USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Києві горів столітній костел Святого Миколая: пошкоджене внутрішнє оздоблення та орган

4 Вересня 2021 09:25
У Києві ввечері 3 вересня загорівся столітній костел Святого Миколая. Наразі пожежу в історичній релігійній будівлі ліквідували, але вогонь встиг наробити значної шкоди.

Детальніше про пожежу – в матеріалі РБК-Україна.

Що сталося

Після 22:00 з’явилася інформація, що в Києві горить костел Святого Миколая, який розташований у Печерському районі. На місце події негайно ж вирушили рятувальники.

Спочатку повідомлялося, що пожежа виникла між першим та другим поверхами, але пізніше стало відомо, що вогонь перекинувся на дах.

Вогонь ліквідували о 23:26. В результаті вогню люди не постраждали, але пожежа встигла завдати серйозних пошкоджень всередині будівлі.
Які пошкодження отримав костел

Як розповіла прессекретар ДСНС Світлана Водолага, в результаті пожежі пошкодження отримало внутрішнє оздоблення історичної будівлі.

Водночас, за даними ДСНС, вогонь пошкодив орган, який встановлений в костелі. На відео, яке розмістив мер Києва Віталій Кличко, можна побачити, що орган отримав дуже сильні пошкодження, а також в костелі впала люстра.
У Міністерстві культури заявили, що вже оцінюють ступінь пошкодження органу. На місці події також працюють правоохоронці, щоб з’ясувати причини виникнення вогню.
Можлива причина займання

Як розповів єпископ Віталій Кривицький, за одною з версій, вогонь виник в органі.

«Попередньо, була репетиція і під час репетиції затріщало щось в органі і він загорівся. Фактично орган, як кажуть, спалахнув. Пошкоджено, перш за все, орган і впала люстра», – сказав єпископ Кривицький.

ДСНС та поліція наразі не висувають можливих версій виникнення вогню в костелі.
Миколаївський Костел – побудований відомим архітектором Владиславом Городецьким у неоготичному стилі. Окрім свого зовнішнього вигляду, він відомий органними концертами, які проводяться Національним будинком органної і камерної музики України. Останній ділить приміщення костелу із парафією Святого Миколая Римо-католицької церкви. З приводу цього також неодноразово виникали суперечки. З 2009 року приміщення перебувало в аварійному стані. Активісти неодноразово били на сполох, що від костелу вже відпадають частини фасаду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus