. Наприклад, рівень політичної культури так званої «еліти» значно нижчий від культури народу. Влада не здатна об’єднати український народ у єдину державу. Серед існуючих у «верхах» проблем одна із найбільших – боротьба повноважень, яка дуже шкодить розвитку суспільства. А на рівні правових регуляторів порядку теж немає – зміни, що були внесені до законодавства після «помаранчевої революції», лише сприяли цій невизначеності. Не спроможні сприяти єдності й існуючі в Україні релігійні конфесії. В принципі, наразі християнська релігія не працює в інтересах держави і не стримує її від розпаду, – констатував пан Бебик.
Україна як держава утримується лише через ментальність народу, на основі давніх традицій. І хоча на Майдані відбулася революція свідомості українців, сподівання тих, хто там стояв, не виправдалися. Народ продемонстрував високу мудрість поведінки, здобув міжнародний імідж, із яким мав шанс досягти чималих висот. Проте серйозних змін на краще не сталося. Навпаки, за президентства Ющенка Україну довели до краху. Науковці стверджують, що країна поділена між кланами, кількома родинами. Основною ознакою устрою стала олігархічність, яка хоча й формувалася ще при Кучмі, проте остаточно закріпилася при нинішньому главі держави. Всі державні нагороди і посади купляються або їх розподіляють, керуючись «принципом кумівства». «Міністр Павленко, міністр Шандра, екс-глава Секретаріату Балога, нинішній секретар РНБО Богатирьова, на думку учасників «круглого столу», – лише вершина айсбергу таких кадрових призначень. А сучасний парламентаризм за участі більш ніж 4-х сотень «кнопкодавів» нагадує часи римського імператора Калігули, який записав сенатором свого коня. 
Ілюзію гарної людини Ющенка народ створив собі сам. «Але він любить себе, свої слова і нічого конкретного не зробив», – наголосив директор програми Фонду «Українська перспектива» Олексій Подольський. Політолог переконаний, що не варто плекати жаль до людини, яка не впоралася із взятими на себе зобов’язаннями. Віктор Ющенко на своєму життєвому шляху неодноразово зраджував декларовані ним же пріоритети. Його пробачили і сподівалися, що вже як глава держави він зможе повести українців до кращого майбуття. Однак, на думку багатьох промовців, Ющенко із цим завданням не впорався.
Серед найбільших провалів нинішнього президента пан Подольський назвав непроведення референдуму щодо членства у НАТО як визначення траєкторії руху України та підписання газових угод. «Людиною легко керувати, посадивши на газову голку. «Месія» ж від спокуси і 3-х мільйонів щодня не втримався»,– зазначив  директор програми Фонду «Українська перспектива». Нинішня Україна важко піддається визначенню сучасної держави, а швидше нагадує «безхозну» територію, на якій безкарно правлять бал кілька кримінальних кланів. Україну не випадково називають Росукренергоінкорпорейтед, – розповіли науковці.
Однак на питання, чи відбудуться зміни на краще після обрання нового Президента, однозначної відповіді дати не можна. Учасники круглого столу ствердили: ми лишень маємо шанс. І пов’язаний він із майбутнім президентством Юлії Тимошенко. Бо на майбутніх виборах, як і під час 4-х попередніх кампаній, буде лише два реальні кандидати на перемогу. Пара фаворитів – лідер нинішньої опозиції Віктор Янукович і глава Кабміну Юлія Тимошенко.  Прихід на пост глави держави пана Януковича означатиме консервацію нинішнього корумпованого ладу, а перемога пані Тимошенко – «певний шанс його зламу».
Нових же облич немає – є нові проекти старого режиму, який намагається зберегти статус-кво. Наприклад, за визначенням присутніх, на «Арсенія Яценюка гроші дає Віктор Пінчук, а негласний начальник штабу – Леонід Кучма» . І готують його російські політтехнологи – учні школи стимуляції світової революції, що працювали в Україні під час попередніх виборчих кампаній. Вони ж, за інформацією гостей із Києва, консультують навіть ВО «Свобода». Крім того, у цій гонці вже діє схема «троє – проти однієї». Власне, це поєднує Віктора Ющенка, Віктора Януковича й Арсенія Яценюка, які в разі перемоги поділять три ключові державні посади – Президента, Прем’єра і Голови ВР. 
Отож, вибору як такого в народу знову не буде. Проте сценування розвитку України зводиться до того, що можливість стати європейською для нашої держави існуватиме, коли Президентом оберуть Юлію Тимошенко. Щоправда, під час «круглого столу» прозвучало, що найбільшим негативом цієї кандидатури є «сам БЮТ, партія без ідеології», а позитивом те, що нинішня прем’єрка баласту не тримає. Вона мусить у ході кампанії змінитися і Блок Юлії Тимошенко повинен стати тим прохідним моментом, яких вже чимало було в її житті. 
А допомогти пані Тимошенко здобути шанс провести зміни може винятково позиція Західної України, яка була вирішальною під час двох останніх президентських виборів. Розклад сил цього разу простий: якщо західняки  виступлять консолідовано, то Президентом стане Тимошенко, а коли віддадуть значну частину голосів аутсайдерам, то посприяють тому, що главою держави буде Янукович, – переконували присутні на заході.
Політологи й аналітики стверджують, що у січні 2010 Україна має зробити вибір між владою українською й проросійською. Задля майбутнього до керма повинен прийти не Месія, а лідер, який коли щось декларує, то якнайшвидше втілює це у життя. Ця людина має бути спроможна здійснити оновлення політичного класу, кадрового потенціалу і на законодавчому рівні закріпити відповідальність усіх тих, хто в майбутньому виступатиме від імені народу.  Шлях, на який Україна витратила 20 років, інші держави додали сотні літ. А для подальшого поступу необхідно перестати стояти на місці і перегорнути ту сторінку власної історії, що започаткувалася наприкінці 2004-го, – кажуть експерти.
Записала Ольга БУЛКОВСЬКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Анонім Показати IP 18 Липня 2009 08:52
ВЛАДА БУДЕ НЕ ПРОРОСІЙСЬКОЮ,А ДІЙСНО УКРАЇНСЬКОЮ, БЕЗ ПІДТАСОВОК ІПІДСКАЗОК З АМЕРИКИ,БЕЗ АМЕРИКАНСЬКИХ МАЙДАНІВ З ЗАРОБІТЧАНАМИ,БЕЗ ПІДСТАВОК З ОТРУЄННЯМИ,,,,
Георгій Показати IP 18 Липня 2009 09:42
Тимошенко - це біда для України!
Анонім Показати IP 18 Липня 2009 16:43
Різниця між Юлькою і Януковичем тільки та, що він своє відсидів, а вона ще не попалась.
Михайло Наход Показати IP 19 Липня 2009 19:22
Судячи з цієї інформації можна зробити висновок, що круглий стіл організувала сама Тимошенко. Однобокі висновки і однобока аналітика під гучними вивісками - все що можна сказати про даний захід. Цікаво чи запрошували організатори місцевих політологів і аналітиків та яка була їхня реакція на той "бред".
Петро Руль Показати IP 20 Липня 2009 08:18
да Міша, ти правий, в цій статті між рядками читається "Голосуй за тимошенко", але я буду голосувати за Тягнибока!!! Він хоч євреїв вижене з верхівки, а то розвелось їх там...
Анонім Показати IP 20 Липня 2009 09:36
Я прослезилась! Участники сборища заумных кретинов открыли мне глаза на жизнь и будущее этой страны! Интересно, они энто все вьерьез али стебаются?
Ирка Показати IP 20 Липня 2009 10:59
Задовбали вже! Написано - никакой политики, а сами только и кричат- оккупация! оккупация! Да просто ничего сами сделать-то не могут толком, вот и пиарятся только. Я лично бужду голосовать за Тимошенко с условтем, что премьером будет человек с восточной части Украины- иначе пипец нашей стране снова. Уймитесь, наконец, националисты всякие- займитесь экономикой, а не возрождением нац. ценностей- никуда они не делись- как нигде, у нас сохранилось все самое украинское и самое доброе- и никуда не денется. А вот просто не мешайте людям вкалдывать деньги в развитие, не давите нас налогами, не требуйте откаты, уймите свой Беркут, в конце-концов- достали уже с проверками, требующими только взятки бесконечные- сила есть, ума- не надо. Вот она, украинская власть, довела уже за 5 лет до ручки просто. Меньше пи...ть надо, а больше работать.
2Ирка Показати IP 20 Липня 2009 11:38
А что? Последние наши премьеры - Янукович, Тимошенко, потом на короткое время бурят Ехануров (восточнее некуда), потом опять Янукович, потом опять Тимошенко - строго с восточной части страны... Кинах вроде бы с юга... Юсченко с Сумщины... П---ры у власти не имеют никакого отношения к географии, они просто п---ры, и все тут. В ж..пу их, в ж..пу :)))
Мастер Показати IP 27 Липня 2009 20:01
А это одно и то же. Украинская власть есть оккупационная. По крайней мере так она себя ведет уже 20 лет по отношению к 80% населения Окраинных земель..
Анонім Показати IP 27 Липня 2009 20:01
Бред!!! Люди не ведитесь на эту фигню!!!
nemо Показати IP 27 Липня 2009 20:02
"на законодательном уровне закрепить ответственность всех тех, кто в будущем будет выступать от имени народа" - от Жули вы этого не дождетесь! Она лучше всех знает как рулить - у нёё на голове руль! -=)
донецк Показати IP 31 Липня 2009 23:01
статейка в обработке...но с уклоном,но этот придурокБЭБИК,-явный дэбил,власть на украине-америкозная.и к власти пришли подло.АМЕРИКОЗЫ сново планируют всунть приемника...
Перекоп Показати IP 3 Серпня 2009 21:24
Тупые бандерлоги опять ведутся на обицянки ушастой с косой. Нашли украинку - жидовку-торговку Григян.
не спец Показати IP 11 Серпня 2009 23:06
Мадам, вы видимо живете на Луне. Юлия Владимировна уже показала на что она способна , аж дважды. Третьего раза мы просто не выдержим. Короче - дешевая предвыборная статейка, спыдно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus