USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Літній трикутник, метеорний потік та зближення планет: які астрономічні події чекають волинян в останній тиждень червня

26 Червня 2020 21:25
Нічне небо постійно пропонує спостерігачам дивовижні видовища. Так, велику кількість небесних явищ астролюбителі з України, і Волині у тому числі, можуть спостерігати і крайнього червневого тижня.

Про те, які астрономічні події і об'єкти можна спостерігати на небі на цьому тижні, що можна буде побачити неозброєним оком, а що за допомогою біноклів і телескопів, читайте у статті Інформаційного агентства Волинські Новини.

Місяць поруч із найяскравішими зірками нічного неба

З середи по п'ятницю, з 24 по 26 червня, природний супутник Землі знаходиться в сузір'ї Лева. Так, на нічному небі поруч зі зростаючим Місяцем можна знайти найяскравішу зірку в сузір'ї Лева і одну з найяскравіших зірок на нічному небі – Регул. Для земного спостерігача яскравий Регул цілком доступний для спостереження неозброєним оком, оскільки його видима зоряна величина становить + 1.35m (позначається m — від англ. Magnitude), виглядає як одинична зірка. Насправді це чотиризіркова система, що складається з двох подвійних пар.

У суботу та неділю, 27 та 28 червня, Місяць перейде в сузір'я Діви і наблизиться до ще однієї яскравої зірки. Поруч з місячним диском сяятиме найяскравіша зірка в сузір'ї Діви і шістнадцята за яскравістю зірка нічного неба - Спіка, також відома як Альфа Діви. Видима зоряна величина цієї зірки дорівнює + 1,04m.

Наближення «короля планет» до Сатурна

Ви могли помітити яскраву «зірку», сяючу вночі і вранці на півдні. Це Юпітер. В кінці червня він з'являється на небі приблизно за дві години до півночі і спостерігається до сходу сонця. Через чверть години після сходу Юпітера до нього приєднується Сатурн. Ці газові гіганти зараз розташовані близько один до одного на небі і збережуть своє «сусідство» до кінця 2020 року. Для спостерігачів із Землі «король планет» Юпітер світиться яскравим білим світлом, тоді як окільцьований Сатурн має жовтуватий відтінок. Незважаючи на те, що Юпітер приблизно в 15 разів яскравіший від Сатурна, обидві планети досить яскраві, щоб ви могли побачити їх неозброєним оком на темному і ясному небі.

Нагдаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що у травні 2020 року у любителів спостерігати за нічним небом з’явилася можливість побачити Місяць разом з трьома яскравими планетами – газовим гігантом Юпітером, окільцьованим Сатурном і червоною планетою Марсом. Це був так званий міні-парад планет.

Наближення Юпітера до Плутона

Якщо ви давно хотіли спробувати знайти Плутон на небі, то ніч 25 червня відмінно підійде для цього. У цю ніч Юпітер і Плутон підійдуть близько один до одного. Відстань між об'єктами складе всього 0 °41 '. Невеликий телескоп або потужний бінокль допоможуть вам побачити карликову планету поряд з газовим гігантом.

Літній трикутник

Спостерігачі в Північній півкулі можуть милуватися Літнім трикутником в будь-який час року, але найкращий вид відкривається влітку. У Південній півкулі перевернута версія астеризму спостерігається низько над горизонтом - Альтаїр очолює трикутник, а Вега і Денеб відзначають нижні кути.
Метеорний потік Боотиди

Метеорний потік червневі Боотиди активний в період з 22 червня по 2 липня щорічно, а максимум активності припадає орієнтовно на 27 червня. Як правило, спостерігачі не беруть до уваги цей потік, оскільки його активність зазвичай дуже низька (один або два метеори на годину). Однак, цей потік відомий рідкісними і раптовими спалахами активності і до 100 метеорів на годину. Останній сильний сплеск активності червневих Боотид стався 1998 року. Крім того, цей метеорний потік славиться своїми довгими і яскравими метеорами. Якщо ви плануєте поспостерігати за нічним небом 27 червня, цілком можливо, що ви побачите червневі Боотиди.
При підготовці тесту використані окремі матеріали із сайтів Вікіпедії, NASA та StarWalkSpace.

Підготувала Вікторія Семенюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus