USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

До Луцька привезли вічні храмові і хатні ікони, написані волинянами

11 Червня 2019 16:03
Храмові й хатні ікони різноманітної тематики, ікони із зображенням Пресвятої Богородиці, а також копії знаних в Україні чудотворних ікон та роботи, різьблені з дерева, – у Музеї волинської ікони діє виставка «Вічне».

Експозицію, що складається з робіт іконописців Сергія та Тетяни Омельченків, відкрили 11 червня.

Художники освоїли мистецтво іконопису ХХІ століття. Так, Сергій Омельченко дотримується візантійського канону і використовує у своїх роботах тільки природні матеріали – виготовлені власноруч фарби з мінералів і пігментів. Натомість Тетяна Омельченко працює в олійній техніці і тяжіє до академічного стилю.

Роботи обох митців знаходяться в багатьох українських і закордонних храмах, а також у приватних колекціях.

Директорка Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва розповіла, що відкриття виставки «Вічне» – це непересічна подія для музею, який продовжує ознайомлювати відвідувачів із творчістю сучасних іконописців.
«Музей волинської ікони не вперше представляє творчість сучасних волинських іконописців. Ще на початках нашої діяльності відвідувачі музею мали можливість ознайомитися з творчістю Олександра Корецького, корифеїв академічної іконописної школи, які працювали в храмах нашої Волині, Андрія Манька... Хочу сказати, що, на жаль, такі виставки нечисленні за представленими творами, тому що переважно художники-іконописці працюють на замовлення», – сказала Тетяна Єлісєєва.

Вона додала, що, до прикладу, виставку творів Андрія Манька вдалося провести, попередньо привізши створені ним ікони з волинських храмів.
«Сьогоднішня виставка дає можливість ознайомитися з надзвичайно цікавими людьми, які закінчили Львівську академію мистецтв і працюють у нас на Волині. Їхні твори є в приватних колекціях, монастирях, церквах», – наголосила очільниця музею.

Тетяна Омельченко розказала, що попередньо виставлені в Луцьку ікони були представлені в німецькому Цехануві – місті-побратимі Володимира-Волинського, де проживають художники.
«Особисто мною написаних ікон тут тільки дві. Я пишу в реалістичному стилі, а Сергій – у візантійському. Він давно цим займається, любить це, у нього це вдається; я так не вмію (усміхається, – ВН). Ми хотіли ж представити два стилі. Ікон у реалістичному стилі тільки дві, тому що вони розходяться на замовлення. Їх удома багато не буває», – зазначила Тетяна Омельченко. Вона розповіла, що всі роботи – копії.
На відкриття експозиції завітав теж виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, який передусім подякував колективу Музею волинської ікони.
«Є музеї, які існують, є музеї, які функціонують, а цей музей живе. Здавалося б, що ікона більш здивувати просто не має чим, але кожного разу відбуваються нові виставки, презентації, заходи, котрі по-новому відкривають очі на речі, про які ти вже неодноразово чув… Зараз же ми можемо не просто побачити нові ікони, поспілкуватися з іконописцями, а й оцінити наскільки складна й відповідальна справа створення ікон», – зауважив Григорій Пустовіт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Євстахій Показати IP 11 Червня 2019 19:06
А ікони то базарні та перемальовані з листівок

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus