USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Галереї мистецтв стартував арт-проєкт «Лесиними стежками» до 150-річчя від дня народження Лесі Українки

24 Лютого 2021 12:11
Виставкою пейзажів, жіночих портретів і сюжетних полотен за мотивами поеми Лесі Українки «Лісова пісня», яку презентував художник Леонід Литвин, 23 лютого розпочався арт-проєкт Волинської організації Національної спілки художників України під загальною назвою «Лесиними стежками».

За задумом спілчан, протягом 2021 року в Галереї мистецтв будуть відбуватися численні культурно-мистецькі заходи – персональні і групові проєкти, виставки однієї картини, фотопрезентації, які покажуть глядачам творче бачення літературного спадку нашої знаменитої землячки волинськими митцями – нашими сучасниками.
«Ми вирішили не обмежуватися відзначенням 150-річчя Лесі Українки однією виставкою в лютневі дні, а дати можливість висловитися якомога ширшому колу волинських художників різного віку і мистецького досвіду: професіоналам і початківцям, спілчанам і вільним художникам. Загалом готуємося провести більш як 10 виставок в рамках цього арт-проєкту», – поділився планами з гостями презентації Володимир Марчук, голова правління ВО НСХУ.
Невипадково, серія «Лесиними стежками» розпочалася виставкою знаного волинського митця, заслуженого художника України Леоніда Литвина. У численних пейзажах цього самобутнього живописця природа рідної Волині зображена в емоційно-поетичному ключі, що перегукується з драматично-феєричними сюжетами Лесі Українки.
Як розповів Леонід Литвин, він, без перебільшень, десятки разів перечитав безсмертну «Лісову пісню», перш ніж приступити до роботи. Протягом 2020 року він написав 5 полотен за мотивами драми, адже лірика поетеси пропонує митцеві дуже багатий літературний матеріал для творчості. Долі Мавки, Лукаша і Килини, казкові сюжетні повороти за участю міфічних жителів прадавнього волинського лісу зачепили уяву художника, і він майстерно відтворив їх у своїх роботах.
Творчим викликом для митця стало написання портрета видатної краянки. Живописній праці Леоніда Литвина передувало ретельне вивчення архівних фото Лесі Українки, і автор створив живий, динамічний образ поетеси на тлі поліської природи.
На подію в Галереї мистецтв відгукнулися колеги-спілчани і шанувальники творчості художника. Мисткиня Олена Бурдаш підкреслила цінну рису автора виставки, який «співпадає в часі» і чутливо відгукується на кожну зміну в природі. Окрім того, писати твори за сюжетами Лесі Українки дається далеко не кожному художнику так, як це вдається Леоніду Литвину, переконана Олена. Вона розповіла про цілющу силу Лесиної поезії і прочитала свій улюблений вірш Contra Spem Spero.
На думку шанувальника мистецтва Володимира Дзюрбея, майстру жіночих портретів Леоніду Литвину вдався образ сучасної Мавки – красивої, вільної, сміливої жінки.
Враженнями про виставку поділилася волинська художниця Світлана Костукевич: «Хочу подякувати Леоніду за гарну виставку, в якій він передав свою любов до Волині та її природи, оспіваної нашою поетесою. Модернові твори Лесі Українки у по-дитячому безпосередньому втіленні Леоніда Литвина виглядають дуже щиро, бо він їх дуже любить і відчуває серцем, передає через свою любов. Ці роботи дуже ніжні, у стриманій кольоровій гамі, оригінально скомпоновані у реалістичній манері».
Гості презентації тепло привітали автора з відкриттям виставки, побажали нових творчих знахідок у роботі над літературною спадщиною Лесі Українки. Оглянути наживо полотна Леоніда Литвина можна протягом трьох тижнів у Малій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ.
Про подію на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr21/lesynymy_stezhkamy_llytvyn/

Текст, фото та відео – Марії ПИЛИПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus