USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Шоу двох серпів: лучани спостерігали вражаюче затемнення – «поцілунок Місяця та Венери»

19 Червня 2020 19:19
Вражаюче астрономічне явище, яке називають «поцілунком Венери та Місяця» або ж «шоу двох серпів» відбулося сьогодні, 19 червня, передсвітанкової пори.

Так, пройшовши нижнє з’єднання з Сонцем 3 червня 2020 року, найяскравіша з планет – Венера – перейшла з вечірнього на ранкове небо. А сьогодні, 19 червня, близько 4 години ранку любителі неба могли спостерігати затемнення, або покриття Венери серпом старого Місяця.

Варто зауважити, що через несприятливі погодні умови у Луцьку побачити це явище було досить складно. Власне самого моменту сходження «ранкової зорі» та нічного світила лучани побачити не могли, оскільки на момент початку затемнення тоненький серп Місяця, як і сама Венера, сховались за хмарами.
Згодом Місяць зійшов над горизонтом досить близько до місця, де сходить Сонце, на північному сході серед зірок сузір’я Тільця, і це ще більше ускладнило спостереження. Бо, як відомо, на темному небі астрономічні явища спостерігати більш зручно.
Попри те, що дощова Волинь обожнює підводити астролюбителів, помилуватися самим моментом воз’єднання «ранкової зірки» та Місяця все ж стало можливо. На декілька хвилин ріжок спадаючого світила таки виглянув з-за хмар. У той момент сліпуча Венера була повністю затемнена Місяцем.
Побачити небесні об’єкти, які з’являються на світанку і знаходяться невисоко в небі, не завжди легко. Однак завдяки тому, що Венера є третім за яскравістю небесним об’єктом після Сонця і Місяця, у спостерігачів є всі шанси побачити її перед світанком. Якщо ви знайдете вдале місце для спостережень (з відкритим горизонтом), то зможете побачити Венеру неозброєним оком приблизно за 60-45 хвилин до сходу Сонця. Загалом же, найкращий час для спостереження покриття Венери Місяцем – з 4:20 до 6:00 за київським часом. За сприятливих погодних умов це явище могли спостерігати астролюбителі з Північної Америки, на Азорських островах, на Канарських островах, на півночі і сході Канади, в Гренландії і в північних частинах Європи, Росії та Монголії. Практично у всіх частинах світу затемнення Венери Місяцем відбувалося в денний час.
Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що навесні на «небесну арену» над Луцьком й не тільки вийшла планета Венера. До кінця травня вона сяяла вечірньою зіркою у південно-західній частині неба, однак уже у червні 2020 року «сестра Землі» стала окрасою ранкового серпанку.

А у травні у любителів спостерігати за нічним небом з’явилася можливість побачити Місяць разом з трьома яскравими планетами – газовим гігантом Юпітером, окільцьованим Сатурном і червоною планетою Марсом.

Також ми розповідали про те, що із середини другої декади травня для спостереження неозброєним оком волинянам стала доступною найменш вловима планета Сонячної системи – Меркурій. До слова, непосидюче космічне тіло видно на вечірньому небосхилі одразу після заходу Сонця лише декілька днів на рік.

Вікторія Семенюк, фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus