USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку розпочала роботу школа великоднього писанкарства

12 Квітня 2019 15:13
Писанка є важливим атрибутом Великодня та народним символом України, проте на сьогодні не всі знають про особливості традиційної волинської писанки: які візерунки найбільш характерні для волинського краю, якими барвниками фарбували та розписували яйця до свята. Саме тому ось уже 20 років поспіль у Луцьку діє школа «Чарівний писачок», де дітей та дорослих навчають тонкощам мистецтва писанкарства.

Так, цьогорічне відкриття школи відбулося сьогодні, 12 квітня, об 11:00 годині у приміщенні Волинського краєзнавчого музею.

Заняття із писанкового розпису, що проводять наукові працівники відділу етнографії та народних промислів, сприяють відродженню великодніх звичаїв Волинського краю серед школярів та дорослих, а також допомагають усім охочим здобути практичні навики.
Напередодні Великодня школа писанкарства традиційно розпочинає свою діяльність у Луцьку ось уже понад двадцять років. Цього року перше заняття із виготовлення пасхальних яєць відбулося по-особливому, адже учасниками урочистого відкриття стали учні 3-Б класу луцької гімназії №14 імені Василя Сухомлинського, які презентували цікаву програму на великодню тематику. Усього у заході взяла участь 31 дитина.
«Традиційно у Волинському краєзнавчому музеї до Великодня проводять різні тематичні атракції. Безпосередньо пасхальним атрибутом є писанка та крашанка. Тому сьогодні до нас завітали діти, які виявили бажання навчитися виготовляти великодню писанку та пізнати усю технологію цього процесу. І результатом буде їхнє перше написане великоднє яйце», - розповіла Інформаційному агентству Волинські Новини старший науковий співробітник відділу етнографії Волинського краєзнавчого музею Людмила Мірошниченко-Гусак.
Зі слів етнографа, зазвичай у музеї для дітей молодших класів проводять майстер-класи із виготовлення писанок у традиційній технології:

«Тож і сьогодні працюватимемо з вареним курячим яйцем, на поверхню якого будемо наносити віск із допомогою спеціального інструменту для розпису писанок – «писачка». Фарбуватимемо яйця у харчовому барвнику, адже писанки виготовлятимуть діти. Саме тому барвники повинні бути екологічними та нешкідливими», - додала працівниця музею.
З її слів, для того, аби взяти участь у такому майстер-класі, необхідно попередньо зареєструватися:

«Ми проводимо попередній запис на навчання. Заняття триває 45 хвилин. За цей час ми встигаємо розповісти про технологію, спробувати її та створити одну-дві писанки», - зазначила Людмила Мірошниченко-Гусак.

«У нас в школі є традиція – організовувати родинні свята. Цього разу самі діти запропонували організувати свято «Великдень на Україні». Але вони хотіли нового від нашого свята. Звичайних розмов про народні традиції України нам виявилось мало. Саме тому й виникла ідея відвідати краєзнавчий музей, де нас навчать практично малювати писанки. Діти були дуже задоволені такою задумкою. Саме тому ми й прийшли сюди. Ми навчаємося в другу зміну – сьогодні у нас навчання розпочинається о 13-й години, тому ми вирішили перед уроками відвідати майстер-клас із виготовлення писанок. Хочеться, щоб діти не просто знали про саме свято, а знали як наші предки розмальовували писанки. Не кожна мама навчить цьому свою дитину вдома, а майстри дадуть гарні знання», - наголосила вчитель початкових класів, класовод 3-Б класу луцької гімназії №14 імені Василя Сухомлинського Наталія Гринюк.
Варто додати, що для найменших гостей заходу працівники музею підготували інтерактивну зону, де діти матимуть змогу розмалювати великий малюнок великоднього яйця та скласти картинки писанок з дрібних пазлів.

Про власні враження від майстер-класу із писанкарства розповіла й третьокласниця Катя Павлюк, для якої виготовлення великодньої писанки – новий досвід у житті:

«Сьогодні розмальовую писанку вперше – до цього не розмальовувала ніколи. Як бачте, поки що лінії виходять не зовсім рівно, але я стараюсь. Я хочу зробити гарне яєчко і мені дуже це подобається. Минулого року на Великдень ми з батьками пекли паски і фарбували яєчка, також ходили сім’єю до церкви», - каже дівчинка.
А ось учень 3-Б класу Олексій Пус розповів, що уже розмальовував писанки на Великдень разом із мамою:

«Щороку на Пасху ми із сім’єю їдемо в село. Там ми їмо печемо паску, фарбуємо яйця, йдемо в церкву. Вдома з мамою ми розмальовували яєчка в червоний колір, наносили на них орнаменти писачком. Також фарбували крашанки в селі цибулинням», - розповів хлопчик.
Насамкінець, додамо, що Волинський краєзнавчий музей запрошує відвідати захід та записатися на наступні заняття із виготовлення писанок усіх охочих. Майстер-класи проводитимуть до 23 квітня у робочі години музею. Вартість одного уроку – 30 гривень (гроші необхідні на закупку матеріалів- яєць та барвників). Телефони для довідок: (0332) 24-23-58; 24-75-82.

Підготувала Вікторія Семенюк. Фото - автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus