USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Країна в трунах, а президент – в шоколаді», – художниця Дарія Марченко

10 Квітня 2019 20:16
Автор скандального портрета Порошенка з фантиків Roshen розповіла виданню Страна, в чому сенс картини, і як вона з героя перетворилася на ворога України.

Київським художникам Дарині Марченко та Даніелю Гріну не звикати до скандалів. Після картини "Обличчя війни (портрет Путіна, викладений гільзами з Донбасу, - ред.) їм навіть довелося на два роки виїхати з України - під загрозою опинилося їхнє життя. Нещодавно Дарина повернулася в країну, щоб закінчити їх нову роботу. І в цей раз резонанс перевершив найсміливіші очікування.

Портрет Петра Порошенка з фантиків від цукерок Roshen минулого тижня обговорювали всі. Знімок опублікували ЗМІ Австралії, Філіппін, Кореї, Кувейту, Німеччини, Франції, Польщі, Болгарії, Англії, США, Іспанії, Південної Африки... В Україні ж хтось захопився, а хтось - розлютився. Адже картину Дарина показала за три дні до першого туру президентських виборів.

- Скільки фантиків знадобилося для виробництва картини?

- Близько 20 кг цукерок Roshen. Мені їх допомагали збирати близькі. У нас давно виникла ідея зробити такий портрет. Під кінець роботи я навіть трошки поправилась.

- Ви що, самі з'їли всі цукерки?

- Неможливо з'їсти стільки цукерок. Добру частину з'їли близькі люди, які приходили дивитися картину, потім журналісти пригощалися. Цукерки у президента смачні, тому попит був. Першими з'їли найсмачніші - "Кара-кум", "Ко-ко shoco", "СAPRI", "MontBlanc", ними я виклала очі. Я вже експерт з продукції Roshen. Найбільш ходові були "Jelly", вони є різних смаків - грушевий, апельсин, яблуко. Без цих цукерок було б неможливо скласти тілесний колір портрета. Деякі відтінки тілесного набиралися за допомогою накладок напівпрозорих фантиків один на інший. І ще "Coffeelike". Їх в картині я використовувала в тіньових площах.

- А "Бджілка" є?

- Ні. Ось всі питають, чому "Бджілки" немає. Я тепер її обов'язково вставлю.

- Скільки грошей ви витратили на цукерки?

- 100-200 доларів, не пам'ятаю. Спочатку збирала з того, що приносили друзі. Потім поступово почала докуповувати потрібні за кольором цукерки. Багато залишилися так і не розгорнутими. Тому складно підрахувати. Я зараз навіть роздаю не придатні цукерки.

- Якщо підійти ближче, видно, що крім фантиків тут є гільзи. Звідки вони?

- Це гільзи з Донбасу, які залишилися у нас з проекту «П'ять Першоелементів Війни». Гільзами викладений фон у формі величезної плитки шоколаду. Гільзові блоки шоколадки нагадують за формою труни. А фантики символізують пріоритет бізнесу у президента перед інтересами народу. Країна в гробах, а президент в шоколаді - це основний посил картини.

- Як виникла ідея портрета Порошенка з фантиків?

- Мій співавтор Даніель був сотником передової барикади на Майдані, втратив там багатьох друзів. Він якось сказав, що народ нагадує дитину. Ми очистилися на Майдані, стали світліше, самовідданіше. Політики, які прийшли до влади на крові Майдану, наобіцяли краще майбутнє. Людям показали цукерку, але коли цукерку розгорнули, там виявився лише фантик, а всередині - нічого. Фантик - це ще й символ нездійснених надій.

Київські художники-концептуалісти Даніель Грін і Дарина Марченко стали знаменитими після того, як виклали з донбаських гільз портрет Володимира Путіна - "Обличчя війни". Потім створили портрет Дональда Трампа. Як пояснює Дарина, Трамп - особа грошей, але він складається з дрібниці. Слоган - можна бути багатим, але одночасно дешевим в своїх політичних вчинках.

Петро Порошенко став третім героєм в цій серії портретів.

- Все концептуально. Трамп з доларів, Путін з гільз, Порошенко з фантиків. Своєю картиною ми хотіли в першу чергу звернутися до президента. Якщо він відреагує на наше звернення, якщо його переоберуть, і він покаже своє нове обличчя, ми з великим задоволенням напишемо новий портрет. І навіть подаруємо його йому.

- Чи відреагує - як?

- Поборе корупцію в Україні. Я розумію людей, які за нього голосують, він ефективний, він доклав зусиль. Я сама не знала, за кого голосувати в першому турі, і розглядала Порошенка як можливий варіант. Але у нас зараз вийшла вилка: з одного боку, начебто ефективна людина, але яка дозволяє своїй команді красти. А з іншого - людина недосвідчена, від якої ми не знаємо, чого чекати ...

- Це ви про Зеленського?

- Так. Але ми не політики, ми художники. Ми всього лише фіксуємо історичний момент в матеріалі. Порошенко сидів і позував чотири роки. Як позував, так ми і зобразили.

- Чи була якась реакція на портрет від Порошенка, він вам телефонував?

- Ні, але мене вже встигли звинуватити в тому, що дзвонив. Взагалі, коли я написала пост в Facebook, в якому показала картину, не очікувала, що на мене стільки бруду виллють. Більше тисячі репостів тільки з моєї публікації. Ви не уявляєте, що на мене обрушилося. Але ж ми навіть не збиралися показувати портрет перед виборами. Це вийшло спонтанно.

- Як?

- Приїжджали французькі документалісти, і я допрацьовувала портрет швидко для зйомок їхнього фільму. А потім просто-напросто не витримала нервового напруження, вирішила покінчити з цим усім і дала його пресі.

Нам було достатньо проблем з росіянами після портрета Путіна: замаху, проникнення в майстерню... Ми навіть з України змушені були виїхати. Мій співавтор зараз в Уганді, я сама повернулася тільки шість тижнів тому, і за цей час доробила портрет.

Я розуміла, що якщо готую протестну роботу перед виборами, то цей процес може бути на контролі... Я намагалася зайвий раз на вулицю не виходити в останні декілька тижнів. Друзі бутерброди носили. Можливо, це параноя, але після розкладів з портретом Путіна, ми вже не ті Даша і Даня, що були раніше. Ми налякані. І перестраховуємося.

- А за портрет Порошенка вам погрожували?

- Ні, погроз не було, тільки гнівні коментарі в Фейсбуці і закиди у продажності. Ось це дуже глибоко мене образило. Відразу - скільки тобі заплатили? Хто заплатив? Коломойський? Я кажу - дідько, та я не за Зеленського голосувала. "А-а-а, так тебе Петя вже встиг перекупити..." Про що говорити, якщо деякі люди навіть не вміють користуватися "Гуглом". Деякі мені писали "краще б Путіна намалювали", не знаючи, що ми вже це зробили ...

Або ось ще, моє улюблене - "Ти осідлала російську пропаганду". І це після всього, що ми зробили для України? Після 4000 статей по всьому світу... Ви серйозно ?! Це був для мене шок... У України дві проблеми. Перша - агресор, і ми його зобразили. Друга - корупція. Ми і її зобразили... Дали матеріал в момент, коли ні на що не могли вплинути у виборах: перед першим туром, а не перед другим. Ясно було, що ніхто не набере 50% голосів, і буде другий тур. Що не так?

- А якби ви опублікували картину перед другим туром, вона б завадила Порошенкові перемогти?

- Не думаю. Для нас наші роботи - це більше внутрішні переживання. Ми висловлюємо своє бачення історичного моменту через мистецтво. Решта нас не турбує. Ми не передвиборний штаб.

- Якщо, як ви говорите, ваше мистецтво не здатне ні на що вплинути, навіщо його взагалі показувати людям?

- Мистецтво створено для того, щоб змінювати щось у серцях людей, а не впливати на вибори. Мистецтво повинно викликати резонанс в серці людини...

- Який потім йде на виборчу дільницю і голосує. Адже так?

- Повірте, до моменту другого голосування ще багато чого відбудеться. Ми дали це перед першим туром, а не перед другим. Пам'ятаєте? Хтось нас звинувачує в тому, що ми прокотилися на хвилі, зловили хайп... Ну, вибачте, будь ласка, що ми професійні у всьому. Не тільки в якості мистецтва, а й як його презентації. А чому ми не можемо презентувати наші роботи коли хочемо? Тому що гаранту, який допускає корупцію в нашій країні, це не сподобається?

Ми і з портретом Путіна добре хайпанули, і з проектом «П'ять Першоелементів Війни», і з Трампом. Я хочу сказати вам всім: хлопці, хайпуйте, якщо у вас вийде так хайпувати! Вперед! Потрібно багато працювати і робити якість, що б так хайпувати. На поганих роботах хайп не спіймаєш.

- Але виставляючи такий критичний портрет перед виборами ви не могли не розуміти, що буде скандал.

- Так, мене попереджали, що якщо я покажу картину зараз, на мене поллється бруд. Але ми до цього портрета чотири роки займалися противоєнним проектом, витратили на нього гроші, за які я могла придбати хорошу арт-галерею, про яку завжди мріяла. Витратили стільки сил і нервів на це все. Я думала, це створило нам певну репутацію, яка не дозволить людям думати про нас так... Але в нашій країні людина з заслугами і світовою популярністю дуже швидко може перетворитися з героя на ворога. Нульова толерантність. Виходить, коли ми зробили Путіна, ми - молодці. А коли Порошенка - вже зрадники?

Якщо Порошенко прийде до влади вдруге, ми не хочемо старого Порошенка. Ми хочемо нового, який змінить пріоритети Порошенка. Маємо право на таку громадянську позицію.

- Все-таки, чому ви вирішили показати портрет саме зараз?

- Це важко пояснити. Портрет перед очима стояв. Він був нав'язливою ідеєю. Я вирішила: будь що буде. Мені все одно, скільки бруду я з'їм.

- Що за бруд? Про що ви?

- Скандал з цією картиною показав мені, хто справжній друг, а хто так... Були люди, які підтримали. Багато людей. Але деякі відвернулися. Я втратила п'ятьох друзів 17-річної витримки. Хороших друзів. І дещо нове дізналася про себе. Мистецтво для мене важливіше друзів, які не готові його приймати...

- У Дем'яна Херста була картина з мертвих метеликів. Ви в своїй творчості використовували якісь незвичайні або неприємні матеріали?

- Щодо противного не знаю. Але страшне було. Коли для проекту "П'ять першоелементів війни" мені привезли з фронту "гільзи мінус". З-під патронів, які вбивали людей. Ось це було моторошно - тримати жменю цих гільз-вбивць в руці... Але в проекті я їх не використовувала, щоб не спекулювати.

- Вам надходили замовлення на нові портрети відомих людей в тому ж ключі, що і Порошенко?

- Ми не приймаємо замовлення. А якби і прийняли, то тільки від дуже гідної, шанованої нами людини. Портрет створений в рамках серії історичних особистостей: Путін, Трамп, зараз Порошенко. І у нас є плани. Є нові герої ...

- Хто?

- Не можу сказати.

- Чи чекати від вас тепер портрет Зеленського або Тимошенко?

- Зрозумійте, ми не мислимо в розрізі України. Коли нас захоплює якась ідея, коли ми бачимо, як Порошенко поводився... Ці фантики, ці труни - це красиво. Коли нам красиво за змістом і по посилу, ми робимо. Коли нас дістає те, що відбувається, ми про це говоримо. Питання корупції повине підніматися, і не тоді, коли Порошенка виберуть - йому тоді буде все одно. Нехай зараз понервує, подивиться на себе. Я хотіла, щоб про цю роботу говорили у всьому світі, для мене це важливо. Вийшло. І якщо Порошенко прийде на другий термін, йому буде необхідно змінити щось в цій системі, маючи таку репутацію і така увагу міжнародної громадськості.

- Як ви взагалі ставитеся до Порошенка?

- Якби він вважав за краще місце в історії, а не в гаманці, це була би геніальна людина для України. Але він вважав за краще гаманець.

- За кого будете голосувати у другому турі?

- Ви що, з глузду з'їхали? Якщо я зараз скажу, що почнеться? Мені цього не потрібно, я вже з'їла достатню кількість фекалій.

- Яка подальша доля цього портрета? Ви плануєте його продавати?

- Не знаю, можливо.

- За скільки готові?

- Складно його оцінити. Портрет Путіна "Обличчя війни" нам дуже "дорогий". Після того що він створив, як ми можемо продати його дешево? Тільки дуже дорого, і з виручки "відремонтувати" наших пацанів. Менше 1 млн доларів ми ціну не розглядаємо.

- А Порошенко?

- Подивимося на його поведінку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анатоль Показати IP 10 Квітня 2019 20:22
А шо, похожий
Навуходоносор Показати IP 10 Квітня 2019 21:30
Автор портрета не отметила, отбрасывает ли портрет днем тень от солнца? Как известно, персонажи из потустороннего мира лишены способности отбрасывать собственную тень...
Лео Показати IP 12 Квітня 2019 10:55
ЗА ЦЕ СКАКАЛИ с какукни
влад Показати IP 12 Квітня 2019 14:27
оригинально и с глубоким смыслом
іван Показати IP 18 Липня 2019 19:02
Сепари підняли голови

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus