USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Волиняни святкували День Незалежності Франції неподалік Парижу

25 Липня 2018 07:00
Впродовж десяти років тривають дружні, творчі зв’язки між містом Луцьк та відомим багатою історією у Франції містом Пон-сюр-Сейн. Цього разу іноземні друзі запросили волинян долучитися до святкування їхнього Дня Незалежності й творчі колективи з Луцька на три дні відправилися з виступами.

Директор палацу культури Луцька Юрій Войнаровський розповів, що тісні стосунки співпраці вдалося налагодити 10 років тому.

«Будучи на міжнародному фестивалі у Польщі в місті Свеце, наш народний аматорський духовий оркестр зайняв перше місце. Тоді почесним членом журі був мер міста Пон-сюр-Сейн Мішель Кунін, з яким ми потоваришували. Відтоді наші міжкультурні національні зв’язки тільки зміцнювалися.

Французьке місто цікаве тим, що в ньому є великий замок мами Наполеона Бонапарта, там проживав і творив відомий композитор Франсіс Пуленк. У місті Пон-сюр-Сейн відбувся замах на Шарля де Голля і нині в цьому місті спочиває колишній президент Франції Жан Казимир-Пер'єр. А ще місто знане великими виноградниками та шампанськими винами, бо знаходиться в області Прованс, що за сотню кілометрів від Парижа. Неодноразово творчі колективи Палацу культури міста Луцька перебували й тут, а делегації наших колег були гостями святкування днів міста Луцька й Мішель Кунін часто зустрічався з колишнім міським головою Миколою Романюком задля культурного обміну», - розповідає Юрій Войнаровський.

Самі святкування відбувалися з 12 по 15 липня. У них взяли участь духовий оркестр «Любарт» коледжу культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського (керівник заслужений діяч мистецтв України Микола Чорний) та народний художній колектив спортивного танцю «Троянда» Палацу учнівської молоді (керівник відмінник освіти України Сергій Кравчук).

«Програма перебування волинян за кодоном була досить насиченою та цікавою. Українських гостей вітали в мерії. Далі, в старовинному костелі, якому близько тисячі років, духовий оркестр «Любарт» радував глядачів шедеврами світової класики.
Особливу увагу привернули сольні твори у виконанні студентів коледжу: соло на саксофоні Ольги Чорної «Довга дорога в дюнах» Паулса, соло на саксофоні Ірини Різник «Адажіо» Альбіноні, соло на трубі Олександра Пачки «Аве Марія» Качіні, соло на кларнеті Матвія Матвійчука «Місячна ріка» Мансіні. Вулицями міста відбувся великий вечірній парад учасників, в якому дорослі йшли з факелами, а дітки з ліхтариками.
А на площі імені Президента Франції Жана Казимира-Пер'єра лучани дали великий концерт.

14 липня, в День Незажності Франції, відбулася велелюдна хода, в якій учасники духового оркестру та колективу «Троянда» йшли одягнені у вишиванки з українським прапором. А за традицією перед «Садом троянд», так французи називають будинок пристарілих, учасники дали невеличкий концерт.

Біля пам’ятника полеглим в час світової війни оркестр виконав пісню партизан та гімни України і Франції. Після урочистості відбулися забави для дорослих та дітей, участь в яких брали і українські гості. В залі забав пізньої ночі господарі насолоджувалися виступом окремих пар танцювального колективу «Троянда», співали українські та французькі пісні в супроводі духового оркестру і знайомились, танцюючи вальс та польку.
Завершились святкування двадцятихвилинним феєрверк-шоу.
На знак вдячності за гостинний прийом, делегація з міста Пон-сюр-Сейна запрошена бути почесними гостями XV Міжнародного фестивалю «Поліське літо з фольклором», яке відбудеться в місті Луцьку з 22 по 25 серпня», - розповів Юрій Войнаровський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus