USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Графічна поліфонія увічнює цю мить!» – виставка луцьких художників в Галереї мистецтв до Дня міста

13 Вересня 2020 17:14
Виставка естампної графіки відкрилася в День міста в Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України.

«Графіка в межах міста» – шостий проєкт мистецького об’єднання «10 платформа», який цьогоріч організатори та учасники з любов’ю присвятили рідному місту і поділилися наміром зробити цей формат щорічним.
На презентації художників і глядачів привітали заступниця міського голови Ірина Чебелюк і директорка департаменту культури Тетяна Гнатів.

«Натхнення, радості, любові і миру! Луцька міська рада постійно підтримує культурні заходи, які проводяться в місті. Культура не фінансується в нас по залишковому принципу. Ми завжди з творчими людьми, тому що, на моє переконання, майбутнє міста неможливе без культури, мистецтва. Особливо приємно, що так багато молодих художників долучається до цієї роботи», –

сказала Ірина Чебелюк.
Тетяна Гнатів виконала приємну місію і вручила голові правління ВО НСХУ, заслуженому діячу мистецтв України Володимиру Марчуку подяку міського голови за вагомий особистий внесок у розвиток і популяризацію художнього мистецтва, активну участь у культурно-мистецькому житті міста. Вона сердечно привітала присутніх зі святом і запросила глядачів ще на декілька виставок з присвятою древньому і сучасному Луцьку, які цього дня відкрилися в місті. Художники подякували посадовицям за підтримку: в рамках проєкту «Графіка в межах міста» був виданий каталог з творами учасників.
До арт-проєкту «Графіка в межах міста» долучилися волинські художники різних поколінь і мистецького досвіду: Вікторія Федина, Наталія Сацик, Ірина Корчук, Катерина Яцушек, Антон Шмельов, Тарас Янюк, а також знані спілчани Леонід Хведчук, Микола Шамрила, Едуард Бєльський.

Організатори продемонстрували також копію літографії «Луцьк над ріками Стир і Глуш» видатного польського і білоруського мистця Наполеона Орди. Окрім інтер’єрного ряду, глядачі мають змогу переглянути відео-ретроспективу з 150 графічних творів художників різних століть. На кожній з цих унікальних робіт – місто Луцьк. А наші сучасники поділилися власними моментами творчого процесу в окремій відео-підбірці, яка демонструється в галерейному залі.
«Ми дивимося на місто і бачимо контури будинків, силует, переплетення ліній електромереж, дрібний ажур решіток, вікон та балконів, геометрію новобудов та м’якість скульптурних форм, штрихи у краплях дощу. Місто – графічне!» – таким бачать Луцьк сучасники-художники. А ретроспективний погляд Миколи Шамрили і Леоніда Хведчука, їхні філігранна майстерність, досконала техніка знайомить нас з цілою епохою мистців-графіків, роботи яких залишаються актуальними протягом багатьох десятиліть. Знані художники продовжують творити, надихати і навчати молодих колег. Леонід Хведчук поділився радістю, що виразна графічна мова у різноманітті технік після кількох десятиріч забуття знову цікавить колег-мистців, залишається сучасною в 21-му столітті.
«Це наше мистецтво про Луцьк, для Луцька, в Луцьку. – розповідають автори у каталозі проєкту. –

У кожного з нас народився власний унікальний твір про Луцьк, бо неповторними є досвід, характер, емоції людини. Класична техніка естампу – відбитку на папері, тканині чи іншому матеріалі – виявилася для учасників проєкту по-сучасному виразною і символічною: подібно тому, як формою створюється слід на папері, так і рідне місто назавжди відбилося у наших серцях, а ми бажаємо тепер залишити у ньому власний слід».
Традиційно, графіку вважають мистецтвом білого аркуша і чорної лінії, плями, штриха. Та насправді її потенціал не обмежується монохромом. Автори цього проєкту поєднали в образотворенні класичні естампні техніки з живописними кольоровими імпровізаціями. Це різновид офорту суха голка, лінорит, дереворит, мішана авторська техніка.

Особливою частиною зустрічі стала співтворчість авторів проєкту з глядачами, коли відбулося створення великого відбитку на карті міста, який складався із серії окремих відбитків із символічними локаціями Луцька. Ця акція не лише показала технічні особливості графіки, а й символічно продемонструвала співзвучність і єдність лучан у відданості рідному місту.
Влучною метафорою в контексті події прозвучали поетичні рядки її гостя, відомого волинського літератора Миколи Шостака: «Графічна поліфонія увічнює цю мить! Вся Лучеська Симфонія в цих образах звучить». Синергію різних видів мистецтва – графіки, музики, поезії – відчули глядачі при перегляді сучасних творів і ретроспективи, під час створення спільного відбитку.
Виставка «Графіка в межах міста», яка відкрилася 12 вересня в Галереї мистецтв, триватиме протягом 3 тижнів, тому переглянути наживо ці твори буде можливість у всіх поціновувачів цієї вишуканої класичної техніки. Відвідання галереї обов’язкове у масках, з дотриманням соціальної дистанції. Приємного і безпечного спілкування з мистецтвом!
Фото події Віктора Чухрая

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus