USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.85 9.95

«Карпати – моя любов», – Олена Журавель про свої роботи на виставці «Художниці Волині»

7 Червня 2020 21:06
В Галереї мистецтв ВО НСХУ тривають зустрічі з учасницями нової збірної виставки «Художниці Волині». Відмовившись від традиційної багатолюдної презентації з огляду на безпечні умови відвідання галереї, організатори запропонували кожній авторці запросити обмежене коло гостей на перегляд експозиції і розповісти про представлені твори.

Глядачі і читачі вже ознайомилися таким чином з роботами волинських мисткинь Наталії Градиської і Олени Бурдаш, а ця зустріч – з нашою краянкою, художницею Оленою Журавель.

Шанувальники творчості Олени Журавель цінують її унікальну авторську палітру у різноманітті тем і технік. Художниця також відома в Україні і Європі як віртуозна акварелістка, серед жанрових уподобань якої чільне місце займають пейзаж, натюрморт. Вихованка Ужгородської школи живопису, ця волинська мисткиня закохана в енергетично-магічну красу Карпат, яку не втомлюється візуалізувати у численних роботах, шукаючи кожного разу новий сюжет, техніку, композицію.
Кілька років тому на одній із групових презентацій в Галереї мистецтв мене привабила одна з представлених там робіт. Це був натюрморт у неповторно красивій кольоровій палітрі, в якій домінував синій колір. Пам’ятаю, що я ніяк не могла відірвати очей від картини і намилуватися цим кольором, сфотографувала її, часто переглядала. Мене тоді зацікавила символіка синього, бо я відчула його заспокійливий вплив на собі. Через деякий час, знову в тому ж залі галереї я зупинилась біля пейзажу з такою ж насиченою палітрою поряд з жінкою, яка виявилася авторкою цих робіт – Оленою Журавель. Ось так нас познайомив її «брендовий» колір.
На новій зустрічі в Галереї мистецтв Олена Журавель розповіла про представлені нею роботи до експозиції «Художниці Волині», особливості Ужгородської школи живопису і найцікавіші мистецькі події, учасницею яких вона стала.

Ось пряма мова мисткині.

Про серію «Обрані сонцем»

На цій виставці демонструються дві мої роботи із серії «Обрані сонцем», написані у мішаній авторській техніці. Ця робота пов’язана з моєю першою зустріччю з Карпатами. Пам’ятаю, ще студенткою я їхала на навчання до Ужгородського художнього коледжу в автобусі, бачила за вікном ці прекрасні краєвиди і не могла намилуватися цією красою. Це було першим і найсильнішим моїм враженням! Відтоді я не втомлююсь освідчуватися в любові до Карпат у своїй творчості.
Наступна робота «Різдвяна зірка» присвячена народним українським традиціям. Вона демонструвалася цього року на Різдвяній виставці «Від Маланки до Йордану» в Києві, у приміщенні Верховної Ради України.
Про Ужгородську школу живопису

Головна особливість цієї школи у колористиці: це яскраві глибокі кольори, які народилися і відображають унікальну природу цього краю. Моє становлення у живописі пов’язане з Ужгородською школою і педагогами-художниками Іваном і Надією Дідиками в Ужгородському коледжі декоративно-прикладного мистецтва імені А. Ерделі. В Закарпатському художньому інституті це були Людмила Корж-Редько, ректор академії Іван Небесник і його син Іван Небесник-молодший та інші. Особливо інтенсивно ми займалися живописом в коледжі, у нас щодня було багато годин занять. Окрім того, п’ятниця була днем відвідання галерей, і ми з подругами-студентками регулярно ходили туди і знайомилися з творчістю художників. Це дуже надихало і стимулювало вдосконалювати свої роботи.

Про символіку синього кольору у творчості

Символіка синього кольору, до якого я так прихильна у своїх роботах, – це вірність своїм ідеям, своїй роботі. Я випробовую різні відтінки, експериментую з матеріалами і техніками: це і ніжна, прозора акварель, і енергетичне насичене олійне малярство.

Але головне – це той образ, який зафіксований у моїй пам’яті: ранковий ліс, на який дивишся здалеку... Він покритий блакитним серпанком повітря, який змінюється, виграє різними відтінками залежно від того, як його осяюють промені сонця. Картини змінюються щомиті відповідно до освітлення, але в глибині я помічаю саме відтінки синього кольору. У кожній своїй роботі я намагаються відтворити красу природи – цього найвправнішого живописця. До слова, Американський Інститут кольору Pantoneобрав класичний синій кольором 2020 року, відмітивши, що це «вічний і надійний відтінок, елегантний у своїй простоті, який викликає асоціації з небом в сутінках, вселяє надію і стимулює роботу думки».
Про творчий процес, який поглинає художника повністю

Стосовно техніки цих робіт, це олійний живопис у поєднанні з різними видами матеріалів, завдяки яким досягається такий особливий рельєф і глибина. Я також випробувала акрил у техніці акварелі в одній з робіт. Я працюю пензлями і мастихіном, і сам творчий процес дуже затягує. Це особливий стан ейфорії, під час якого художник може використати буквально все, що у нього під рукою. Пам’ятаю, якось ще під час навчання я побувала у майстерні художника. Він був увесь в фарбі, а навколо був дуже творчий безлад. Я ще тоді подумала: чому художники такі замурзані, фарби розкидані і навколо все заляпане? А тепер я, коли працюю, я вся в фарбі. І навіть фартушок не допомагає! (сміється).

Про виставки і фестивалі

Лише в 2019 році у мене було 12 виставок в Україні і за кордоном. Найбільше запам’ятався Міжнародний фестиваль акварелі в Урбіно в Італії, який вважається одним із найпрестижніших акварельних мистецьких подій світу. Цьогоріч виставкова діяльність притишилась в усьому світі. Були поки що 3 виставки: у Києві, Італії і Луцьку. З гордістю хочу розповісти про участь у Міжнародному конкурсі акварелі у Фабріано в Італії, який відбувся дистанційно: були зібрані роботи авторів з усього світу, виданий каталог. Третя виставка – це «Художниці Волині», яка зараз експонується в Луцьку. З великим нетерпінням очікую на можливості участі в різноманітних подіях, як тільки це стане можливим після карантину.
На зустріч з улюбленою художницею завітала її віддана шанувальниця, блогерка Олена Мальва. «Неможливо не впізнати руку цієї майстрині! – із захватом поділилася враженнями вона. – Довершені кольори, улюблений сюжет – наша Україна, неймовірно красиві Карпати. Ми, волиняни, дуже любимо Карпати! Ці роботи мають незкінченну глибину, вони багатопланові. Хочеться в них зануритися, розглядати їх безкінечно! Вони милують око і заворожують кольором».


Запрошуємо глядачів переглянути наживо твори Олени Журавель і всю експозицію збірної виставки «Художниці Волині» в Галереї мистецтв ВО НСХУ. Виставка триватиме протягом місяця, відвідання експозиції безкоштовне. Цікавого і безпечного перегляду!
Творче резюме Олени Журавель: Народилася 1967 року у Луцьку. Закінчила Луцьку художню школу у 1982 році, педагог – Галина Володимирівна Мельник. У 1993 році закінчила Ужгородський художній коледж декоративно-прикладного мистецтва імені А. Ерделі, викладачі: В. Петрецький, І. Дідик, В. Роман. З 2000 по 2014 роки працювала дизайнером інтер’єрів. У 2015 році закінчила Закарпатський художній інститут, викладачі: І. Небесник, В. Когутич, Л. Корж-Радько, П. Свалявчик. З 2000 року проводить активну виставкову діяльність. Брала участь у групових виставках у Луцьку, Ужгороді, Черкасах, Києві. Є учасницею та лауреатом численних мистецьких конкурсів в Україні і Європі, серед яких Міжнародні конкурси акварелі в Урбіно і Фабріано (Італія). Персональна сторінка художниці на сайті Галереї мистецтв НСХУ.

Маша Пилипчук

Фото авторки
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ольга М. Показати IP 7 Червня 2020 23:37
Змістовна, цікава розповідь. Дякую художниці за кольорову подорож до Карпат!
шанувальниця Показати IP 8 Червня 2020 09:30
Моя улюблена художниця Волині! Які прекрасні роботи! Здоров'я Вам і натхнення!
Сергій Показати IP 8 Червня 2020 14:42
Щодня проходять зустрічі з новим автором

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus