USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Художник-атовець презентував виставку графіки й живопису в Луцьку

9 Травня 2019 18:46
Дню пам’яті і примирення присвятив персональну виставку «Ледь абстрактне і трохи військове» молодий художник-атовець родом з Володимира-Волинського Павло Юрчук.

Перша зустріч з луцькими глядачами відбулася 8 травня у Нижній залі Галереї мистецтв ВО НСХУ і зібрала шанувальників малярства, друзів, колег, побратимів і волонтерів.

Представив автора і привітав з дебютом у нашому місті голова правління Волинського осередку Національної спілки художників України Володимир Марчук. Він розповів, що ці твори вже демонструвалися в художніх галереях Володимира-Волинського й Ковеля і викликали неабиякий відгук у глядачів.
Про свого колегу по творчій майстерні й гарного друга розповіла Тетяна Токарева, викладачка живопису Володимир-Волинського педагогічного коледжу імені Агатангела Кримського: «Павло творить дуже активно, натхненно! Він постійно працює над собою, створює високомайстерні твори, наповнені глибоким змістом. Серед його уподобань графіка, пейзажі, а також портрети».
Тетяна поділилася з присутніми, що головним мотиватором для натхнення Павла є його родина: дружина Катерина і маленька донечка. В інтер’єрі виставки представлено портрет-триптих емоційної, вразливої, красивої Музи художника, який творився «на одному подиху». Тетяна Токарева також тепло подякувала Павлу Юрчуку за те, що він захищав її родину, як і інші українські сім’ї, на сході країни.
Оригінальна назва експозиції «Ледь абстрактне і трохи військове» поєднала в собі особливості стилю й тем, над якими впродовж певного часу свого життя працював мистець. Це виразні й деталізовані графічні роботи, в які автор вклав неабияку технічну майстерність і глибокі сенси; абстрактний живопис як відгук на воєнну тему; витончено-емоційні портрети близьких людей, а також серія декоративних ескізів і пейзажів на соціальну тематику.

У творах Павла Юрчука глядач може простежити різноманіття його життєвого досвіду, експерименти художника у пошуку своєї виражальної мови і близькі його баченню теми.
«… трохи військове» – це твори експозиції, які присвячені болючій темі війни на сході України.

Павло – учасник бойових дій, воював у складі 51-ої бригади з 2014 року. Був поранений, а після реабілітації проводив заняття з арт-терапії бійців АТО. Зі слів художника, почати писати про пережите на війні він зміг лише через деякий час, і роботи про війну у нього створені саме в абстрактному стилі.

Одна з них, «Погляд війни», написана на дошці ДВП акриловими фарбами: під хаотичними патьоками фарби, темними плямами проступають обриси снарядів, якими обстрілювали українських вояків.

Дуже потужне враження справляє на глядача твір Павла «Зелений коридор». Мистець продумано використав кожну виразну деталь для підсилення загального меседжу про трагічну подію під Іловайськом: це і дорожній знак з назвою міста, емблеми усіх військових формувань ЗСУ, рамка картини, яка відтворює розбитий ящик з набоями…
Як розповів Павло, автопортрет «У передчутті» дійсно став передвісником непростих подій у його житті. Тоді імпульсивно спрацювала інтуїція, притаманна творчій натурі, візуалізувалася яскравим образом, а усвідомлення того, що відбулося в реальності, прийшло до нього лише тепер.
Коло захоплень молодого чоловіка показують також інші мотиви і сюжети. Одна із улюблених робіт самого автора – потрійний портрет видатного художника Ван Гога. Павло у захваті від творчості нідерландського постімпресіоніста, його живописної манери. Поштовхом для її створення також стали перечитані численні книжки про життя Ван Гога, особливо – його листи до брата Тео. Характерні густі мазки, притаманні унікальному почерку європейця, Павло майстерно відтворив у своїй картині, передаючи своє щире захоплення цим талантом світового малярства.
Несподіваний погляд художника на міський пейзаж показує картина «Вулиця Шевченка». Погляньте: тут нема урочистих фасадів центральної вулиці чи показушної святкової прибраності, натомість в центрі – великий сміттєвий бак. Задум прийшов із самого життя, коли Павло йшов вулицею свого міста і побачив такий «пейзаж» напередодні Пасхальних свят.
Гості галереї, друзі, журналісти привітали молодого художника із прем’єрою в Луцьку, висловили привітання і поділилися враженнями про представлені картини. Павло Юрчук щиро подякував за цікавість до події: «Дякую усім, хто завітав! Друзі, колеги, побратими, волонтери. Для мене це надзвичайно важливо, адже мої картини – це мої емоції, почуття, сторінки життя, які виражаю в мистецтві. Думки та емоції глядача для художника відіграють велику роль».
Переглянути персональну виставку Павла Юрчука наживо і скласти свої враження про роботи талановитого волинянина можна протягом 3 тижнів. Виставка вільна для відвідування у Галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вул. Лесі Українки 24 а.

Творче резюме автора: Павло Юрчук родом з Володимир-Волинського. Закінчив Володимир-Волинський педагогічний коледж імені Агатангела Кримського, Рівненський державний гуманітарний університет. Автор двох персональних виставок, учасник групових мистецьких проектів у Володимир-Волинському, Нововолинську, Ковелі, Луцьку. Учасник виставки-аукціону «Мистецтво проти війни» у Києві. Художник брав участь у проекті психологічної реабілітації учасників АТО «Зігрій душу». Працює викладачем дитячої художньої школи. Улюблені жанри творчості: графіка, живопис, комп’ютерна графіка.

Про виставку Павла Юрчука на сайті Галереї мистецтв.

Фото авторки

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Вася Показати IP 9 Травня 2019 18:57
Налєтай, торопісь, покупай живопісь!
лучанка Показати IP 9 Травня 2019 19:15
Талановитий хлопець.
Стрьомно йому Показати IP 9 Травня 2019 21:00
Розкидане сміття..порожні сміттєві баки...який "польот думки" чи сюжети його жахів зі снів...Взагалі то ,його посилали на реабілітацію?
Глядачка Показати IP 9 Травня 2019 22:55
Прекрасні філігранні графічні роботи Павла сподобалися особливо. Дійсно, дуже глибоко і вдумливо. бажаю автору йти своєю дорогою, не зважати на перепони і робити нові виставки!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus