USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Художник-слов’яніст Віктор Крижанівський родом з Волині

13 Травня 2018 18:46
Талановитий художник, вдумливий педагог Віктор Крижанівський вписав свою унікальну сторінку до літопису сучасного українського малярства під промовистим іменем Сонцеслав.

Творчий псевдонім Віктора Володимировича влучно описує його потужну мистецьку практику у дослідженні та відродженні прадавніх слов’янських вірувань, де сама Природа щедро дарує людині мудрість гармонії та краси. Духовним кредо художника Сонцеслава стало єднання українців навколо багатої досконалої спадщини пра-пра-прадідів, і це знайшло своє найяскравіше відображення у численних полотнах мистця на сакральну тему.



Народився Віктор Володимирович 12 травня 1950 року в селі Заячівка на Ковельщині. В одному із інтерв’ю згадував дитинство і свою малу батьківщину: «Я виріс на Волині, неподалік Колодяжного, де народилася Леся Українка. Я рано познайомився з творчістю Лесі Українки, а бачене довкола підтвердило: Природа – жива, вона одухотворена… У мене ще в дитинстві відбувся переворот до того прадавнього світобачення людей, які жили в ладу з природою, які розуміли її».

Згодом – військова служба на Північному флоті, праця робітника на заводі «Арсенал», а одночасно і заняття в образотворчих студіях. У 1976 році молодий чоловік вступив до Київського державного художнього інституту. Поїздка у складі групи студентів до Німецької Демократичної Республіки і відвідання всесвітньо відомих європейських музеїв, в тому числі знаменитої Дрезденської галереї, надихнули художника-початківця на активну виставкову діяльність. Одна з його перших персональних виставок відбулася у рідному заводі «Арсенал». Її експозицію склали 50 полотен. В 1982 році художник успішно захистив дипломну роботу на тему «Стародавній Київ» і отримав запрошення на викладацьку роботу до своєї «альма матер». З 1982 по 2010 роки педагогічної роботи авторитетний викладач пройшов усі кар’єрні сходинки, досягнувши заслуженої посади професора кафедри графічного дизайну Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури.



Мистець успішно і яскраво реалізував себе в малярстві. На численних республіканських, національних і міжнародних виставках Віктор Крижанівський презентував творчі роботи в жанрах станкової графіки, олійного живопису, офорту, акварелі, пастелі. Серед його творів «Сторінки Переяславської ради», «Шевченко у Петербурзі», «Біль попередження», «Волинь» та інші картини, котрі стали надбанням музейних скарбниць України та приватних колекцій шанувальників мистецтва за кордоном. У творчому резюме художника – 10 персональних презентацій. У 1988 році Віктор Крижанівським став членом Національної спілки художників України, отримавши професійне визнання на національному рівні.



Значну частину духовного життя і творчості мистця становлять його полотна-дослідження міфології стародавніх слов’ян. Після розпаду СРСР в українському інформаційному середовищі з’явилися автентичні джерела прадавньої української віри. Віктор Крижанівський став одним із перших художників, які включилися в мистецьку реконструкцію слов’янського культу.



Він активно спілкувався з українськими і закордонними дослідниками язичницьких духовних практик і став одним із співавторів ідеї створення Центру рідновірів (тепер це Центр Рідновірів Русі-України). Саме тоді Віктор Володимирович прийняв рідновірське ім’я Сонцеслав і відтоді розглядав творчість як особливий канал до сакральних знань. Образи слов’янських богів йому відкривалися, як він стверджував, під час медитацій – вони сприяли налаштуванню свідомості на прийом і осмислення священних знань предків.

У 2007 році за значний внесок у вивчення і популяризацію міфології слов’янських народів Віктору Крижанівському було присвоєно звання доктора філософії образотворчого мистецтва Кінгстонського університету США. Художник виконав численні розписи храмів Рідної Віри у різних локаціях України. На цьому фото – Віктор Крижанівський біля власного розпису в Святині (храмі) Різдва Лева Силенка, засновника Рунвіри. Сакральні твори художника Сонцеслава сьогодні зберігаються в кожному рідновірському домі – і в Україні, і за кордоном.



«Віктор Крижанівський ніколи не підлаштовується під модні напрямки в мистецтві та не обирає визначені, дозволені і прибуткові теми і сюжети. Він намагається своїми непересічними роботами донести до людей власний виважений погляд мислителя, історика та митця на життя і багатопроявне розмаїття світу через художні образи і символи. Митець вважає, що кожен образ, кожна тема, кожна думка виражені в самобутніх образно-символічних постатях і сюжетах його робіт навіюють людям почуття причетності, гідності й поваги, замилування космічним, священним і світлим минулим нашого древнього, талановитого і могутнього народу», – говорить про творчість художника кандидат мистецтвознавства Володимир Могилевський.

Життя 66-річного художника перервалося раптово і трагічно. 21 липня 2016 року він, як зазвичай, пішов до власної майстерні працювати над картиною «Стрибог». Пізніше дружина знайшла Віктора із смертельними пораненнями в живіт. Рідні та друзі категорично відкидали версію самогубства художника: він був життєлюбом і мав багато планів до реалізації. Однією з моторошних версій трагедії слідством було озвучене ритуальне вбивство. Винуватців злочину досі не знайдено.



За матеріалами сайту Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/art/kryzhani/

Фото В.Крижанівського на фоні розписів храму - https://www.ridivira.com/uk/istoriya/providnyk-hriadushchoi-ery-khudozhnyk-krїyzhanivskyi

Фото НАОМА – з офіційного сайту навчального закладу http://naoma.edu.ua/ua/news/

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
хехъ Показати IP 14 Травня 2018 05:51
да, это настоящий художник.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus