USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку стартує театральний сезон: через COVID-19 – нові правила

5 Вересня 2020 19:02
Волинський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка пропонує глядачам дві прем’єри. Новий 81 театральний сезон стартує 26 і 27 вересня.

На відкритті 81 театрального сезону на великій сцені глядачам покажуть комедію на дві дії «Коханий нелюб» Ярослава Стельмаха. До цього стартує камерна сцена, де на глядачів чекатиме драма інакшості «Фрекен Жюлі» Августа Стріндберга.

Головний режисер, заслужений діяч мистецтв України Михайло Ілляшенко каже, що усі дуже раді, що театральний сезон взагалі розпочинається.

«Ми неймовірно раді, звикаємо до роботи в такому, абсолютно незвичному режимі. Пристосовуємось до нових санітарних вимог. Тому дай Бог, щоб ми відкрилися. Адже нам було важко без глядача, без повноцінної роботи. Звісно ми використовували цей час для репетицій. Утім, коли немає вистав, – це неповноцінна робота театру. Тому, хочемо, знову повернутися до звичного режиму: зранку репетиція, ввечері – вистави.

Правду кажучи, без цього трішки незвично та тривожно. Звісно, це, певним чином, впливає на творчу форму. Були періоди, коли обмеження діяли на репетиції чи на кількість людей у них. Коли було обмеження до десяти людей, викликали скільки можна, пристосовувалися, але наше мистецтво колективне, і є випадки, коли на сцені мають бути 50 чоловік, а якщо менше – це труднощі. Але за час карантину ми підготували дві прем’єри, з них і починатимемо наш сезон. Також зараз проводяться репетиції репертуарних вистав, адже стільки місяців без гри на сцені змушує зараз проводити реанімацію цих постановок. Тому і хвилюємося. Але ми готові», – розповідає Михайло Ілляшенко.
Михайло Ілляшенко
Михайло Ілляшенко
Народний артист України Олександр Якимчук цьогоріч зустрічає на сцені 48 театральний сезон.

«Пів року без сцени, глядача, практичної роботи дуже важко. Тому, нарешті, дочекалися! Цього року я зустрічаю свій 48 театральний сезон і мені здається, що я все забув за цей час, є острах чи глядач від нас не відверунвся, чи прийде на наші вистави. Усе це викликає хвилювання, адже глядач відвик від театру. Разом із цими почуттями є і радість, адже сподіваємося, що наша любов взаємна і ми обов’язково найближчими часом зустрінемося в залі, обміняємося емоціями», – каже Олександр Якимчук.
Олександр Якимчук
Олександр Якимчук
Директор театру, заслужений діяч мистецтв України Анатолій Глива розповідає, що початок театрального сезону традиційний – останні вихідні вересня.

«В умовах карантину буде складнувато, але ми змушені виконувати усі вказівки МОЗУ. Прикро, що всі місця не будуть даватися на продаж, адже згідно з правилами, із наших 781 місця можуть бути заповненими тільки 400. Але й ці місця ми не можемо запропонувати нашим глядачам, бо є ще одне правило, згідно з яким біля проданого місця ніхто не може сидіти попереду, позаду і збоку. Це обмежує нашу залу до дозволених 250 місць. Щодо камерної сцени, то там ми маємо 60 місць, з них, враховуючи обмеження, зможемо запропонувати лише 25. Також у театрі діятиме масковий режим. Проситимемо відвідувачів не забувати про це. На вході буде у нас антисептик. Щодо прибирання зали, то це відбуватиметься перед кожною виставою, а прибирання у перерві, то ще не знаю чи будемо це робити, рекомендації щодо цього не надходили.

До нового року ми плануємо ще підготувати виставу для дітей «Попелюшка». Далі нас чекають Різдвяно-новорічні свята та ювілейний рік Лесі Українки, нашої знаменитої землячки. В репертуарі маємо вистави поетеси «Лісова пісня», «Біда навчить». Також візьмемо до постановки «Блакитну троянду» Лесі Українки і ще визначаємося з однією виставою, прем’єру якої хочемо підготувати», – говорить Анатолій Глива.
Анатолій Глива
Анатолій Глива
Щодо нових форм театру, зокрема вистав у форматі online, то, важає головний режисер, це не той спосіб театру, який можна практикувати надалі на постійній основі.

Нагадаємо, що перші прем’єри на камерній сцені відбудуться 18 і 19 вересня, на великій сцені 26 і 27 вересня. Вистави розпочинатимуться о 18 годині.

Як повідомлялося, з 12 березня у волинському муздрамтеатрі перестали грати вистави у зв’язку з введенням карантину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus