USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

У Галереї мистецтв – виставка молодих мисткинь «Те, що поза часом»

2 Жовтня 2018 16:32
У перший день жовтня в Галереї мистецтв ВО НСХУ відкрилася виставка «Те, що поза часом».

У статусному просторі волинських художників-спілчан свій творчий доробок вперше представили молоді мисткині Олена Наїдко та Марічка Туранська. Об’єднала їхні роботи в одній органічній експозиції філософська ідея про гармонію людської душі та розуму, роздуми про час як мірило цінності нашого земного буття, оспівування любові як божественного дару людям.
Голова правління ВО НСХУ Володимир Марчук представив талановитих авторок волинським глядачам, численним гостям події, серед яких за дійством з гордістю спостерігали їхні найвідданіші шанувальники – родини й друзі. Саме їм були адресовані щирі слова вдячності молодих художниць за підтримку, можливість займатися улюбленою справою і розкривати свої таланти.
«Те, що поза часом»… Сама назва виставки наштовхує глядача на вдумливість і особливе філософське налаштування при знайомстві з творами Олени та Марічки. Авторки доповнили експозицію виставки продуманим антуражем, а музичним тлом події стали знамениті романси у виконанні гостя презентації народного артиста України Василя Чепелюка, чарівні композиції від тріо музикантів.
Графічні роботи Олени Наїдко привертають увагу і глибиною тем, і оригінальністю техніки. Як розповідає авторка, графіка – це символізм, і кожен його елемент наповнений сенсом. У сюжетах її робіт розкриваються взаємопов’язані між собою закони Гармонії, Часу і Любові: «Життя немов маленький момент у вічності світу. Постійні турботи людей про минуле або майбутнє обмежують їхній кругозір, забирають можливість доторкнутися до чогось вічного і сприймати речі такими, якими вони є.

Треба по-справжньому жити в теперішньому часі й відчувати ту змінну красу навколишнього світу, відчувати гармонію з собою і природою, жити серцем». Ще одна хвилююча тема у графіці Олени – це вічне кохання. На одній із картин – закохані в човні пливуть у просторі та часі на шляху до Вічності, перебуваючи у чистій емоції й маючи божественний дар єднання з Гармонією. Лише від сили їхньої любові залежить, наскільки міцним буде їхній човен у мандрівці крізь минуле і майбутнє у подоланні перепон реальних і створених підсвідомістю.
Олена працює у техніці офорту, а також експериментує із мішаними техніками. Ця тендітна дівчина філігранно викарбовує створені уявою образи спеціальною голкою на попередньо відшліфованій латунній або мідній пластині. Процес створення відбитку – гравюри – є дуже трудомістким і тривалим, а невелика кількість відбитків на спеціальному офортному папері визначає їхню унікальність. Виявляється, чим менше відбитків, тим цінніша є ця гравюра! Адже мисткиня приступає до створення нової роботи, і весь творчий процес повториться знову…
На картинах Марічки Туранської – неповторна краса гір. Як розповіла дівчина, вона багато мандрує, і гори по-особливому приваблюють її. Вона вже побувала в Кримських горах і в Карпатах, зачарувалася гірськими вершинами Грузії та Апеннін. І справа не лише у насолоді красою. Магнетизм цих місць має потужний вплив на її власну долю, на творчість. Саме тут відбуваються найважливіші події в житті Марічки, приходить потужний імпульс натхнення – все те, що визначає життєвий шлях мисткині. До слова, зустріч Марічки та Оленки сталася саме в такому місці, а далі зародилася дружба, складалися творчі плани, які зараз реалізуються на наших очах.
Твори Марічки струменять енергетикою гір, її закоханістю в цей неосяжний і непідкорений простір: «Для мене гори є дуже важливими і духовними. Все найкраще в моєму житті пов’язане з ними. Вони є тими, хто спілкується зі мною без слів, проникаючи відразу в серце». Деякі представлені на виставці картини були написані з натури. У своєму амбітному прагненні якнайточніше передати гармонію цих благословенних місць художниця використовує мішані техніки: це акварель, туш, біла гуаш, синій акрил, ручки.

Спостережливому глядачеві вдасться не лише затамувати подих від гірських пейзажів, а й прослідувати духовну еволюцію мисткині, яку вона переживає, перебуваючи у неймовірно прекрасних куточках Землі.
Виставка «Те, що поза часом» Олени Наїдко і Марічки Туранської триватиме в Малій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ ще протягом 3 тижнів. У шанувальників прекрасного є нагода цікаво й змістовно провести своє дозвілля – ознайомитися з представленими творами молодих обдарованих художниць, яким цінними є враження глядачів. Галерея мистецтв, що на вулиці Лесі Українки 24а, пропонує вільне відвідання експозиції.
Коротке резюме авторок.

Олена Наїдко народилася в 1995 році в Луцьку. Вищу мистецьку освіту здобула в Львівській академії мистецтв на кафедрі художнього скла та в Українській Академії Друкарства на кафедрі станкової графіки. Художники, які відіграли головну роль у становленні: З. Рубан, В. Рижанков, О.Звір, М.Бокотей, С.Іванов, М.Кумановський. Протягом року перебувала в Німеччині як вільний художник. Жанри, в яких активно працює художниця: графіка, живопис, ілюстрація. З 2008 року активно презентується на українських, міжнародних виставках,

а також має публікацію в каталозі екслібрису 2017 року відомого португальського колекціонера Моти Міранди. Творчі роботи входять в приватні колекції Моти Міранди (Португалія), Ф.Кьорхера, Г.Крога, Г.-Г.Йоганесманна (Німеччина). Перша персональна виставка художниці відбулася в серпні 2018 року в луцькій арт-галереї «Образ».

Марічка Туранська народилася в 1992 році с. Стриївка на Тернопільщині Зараз мешкає в м. Косів Івано- Франківської області. В 2016 році закінчила Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтв Львівської національної академії мистецтв за напрямом «Декоративно-прикладне мистецтво», кваліфікація «художник виробів з металу, викладач декоративно-прикладного мистецтва з художнього металу».Молода мисткиня успішно виступає на всеукраїнських, міжнародних конкурсах: це І місце у Всеукраїнському конкурсі ескізів у молодіжній категорії на кращий ювелірний дизайн (2015), а також перші місця в Міжнародному конкурсі малюнків для чайних обгорток у Китаї (2015, 2016, 2917). Художниця розпочала свою виставкову діяльність у складі спільної виставки « Натхненні горами» в Косові в 2018 році.

Про подію на сайті Галереї мистецтв

Фото окремих робіт надані авторками

Фото події – Віктора Чухрая

Фото про перебування в горах – з ФБ-сторінки Марічки Туранської

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
глядачка Показати IP 2 Жовтня 2018 21:43
Картини неймовірно прекрасні! Талановита молодь!
Шанувальники мистецт Показати IP 5 Грудня 2018 20:16
Дівчатка ви молодці!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus