USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Ніколи не полишати творчість»: ретроспективна виставка Наталії Градиської

2 Червня 2017 19:00
Зустріччю і діалогом з глядачами розпочалася ретроспективна експозиція творів Наталії Градиської, яка зібрала у затишних залах луцької кав’ярні «Давня казка» відданих і нових шанувальників її творчості.

Ретроспектива мисткині відображає головні акценти у її мистецькому досвіді, теми і техніки, у вдосконалення яких вкладено багато натхнення і праці. Це графіка, текстильні панно і шкіряна пластика.
Розміщені у залах кав’ярні із своєрідним середньовічним антуражем, ці роботи «звучать» особливо гармонійно. Емоційним тлом для споглядання стали класичні музичні твори Баха, Шопена, Дебюссі у виконанні Соломії Сак.
У ліку буденності, перипетій життєвих обставин, зустрічей і прощань з людьми творчій натурі з особливою чутливістю до краси цього світу варто завжди зберігати своє особливе призначення – передавати цю гармонію людям і бути вірним своєму талантові. Важливим для себе авторка визначила формат прямого спілкування з глядачем – поділитися власними творчими напрацюваннями і відчути такий важливий кожному художнику feedback.Під час презентації Наталія розповіла про найважливіші події і людей у своєму житті, котрі безпосередньо формували її мистецький досвід, прокоментувала представлені на виставці роботи.
Наталія Градиська: «Під час навчання у Львівській академії мистецтв на відділі моделювання виробів із шкіри передбачав у навчальній програмі предмет – модельєрську графіку. Мені пощастило опановувати цей предмет з супер-викладачем, педагогом і художником Галиною Зубченко. Тому бажання займатись графікою виникло одразу після виконання першого завдання з цього предмету. Крім того, Галина Вікторівна доволі часто наголошувала пам’ятати про творчість в майбутньому і не покидати її. На створення графічних образів надихає музика і література. Я спочатку створюю ескіз, а потім переношу його на формат роботи. Іноді ескізи бувають в натуральну величину з детально опрацьованими елементами. Буває і по іншому – вимальовується образ вже в процесі. Головне – вчасно зупинитись…».
Великоформатні текстильні панно з фантазійними образами ляльок вразили багатим колоритом об’ємного костюму, продуманістю у деталях і цілісністю кожного окремого образу. Присутні на презентації діти особливо вподобали цю частину експозиції, дорослі глядачі, звісно ж, за «іграшковістю» розпізнали компоненти реконструйованого історичного костюму. Кожна з ляльок – окремий «жіночий» сюжет історії у надзвичайно майстерному технічному виконанні, де мисткиня вміло «оживляє» закладену у матеріали виразність. Авторка коментує: «Текстильна пластика була продовженням колекцій костюмів, тільки вони перемістилися на площину у формі кольорового рельєфу. Тут ескіз присутній на рівні кольорових плям. Якими мають бути фактура, форма чи рельєф, вирішується в процесі. Кольорові плями самі диктують лінію і форму чи декілька форм зображення».
Значну частину ретроспективи склали творчі роботи, що втілюють філософські сенси через шкіряну пластику. Про те, що стало творчим імпульсом для такого мистецького дослідження, Наталія розповіла глядачам: «Появі творів шкіряної пластики посприяла моя співпраця з Луцьким державним історико-культурним заповідником. Директор Тарас Веніамінович Рабан замовив тоді для заповідника декілька таких панно. Почалася робота… Шкіра – особливий матеріал. В пластиці ескіз прагну зробити дуже точним, бо потрібно продумати технологію кожної деталі. Хоча тут теж дозволяю собі інтерпретації свого власного задуму, особливо в дрібних деталях. Великим задоволенням є те,що втрачається відчуття часу за такою працею».

Глядачам було запропоновано своєрідний інтерактив – співвіднести деякі твори з їхніми назвами: «Писанка», «Безкінечна подорож», «Комфортне середовище», «Присутність світла» та ін. Авторці було цікаво, як глядач «розкодує» закладений візуальними засобами філософський зміст конкретного твору, якими власними асоціаціями його наділить.
На презентації відбувся зацікавлений, природний діалог авторки з глядачами, серед яких музиканти, літератори, фотохудожники, журналісти, мистці… Враження, емоції, роздуми! Ось деякі з них.

Наталія Максимчук, драматургиня, режисерка: « У мене склалося враження, що я побувала на перегляді класичної вистави у модерновій інтерпретації з надзвичайно якісними декораціями і багатими костюмами. А текстильні панно з ляльками демонструють нам дуже талановитого модельєра».

Володимир Дзюрбей: «Чудові твори, музика, тепла атмосфера під прохолодними сводами історичного будинку! Дякую за можливість відчути позитивну енергетику творів і присутніх на імпрезі людей!»

Лєна Шторм, літераторка: «Прекрасні роботи! Складні, креативні, багатогранні. Коли образотворче мистецтво дає натхнення не лише художникам, а й режисерам, літераторам, усім людям, присутнім на виставці – це вищий пілотаж».
Ретроспектива Наталії Градиської триватиме ще протягом 2 місяців за адресою: вул. Драгоманова 23, будинок Косачів у Старому місті.

Творче резюме авторки: Наталія Градиська закінчила факультет декоративно-прикладного мистецтва Львівської національної академії мистецтв (2000). Жанри, в яких плідно працює мисткиня – графіка, сценічний костюм, шкіряна пластика, текстильні панно. Учасниця численних мистецьких подій, конкурсів, імпрез, виставок в Україні і за кордоном. У співпраці з Луцьким державним історико-культурним заповідником були створені комплекти одягу в історичному стилі, проведено модельні покази і експозиції творчих робіт (2001-2010). Змоделювала декілька колекцій сценічних костюмів для творчих колективів, а також фірмовий одяг для торгівельної мережі. Учасниця багатьох регіональних, всеукраїнських і міжнародних мистецьких подій: Всеукраїнська виставка «Різдвяна» (Київ), виставка «Шкіряне диво» (Нетішин), фестиваль «АртПалітра» (Польща), персональна виставка до 5-річчя творчої діяльності (Острог), арт-проекти та Всеукраїнський проект пересувних художніх виставок мистецького об’єднання «Куля» «BacktoEurope», виставка «Дизайн-поступ: Львівська школа» (Львів) та ін. У співпраці з фотохудожником Любомиром Безручко реалізувала арт-проект «Загадкова зустріч» (Луцьк). Член Національної спілки дизайнерів України з 2013 року.Займається педагогічною працею у навчальних закладах Луцька.

Персональна сторінка мисткині на сайті Галереї мистецтв НСХУ https://www.volart.com.ua/art/hradyska_nataliya/

Підбір музичних творів для імпрези – Валентини Зубчик, викладача Волинського державного училища культури і мистецтв ім. І.Стравінського.

Дякуємо за фото події – Віктору Чухраю, Володимиру Дзюрбею.

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лідія Показати IP 2 Червня 2017 20:31
Прекрасні ляльки! Майстерні графіка і панно! БРАВО!!!!!!
Штормик Показати IP 2 Червня 2017 21:03
чудові роботи
Pabvloo Varvarik Показати IP 2 Червня 2017 21:50
Наталья, Ви супер!!!! А Ваші графічні роботи для мене , то є бальзам на сердце))) Вони дуже витончені і співзвучні багатьом серцям!!!!
Надія Показати IP 3 Червня 2017 23:52
Гарна стаття про талановитих волинян.
Інна Показати IP 4 Червня 2017 14:31
Чудова виставка , чудові неповторні роботи!! Дякую за Красу!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus