USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

В Луцькому заповіднику відкрили оновлену «Лесину вітальню» і презентували путівник «Луцьк родини Косачів»

25 Лютого 2021 12:54
У низці міських заходів з відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки особливе місце займає відкриття оновленої експозиції музею «Лесина вітальня» Державного історико-культурного заповідника, яке відбулося 24 лютого за участю музейників, істориків, посадовців, педагогів, представників духовенства, журналістів.

Коротку урочисту зустріч з гостями заходу провів директор заповідника Павло Рудецький, який розповів про історію створення музею та описав головні акценти оновлень: «Цим проєктом ми хотіли показати оточення родини Косачів у Луцьку, бо це є єдина будівля у Луцьку, яка має точне датування, точну адресу і документальне підтвердження, що тут проживала родина Косачів після того, як батька Лесі Українки, Петра Антоновича Косача, у 1878 році перевели сюди зі Звягеля».
Співробітники музею разом з науковцями Волинського національного університету імені Лесі Українки та істориками Волинського краєзнавчого музею досліджували питання: як сім’я Косачів жила в Луцьку? Яким вони бачили місто і яким вони його сприймали? Які події та зустрічі відбувалися в цьому будинку? Хто входив до оточення Косачів? Як вони проводили час?

Серед експонатів вітальні – меблі ручної роботи, велике дзеркало, давнє піаніно, вишиті сорочки, посуд, книги, а також копії світлин із зображеннями митців, істориків та філософів, котрі свого часу були частими гостями в цьому будинку. Документи свідчать, що вечорами в цих світлицях лунала музика, тут приймали гостей та однодумців, пили чай і спілкувалися.
Надихаюча атмосфера у родині Косачів, де поважали історію, освіту і мистецтво, плекали українську мову, трепетно відносилися до народних традицій і фольклору – все це впливало на юну Лесю, яка саме в Луцьку написала перший вірш «Надія», розпочавши свій унікальний шлях в українській європейській літературі. На жаль, саме тут почалася і хвороба Лесі Косач, що змусила її багато страждати і відміряла їй лише 42 земні роки.

У ширшому історичному контексті, родина Косачів стала потужним осередком українства в тогочасному російськомовному Луцьку, містечка тодішньої Російської імперії, значно зміцнила культурно-освітній потенціал Волині. Це відзначили присутні на заході Людмила Тимощук, заступниця голови Волинської ОДА, Анатолій Цьось, ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки та інші.
Про співпрацю музейників та істориків з формування експозиції розповіла директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко: «Відвідуючи заходи до 150-річчя Лесі Українки, я впевнена, що ми всі добре спрацювали і належним чином сьогодні показуємо Лесю Українку, спонукаємо суспільство багато думати і говорити про неї. І це, власне, головне призначення цього ювілею. Переконана, що сам ювілей важливий не лише як пошанування, а й передача пам’яті про неї. Музейники багато роблять, щоб через предмети, які в них зберігаються, донести цю пам’ять. Дійсно, збереглися дуже мало оригіналів з того часу. Ми намагаємося по крихтах збирати, обмінюємося один з одним тими безцінними експонатами, їхніми копіями для того, щоб наповнити наші музеї. Але важливо не те, що це копії, а те, що в цій світлиці, як і в Колодяжному живе дух Косачів, і той, хто хоче це відчути, той відчує».
До оновленої експозиції «Лесиної вітальні», окрім предметів побуту, увійшли фото лучан, сучасників Косачів, а також твори живопису, серед яких – портрет Лесі Українки нашого сучасника, рівненського художника Ф. Бобрика, інші цікаві експонати.
Луцький фотохудожник, співробітник заповідника Віктор Чухрай висловив ідею наповнювати цей простір предметами творчості нашої доби, і передав музею пам’ятну бронзову медаль, виготовлену до 100-річчя Лесі Українки, із колекції шанованого луцького краєзнавця Вальдемара Пясецького. Ще одним подарунком стала плакета з профілем поетеси від голови правління ВО НСХУ Володимира Марчука.
Директор заповідника Павло Рудецький відзначив кропітку працю усіх дотичних до події людей і презентував двомовний ілюстрований путівник «Луцьк родини Косачів», виданий за підтримки управління культури, з питань релігій та національностей Волинської облдержадміністрації і Державного історико-культурного заповідника спеціально до цієї дати.
Співробітниця заповідника, авторка тексту путівника Анастасія Марків провела коротку екскурсію «Лесиною вітальнею» для гостей заходу, звернула увагу на найцінніші та найцікавіші експонати експозиції.
Павло Рудецький вручив подарунок – новий путівник і ювілейний сувенір – кожному учаснику пам’ятної події в Будинку Косачів. Музейники запрошують лучан та гостей міста до нових зустрічей в оновленій «Лесиній вітальні».
Маша ПИЛИПЧУК

Фото Віктора ЧУХРАЯ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus