USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Храми на полотнах волинського художника Петра Собка

29 Липня 2018 17:15
З нагоди відзначення 1030-ої річниці Хрещення Київської Русі-України відомий волинський художник Петро Собко презентував серію робіт «Храми». Відкриття виставки відбулося 27 липня в Нижній залі Галереї мистецтв ВО НСХУ. Славетного мистця представив голова регіонального осередку Національної спілки художників Володимир Марчук. На подію відгукнулися творча інтелігенція міста, журналісти, шанувальники творчості знаного автора, гості галереї.



Гордістю Волині назвав автора виставки художник, мистецтвознавець Микола Дьомін: «Петро Семенович є чинним представником шістдесятництва на Волині і він був знайомий з такими мистцями як Алла Горська, Віктор Зарецький та інші. Це дуже високий професіонал у малярстві. Незважаючи на свій поважний вік, це молода людина у душі, творча особистість, яка піднімає нові питання у культурі, готовий до дискусії, має власну думку».

Виступає Микола Дьомін


Одухотворена краса храмів – як православних, так і католицьких – у неймовірно мальовничих місцях Волині, України, Білорусі захопили творчу зацікавленість талановитого майстра вже давно. Представлені в експозиції роботи були написані Петром Семеновичем на численних пленерах протягом кількох десятків років. Церква, монастир чи костел – кожен із написаних вмілим пензлем художника храмів – має свою унікальну архітектуру та історію, пов’язану з подіями, долями людей, які тут проживали. Автор підкреслив, що храм у сюжеті картини має глибокий символічний зміст, який так потрібен сьогодні людям.



Петро Семенович поділився цікавими розповідями про знахідки та зустрічі з непересічними людьми, які трапилися з ним під час мистецьких практик на пленерах художників. Серед тих, хто привітав волинського художника з подією, колеги-спілчани Микола Дьомін, Світлана Костукевич, Тетяна Ядчук-Богомазова, Оксана Ядчук-Мачинська, художники Микола Куценко, Святослав Андрейчин, Ірина Робак, шанувальник його творчості Володимир Павлік, близькі та друзі.

З художницею Світланою Костукевич
З художником Миколою Куценком


Автора вітає Володимир Павлік



Коротке творче резюме автора: Петро Семенович Собко народився 4 травня 1936 року в селі Михалє Володимир-Волинського (тепер Іваничівського району). В 1962 році увійшов в оргкомітет «Клубу творчої молоді» передового столичного студентства, який згодом переріс у національно-патріотичний рух. В 1967 році закінчив живописний факультет (майстерня В. Пузирькова) Київського художнього інституту. В 1967 – 1969 роках працював в Художньому Фонді в Маріуполі. З 1969 року живе в Луцьку і працює в Волинських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду аж до виходу на пенсію. У 1970 році відбулося творче відрядження до країн Балтії, в 1972 – 1986 роках – творче відрядження художника на Камчатку. Було створено більше як 100 пейзажів тих місць. В 2009 році здійснив творчу мандрівку до Італії. З 2013 року Петро Семенович – член ВО НСХУ. Активний учасник регіональних і всеукраїнських пленерів, виставок, культурно-мистецьких подій. Живе і працює в Луцьку.

Виставка «Храми» Петра Собка триватиме в Галереї мистецтв ще протягом 3 тижнів, тому завітайте до Нижньої зали і помилуйтеся надихаючою красою храмів – такими, якими їх побачив волинський мистець. Вхід до Галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вулиці Лесі Українки 24а, вільний для відвідувачів.

Персональна сторінка художника Петра Собка на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/art/sobko/

Фото події Володимира Дзюрбея, авторки

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сергій Показати IP 31 Липня 2018 01:13
Цікава підбірка храмів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus