USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Вистава «Оскар і Рожева Пані» у Луцьку: вир емоцій та ріки сліз

5 Червня 2018 23:45
Неабияк сколихнула лучан та гостей обласного центру вистава «Оскар і Рожева Пані», яку Ірма Вітовська привезла до Луцька в рамках благодійного проекту. Вистава стала не лише творчою подією, а також приводом до вирішення значущої соціальної проблеми - створення в Україні доступної системи паліативної допомоги для тяжко хворих дітей.

Глядачі мали можливість переглянути постановку «Оскар і Рожева Пані» за книгою Еріка-Емануеля Шміта у Волинському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка та підтримати онкохворих діток, якими опікується благодійний фонд «СТОПРАК».

Це історія про десятирічного хлопчика, хворого на рак, який бореться з різними викликами життя. Сюжет вистави простий і водночас дуже складний. Маленький Оскар знає, що програє у боротьбі з хворобою, відчуває себе покинутим батьками і самотнім. У лікарні він знайомиться з Рожевою Пані, яка, щоб допомогти хлопчику, вмовляє його викласти свої думки у вигляді листів до Бога. Він має уявити, що кожен прожитий день є десятиріччям.

Хоча Оскару важко повірити в Бога, він йде на цей експеримент і таким чином проживає все своє життя. У 12-ти листах він розповідає про свою юність, перше кохання, подружнє життя, кризу середнього віку, старість і приготування до смерті.

«Цей благодійний проект об'єднав творчі зусилля митців з різних міст та різних театрів. Ми приїхали до Луцька вдруге. Тоді вдалося зібрати велику суму і всі гроші передали на допомогу діткам, які хворіють на рак. Проект існує близько трьох років, хоча не часто є змога гастролювати, адже є робота. Проте нам запропонували продовжити це, як гастрольний варіант і ми так зробили. Приємно, що театр працює, як соціальний проект», - розповіла Ірма Вітовська на прес-конференції перед виставою.
Співзасновник БФ «СТОПРАК», президент Фонду Марія Адамчук розповідає, що паліативна допомога зараз неабияк набирає обертів.

«Нам зателефонувала директорка дитбудинку в Луцьку й запропонувала зробити на його базі хоспіс, а про це ми просимо не один рік поспіль. Добре, що це вже розуміють не лише лікарі, а й приймає суспільство. І це велике досягнення», - розповіла пані Марія.


Ірма Григорівна каже, що ця вистава покликана не лише принести естетичне задоволення від постановки, гри акторів, текстів, а й, насамперед, розворушити людей, зачепити соціальний аспект такого глобального питання.

«Нам не потрібні ні театральні критики, ні театралознавці, нам треба акція, щоб розворушити людей і розбудити їхні серця, зокрема можновладців, серед яких є ті, хто і не знає, що таке паліативна допомога.

Ми не ставимо творчі амбіції на перший план, а першочергово беремо до уваги соціальний аспект питання, аби зрушити справу з місця. Хоча ця історія трагічно закінчується, але вона дає надію, кожен робить висновок сам. Вистава не лишає нікого байдужим, плачуть усі», - наголосила Ірма Вітовська.
Співзасновник БФ «СТОПРАК», президент Фонду Марія Адамчук каже, що перший кабінет болю планують відкрити в Луцьку вже цього року і надавати там первинну допомогу.

Наприкінці вистави Ірма Вітовська подякувала глядачам та зауважила, що завдяки проекту вдалося зібрати вже близько 1,3 млн грн.
До слова, режисер вистави «Оскар і Рожева Пані» Ростислав Держипільський, художник Андрій Єрмоленко, балетмейстер Ольга Семьошкіна, під час постановки звучали пісні гурту «Океан Ельзи». Ролі грають актори: Ружа - Ірма Вітовська, Оскар - Владислав Балюк, Марко Кирильчук, лікар Дюссельдорф – заслужений артист України Олексій Гнатковський, мадам Гоммет - Тетяна Гірник, мати Оскара – заслужена артистка України Надія Левченко, батько Оскара - Роман Луцький, Пеггі Блу - Юлія Крюкова, Соломія Січенко, мати Пеггі Блу – заслужена артистка України Галина Баранкевич, батько Пеггі Блу - Євгеній Холодняк, Поп-Корн - Євгеній Торовчик, Бріджит - Лілія Вольнич, Анастасія Гавриш, Сандрін - Ольга Василишин, Катерина Яцків, Шинка - Ілля Чижевський, Ейнштейн - Тимофій Ленчицький, син Ружі - Микола Сливчук, дочка Ружі - Мар'яна Тимчишин, Жан - Олександр Захарчук.

Підготували журналісти Вадим і Анна Панафідіни
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus