USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Вогняне кільце, схоже на надкушене яблуко»: як виглядало сонячне затемнення 21 червня на Волині

21 Червня 2020 16:28
У неділю, 21 червня, відбулося перше сонячне затемнення 2020-го року. Це астрономічне явище є особливим, оскільки співпадає із Днем Літнього Сонцестояння, який знаменує початок астрономічного літа. У цей день спостерігачі у різних країнах світу могли спостерігати вражаєюче небесне видовище – «вогняне кільце» на небі, утворене Сонцем і Місяцем. Щоправда, Україну, сонячне затемнення зачепило зовсім-зовсім трошки. Як саме виглядало воно із обласного центру Волині – дивіться у нашому фоторепортажі.

Тож, видимість затемнення на території України астрономи всього світу спрогнозували о 9:40, але, навіть враховуючи факт слабкої видимості явища, можемо із впевненістю сказати, що із волинських земель його можна було спостерігати з 9:45.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини уже повідомляло про те, як, коли і де спостерігати за затемненням волинянам, а також як його безпечно знімкувати, аби не пошкодити сітківку ока та матрицю фототехніки.

Варто зауважити, що для того, аби побачити та зафіксувати затемнення без шкоди для очей та техніки, більше часу витрачається на підготовку, ніж на фотозйомку.

Разом із чоловіком Олександром, який також полюбляє спостерігати за астрономічними явищами, почали готуватися заздалегідь, ще 21 червня. Він настільки проникнувся ідеєю зафільмувати сонячне затемнення, що перевернув горище у пошуках хоча б чогось із того, що могло б послугувати фільтром для об’єктиву. Фотоплівка від колишньої «мильниці» не підійшла – такий «фільтр» був занадто слабким. Закоптили скло – але воно луснуло. Навіть старенький фільмопроектор розібрали. Все не те. Також пробували позичити у знайомих окуляри для зварювання, але, як на біду, на той момент, ні з ким із тих, хто володіє настільки цінним для спостереження за сонячним затемненням «девайсом», сконтактувати не вдалось.

На допомогу прийшла стара рентгенівська плівка. Попрощавшись із фото своєї бойової травми, перелому зі зміщенням, вирізали два шматки негативу квадратної форми, потім із допомогою ізоляційної стрічки прикріпили до об’єктиву. Результат вразив, навіть більше, ніж очікування від самого затемнення.
Як на зло, у найбільш відповідальний момент, денне світило вкрили хмари. Однак, навіть за таких умов, дещицю затемнення можна було вгледіти. Хоча, варто зізнатися, з Волині його видно, як ніби невеличку нерівність із лівого нижнього боку сонячного кола. І, не знаючи, що то і є затемнення, і що саме з цієї сторони воно буде насуватися, астрономічне явище можна було не зауважити взагалі.

У результаті – декілька світлин самого процесу затемнення, із хмарами включно. Сотні світлин макового поля, що квітує на точці спостереження. І геть нікудишня різкість у лівому оці, яким я, як виявилось, все ж занадто довго дивилася у видошукач фотоапарату.
Наступне затемнення, що відбудеться у 2020 році, – напівтіньове місячне затемнення 5 липня. Воно і закриє так званий коридор літніх затемнень 2020 року.
Текст Вікторії Семенюк, фото – автора та Олександра Гаврилюка
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Н Показати IP 21 Червня 2020 18:40
На Волині його не було видно, 0,01% закривалось сонце, на нашій території
Арафат Показати IP 21 Червня 2020 20:32
НІКОЛИ! Чуєте?-НІКОЛИ прямо не дивіться на Сонце через оптику, що не призначена для цього! Світолфільтри мусять бути призначені для цього. Навіть скло для зварювальної маски може лопнути і шпарини-тріщини вистачить, щоб знищити око. Фотографам пощастило, що було хмарно. На майбутнє - використовуйте біноколь, підзорну трубу чи телескоп закріплені на штативі а за окуляром розташуйте білий екран, на який проектуватиметься зображення сонця. Єдина складність - простір навколо телескопа необхідно затінити (парасолі, рушники, картон - тощо). Напрямок на Сонце визначається за тінню телескопа на екрані. Відстань від екрана до окуляра визначається експериментально. Працювати значно комфортніше та безпечніше. Було б куди - скинув би фотки попередніх та цього затемнення. Таким же чином спостерігав проходження Венери по диску Сонця (давно це було)
Читач Показати IP 25 Червня 2020 10:13
Хмари і затемнення - це геть різні речі )))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus